Kätkytkuolemia ehkäisevä järjestö vastustaa äitiyspakkausta: ”Emme voi suositella tuotetta”

Brittiläinen kätkytkuolemia vastaan taisteleva Lullaby Trust epäilee äitiyspakkauksen hyötyjä, eikä halua suositella tuotetta.

Teksti Anna Mäkelä
Kuvat Kela
Äitiyspakkaus 2017.
Äitiyspakkauksen kahdesta bodysta on löytynyt valmistusvirhe.

Suomalaisten ylpeys, äitiyspakkaus, on herättänyt ulkomailla paljon positiivista huomiota. Nyt brittiläinen kätkytkuolemia vastaan taisteleva Lullaby Trust -järjestö kuitenkin epäilee äitiyspakkauksen turvallisuutta, kertovat muun muassa BBC ja Guardian. Suomeksi asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Lullaby Trustin mukaan ei ole olemassa vakuuttavaa näyttöä siitä, että äitiyspakkaus vähentäisi kätkytkuoleman riskiä, eikä järjestö halua tästä syystä suositella pakkausta vanhemmille.

– Emme enää salli esitteidemme pakkaamista äitiyspakkaukseen, sillä se antaisi ymmärtää, että suosittelemme tätä tuotetta, järjestö kommentoi.

Aihe on ajankohtainen, sillä Skotlannissa aloitetaan Suomen mallin mukaisesti jakamaan äitiyspakkauksia kaikille raskaana oleville naisille tässä kuussa. Myös tietyillä alueilla Englannissa jaetaan jo pakkausta.

Lullaby Trust toimii Britannian terveysviranomaisten asiantuntijana lasten turvalliseen uneen liittyen ja sanoo, ettei ole olemassa turvastandardia, joka koskisi pahvilaatikon turvallisuutta. Järjestö myöntää, että laatikko voi olla sopiva paikka päiväunille tai tarvittaessa nukkumiseen, mikäli parempaa vaihtoehtoa ei ole tarjolla.

– Onhan laatikko kuitenkin parempi kuin säkkituoli tai sohva, järjestöstä kommentoidaan.

Suomi tunnetaan yhdestä maailman alhaisimmista lapsikuolleisuusluvuistaan, ja tästä on usein annettu kunniaa osin myös äitiyspakkaukselle. Lullaby Trustissa kuitenkin uskotaan, että alhainen lukema on monien muiden asioiden summa. Järjestö nimeää tällaiseksi tekijäksi esimerkiksi teiniraskauksien vähäisyyden.

Lähteet: BBC, Guardian, Kela

Lue myös:

Tositarina: Hertta-vauvan ristiäisistä tulikin hautajaiset – syynä kätkytkuolema?

Tässä on äitiyspakkaus 2017 – katso kuvat tuotteista

Äitiyspakkaus valloittaa maailmaa – tällainen on intialainen tai afrikkalainen versio

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä