Vauva 02.10.2020 Päivitetty 29.05.2023

Tutkijat: Ripaus äidin kakkaa maitoon keisarinleikkauksen jälkeen, niin vauvalle kehittyy terve suolisto

Tutkijat ovat löytäneet keinon, jolla sektiolla syntyneen vauvan suolistomikrobistoa voidaan kohentaa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Alatiesynnytyksen eduista tiedetään tänä päivänä jos jonkinlaista. Äiti toipuu synnytyksestä keskimäärin nopeammin kuin sektiosynnytyksestä.

Yksi merkittävä etu vauvan kannalta liittyy suoliston mikrobistoon. Vauvan suoliston mikrobitasapaino kiittää alatiesynnytyksestä, jossa äidin hyödylliset suolistobakteerit siirtyvät vauvalle.

Nyt on kuitenkin löytynyt keino, jolla keisarinleikkauksen jälkeen vauvan suoliston mikrobisto saadaan vastaamaan alatiesynnytyksen kokeneen vauvan mikrobistoa. Vastaus tähän piilee äidin kakassa!

Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät, voiko ulosteensiirto ratkaista ongelman. Ulosteensiirtoa on käytetty menestyksekkäästi hoidettaessa aikuisten suoliston mikrobitasapainoa.

– Tutkimuksemme osoittaa, että suoliston mikrobistoa voidaan hoitaa keisarileikkauksen jälkeen äidin ulosteensiirron avulla. Suun kautta toteutettava siirto tukee ulostebakteerien siirtymistä äidiltä lapselle, mikä tapahtuisi tavallisesti alatiesynnytyksessä, kertoo mikrobiomiikan professori Willem M. de Vos tiedotteessa.

Ennen kuin ulosteensiirto suoritetaan, on selvitettävä huolellisesti mahdolliset haitalliset taudinaiheuttajat. Kuvassa tutkija laboratoriossa.

Ennen kuin ulosteensiirto suoritetaan, on selvitettävä huolellisesti mahdolliset haitalliset taudinaiheuttajat. Kuvituskuva.

Ulosteensiirto on kuitenkin syytä tehdä huolella. Tutkimukseen osallistuneet seitsemän äitiä testattiin taudinaiheuttajamikrobien varalta, sillä uloste saattaa sisältää vaarallisia sellaisia.

Ensimmäiseen maitohörppyyn, joka vauvoille annetiin, oli sekoitettu pieni määrä äidin ulostetta. Kaikki vauvat säilyivät terveinä eikä heillä todettu ulosteensiirrosta johtuvia haittavaikutuksia.

Tutkijatohtori Katri Korpela toteaa tiedotteessa, että ulosteensiirron avulla testivauvojen mikrobisto palautui hyvin nopeasti samanlaiseksi kuin alatiesynnytyksen kokoneilla vauvoilla.

– Vauvojen mikrobisto ei muistuttanut niiden keisarileikattujen mikrobistoa, joille ei tehty ulosteensiirtoa. Testi osoittaa, että hoito on tehokas tapa normalisoida vastasyntyneen lapsen suolistobakteerien kehitys, sanoo Korpela.

Vastikään valmistuneen tutkimuksen tulokset on julkaistu Cell-tiedelehdessä.

Ulosteensiirto voi ehkäistä myöhempiä sairauksia

Suolistomikrobit vaikuttavat hyvin laajasti ihmisen terveyteen ja immuunipuolustuksen kehittymiseen.

Ulosteensiirtoa on käytetty kohentamaan aikuisten potilaiden suolistomikrobistoa ja sen avulla on parannettu sairauksia. Tällaisia ovat muun muassa Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamat tulehdukset suolessa.

– Helpon toimenpiteen avulla voimme normalisoida mikrobiston. Ulosteensiirto myös saattaa vähentää riskiä, että lapsi sairastuisi kroonisiin tauteihin, joita poikkeava suoliston mikrobisto voi aiheuttaa, täydentää lasten infektiotautien erikoislääkäri ja dosentti Otto Helve tiedotteessa.

Lue myös: Niina ei tullut millään uudestaan raskaaksi, sitten sektiohaavasta löytyi tasku – sektioarpiin voi liittyä yllättäviä pitkäaikaisia jälkiseurauksia

Sektiosta parantuu noin kuukaudessa, mutta haava voi oireilla pidempään

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X