Vauvan kehitys 14.04.2019 Päivitetty 13.08.2019

Iltavirkun äidin vauva on usein iltavirkku – muokkaa unirytmiä näin

Iltavirkkua vauvaa ei välttämättä saa koskaan aikaisin nukkumaan. Mutta aina jotain on tehtävissä, sanoo lastenpsykiatri Juulia Paavonen.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Alkuvuodesta moni iltavirkku äiti luki uutisia ja saattoi tuntea olonsa syylliseksi. Suomalaisen tutkimuksen mukaan vauvan unirytmi noudattelee nimenomaan äidin eikä isän unirytmiä. Äidin iltavirkkuus lisää riskiä lapsen nukahtamisvaikeuksiin tai öiseen heräilyyn.

Onko siis todellakin äidin syytä, jos vauva nukkuu huonosti?

Tutkimusryhmää johtava dosentti, lastenpsykiatri Juulia Paavonen sanoo, että tutkimus on osittain ymmärretty väärin.

– Ei ole ollenkaan kyse iltavirkkujen syyllistämisestä. Aamuvirkkuus tai iltavirkkuus on piirre, jota ei voi arvottaa.

Iltavirkku äiti ei siis ole sen kehnompi äiti kuin aamuvirkkukaan.

– Olennaista tutkimustuloksessa on se, että jos vauva ei käy perheen mielestä riittävän ajoissa nukkumaan tai jos vauva heräilee aamuyöllä, ongelma ei välttämättä ole yksistään vauvan.

Vuorokausirytmiä ei voi muuttaa yhtäkkisesti

Osa ihmisistä on hyvinkin vahvasti aamuvirkkuja, osa iltavirkkuja. Osalla taas piirre ei ole ihan niin määräävä. Silti jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, miten aikaisin tai myöhään menee nukkumaan.

Iltavirkku aikuinen voi käydä aikaisemmin nukkumaan, kunhan hän varoo tekemästä mitään liian virkistävää ilta-aikaan.

Klassinen virhe on kuitenkin pyrkiä liian radikaalisti muuttamaan tapojaan ja yhtäkkisesti mennä aivan liian aikaisin nukkumaan.

– Jos unirytmiä pitää muokata, se kannattaa tehdä hivuttamalla, Paavonen sanoo.

Nukkumaanmenoa pitäisi siis aikaistaa vähä vähältä. Sama pätee niin aikuiseen kuin lapseenkin. Jos lapsi yleensä nukahtaa kymmeneltä, ei häntä ihan noin vain saa nukahtamaan seitsemältä.

Näin vauvan unirytmiä siirretään

Työssään Juulia Paavonen kohtaa usein perheitä, joiden mielestä vauvan olisi hyvä nukahtaa ajoissa, esimerkiksi kahdeksalta, mutta vauva ei millään nukahda ennen kymmentä. Toisaalta harvemmin perheessä kukaan muukaan menee nukkumaan ennen kymmentä.

– Perheen arkitottumukset vaikuttavat siihen, miten vauvan unirytmi lähtee kehittymään. Huomio tulee kiinnittää siis siihen, mitä perheessä tapahtuu iltaisin.

Jos vauvan unirytmi ei ole kohdillaan, sitä pitää siirtää asteittain.

Vauvan peti

Voi olla vaikea hyväksyä sitä, että iltavirkkua vauvaa ei voi saada nukkumaan kahdeksalta, sanoo tutkija Juulia Paavonen.

Jos vauva yleensä nukahtaa kymmeneltä, mutta se on perheen mielestä liian myöhään, nukkumaanmenoa tulisi ensin aikaistaa vartin verran, sitten jonkin ajan päästä taas vartin verran.

Jos vauva nukkui aiemmin iltakymmenestä aamukuuteen, hänet voi hivuttamalla saada nukkumaan esimerkiksi puoli kymmenestä puoli kuuteen. Tai yhdeksästä viiteen.

– Vanhemman voi olla vaikea hyväksyä sitä, että iltavirkkua vauvaa ei millään konstilla saada nukkumaan kahdeksalta. Se ei nimittäin välttämättä onnistu, jos lapsella sattuu olemaan joustamaton rytmi, Juulia Paavonen sanoo.

Iltavirkkuus ja aamuvirkkuus ovat ominaisuuksia, jotka sanelevat tietyt reunaehdot, joiden puitteissa unirytmiä pystyy säätämään.

– Jos meillä on aamuvirkku vauva, joka menee seitsemältä nukkumaan ja herää viideltä, häntä ei välttämättä saada nukkumaan aamuisin yhdeksään saakka. Mutta aina sille asialle jotain pystytään kuitenkin tekemään.

Vauvan uneen vaikuttaa äidin arki

Perheessä, jossa vauvalla on uniongelmia, kannattaa aivan ensimmäiseksi kiinnittää huomio siihen, että päivärytmi on säännöllinen niin aikuisilla kuin lapsillakin. Epäsäännöllinen päivärytmi saattaa aiheuttaa erilaisia unihäiriöitä.

– Vauvan yöuneen vaikuttaa se, miten äiti elää arkea: milloin hän nousee sängystä ja mihin kellonaikaan hän käy nukkumaan. Se kaikki ohjailee sitä, mihin suuntaan vauvan rytmi asettuu, Paavonen sanoo.

Jos perheen vuorokausirytmi ei ole toiveiden mukainen, sitä kannattaa analysoida yhdessä. Perhe voi miettiä, mikä on äidin rytmi, mikä isän rytmi. Kuka perheessä on aamuvirkku, kuka iltavirkku? Ja mitkä ovat perheen toiveet?

Jos muutosta halutaan, tavoitteen pitää olla kohtuullinen, ja siihen pitää pyrkiä asteittain usean viikon kuluessa.

Päiväunia sopivasti

Säännöllinen unirytmi vaatii tuekseen sen, että päivällä ei nukuta liikaa. Päiväunien määrän pitää siis sopia lapsen kehitystasoon.

Vauvat, joilla on tapana heräillä öisin, joutuvat helposti kierteeseen. Öisistä heräilyistä väsyneinä he nukkuvat päivällä paljon.

Jos kukaan aikuinen ei rajaa päiväunien määrää, lapsi voi alkaa nukkua päivällä liikaa ikäänsä nähden. Ja kun päivällä on tullut nukuttua, yöllä ei väsytä. Kierre ruokkii itseään.

– Näin ensisijainen ongelma, eli yöheräily, muuntuu vuorokausirytmin häiriöksi.

Toisaalta: kun vuorokausirytmi saadaan kohdalleen, yleensä päästään eroon myös unihäiriöistä.

Vastasyntyneet ovat oma lukunsa, he vasta harjoittelevat rytmisyyttä. Noin neljän kuukauden iässä rytmi yleensä alkaa löytyä.

Lastenpsykiatri Juulia Paavosen vinkit: Vauvan vuorokausirytmi kuntoon ilman erityistä unikoulua

Lue lisää: Heräileekö vauvasi jatkuvasti öisin? Kokeile unikouluttajan vinkkejä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X