Vauvan terveys 03.09.2015 Päivitetty 29.05.2023

Perhepeti ja kätkytkuolema: yhdessä nukkuminen lisää riskiä

Brittitutkimuksen mukaan perhepedissä nukkuminen lisää kätkytkuoleman riskiä.

Teksti
Saga Wiklund

Vauvan vieressä nukuttaminen on varsin yleinen ja yöimetysten kannalta helppo ratkaisu. Brittitutkimus vuodelta 2013 kuitenkin osoittaa, että perhepedissä nukkuminen lisää etenkin pikkuvauvojen kätkytkuoleman riskiä. Tutkimus perustui 1 500 kätkytkuolematapauksen ja 4 700 verrokin tietoihin.

Kätkytkuoleman kohdanneista vauvoista viidennes oli nukkunut samassa sängyssä vanhempiensa kanssa, kun verrokeista vain joka kymmenes nukkui vanhempiensa kanssa.

Äidin tupakointi lisää riskiä

– Kätkytkuoleman riski on vieressä nukutettaessa suurempi etenkin, jos äiti on tupakoinut raskausaikana. Sängyn pehmeydelläkin on merkitystä, kertoo dosentti Turkka Kirjavainen HYKS:n lasten ja nuorten sairaalasta.

Hän ei suosittele nukuttamaan vieressä alle kolmen kuukauden ikäistä lasta etenkään, jos äiti on tupakoinut.

Lue tupakoinnista raskausaikana.

Kätkytkuolemien selkein ja voimakkain riskitekijä on kuitenkin vatsallaan nukuttaminen, ja siksi nykysuositus onkin, että alle puolivuotiaita nukutettaisiin selällään.

Lue lisää vauvan nukuttamisesta omassa sängyssä.

Kätkytkuolema on hyvin harvinainen

Huolestuneiden äitien ja isien kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kätkytkuolema on erittäin harvinainen.

Vanhempiensa kanssa samassa sängyssä nukkuvista noin kaksi vauvaa 10 000:sta kohtaa kätkytkuoleman (0,02 prosenttia).

Samassa huoneessa eri sängyssä nukkuvista vauvoista noin 8 lasta 100 000:sta kokee saman kohtalon (0,008 prosenttia). Lukujen ero on 2,5-kertainen.

Kätkytkuoleman riski on vauvaa vieressä nukutettaessa suurempi, jos vanhemmat tupakoivat tai käyttävät alkoholia, päihteitä tai unilääkkeitä.

Nämä tekijät eivät kuitenkaan selittäneet brittitutkimuksessa perhepedin riskejä, vaan vauvoja kuoli myös olosuhteissa, joissa vanhemmat eivät olleet tupakoineet tai käyttäneet päihteitä.

Suomessa kätkytkuolemaan menehtyy vuosittain 10–20 lasta. Nykykäsityksen mukaan kätkytkuolemaan tarvitaan piilevä alttius, tietty ikä ja laukaiseva ulkoinen tekijä.

Keskustele: Voit itse ehkäistä kätkytkuoleman.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X