Kaksi viikkoa vanha vauva viihtyy iholla
Kun vauva on kahden viikon ikäinen, on hän kehittynyt huimasti verrattuna syntymähetkeen. Kasvua ja kehitystä voi edistää muun muassa ihokontaktilla.
Pikkuinen nauttii läheisyydestä
Kaksiviikkoista vauvaa hoitavan aikuisen lämpö ja läheisyys ovat tärkeitä lapsen kehitykselle. Tämän ovat osoittaneet lukuisat tutkimukset.
Vastasyntyneen vauvan, kuten muidenkin pienten lasten, hermosto on hyvin herkkä. Uusi elämä äänineen, tuoksuineen ja valoineen on täysin erilainen kuin maailma kohdussa. Emme tiedä varmaksi, miten vauvat kokevat äkillisen vaihdoksen täysin erilaiseen ympäristöön, mutta voimme arvella, että sen on oltava ainakin jollain tasolla stressaavaa.
Niinpä vanhemman lempeä syli tarjoaa samankaltaista rauhoittavaa läheisyyttä kuin vauvalla on kohdussa ollut.
Vauvan ravinto | D-vitamiinia myös vauvalle
Iholla oleminen on yleensä hyvä apu monenlaisiin imetysongelmiin. Ihokontaktia kannattaakin lisätä erityisesti silloin, kun toiveissa on, että maidon määrä kasvaisi tai imuote paranisi.
Aikuisen iholla oleminen pitää vauvan lämpimänä sekä verensokerin ja peruselintoiminnot tasaisina. Lisäksi ihokontakti herättelee vauvan imemishalua ja taipumusta hakeutua rinnalle.
Kahden viikon ikäiselle vauvalle aletaan antaa D-vitamiinitippoja, sillä vauvan omat D-vitamiinivarastot alkavat ehtyä raskausajan jäljiltä jo kahden viikon iässä. Äidinmaidossa D-vitamiinia tutkimustiedon mukaan ei ole. Myös korvikeruokituille vauvoille annetaan D-vitamiinia riippuen siitä, paljonko korvikkeessa sitä on jo entuudestaan.
D-vitamiinia tarvitaan luuston normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Pitkäaikainen d-vitamiinin puutos voi johtaa lapsille riisitautiin.
Osalle vauvoista D-vitamiinitipat voivat aiheuttaa vatsanväänteitä. Tällöin kannattaa testata toisenlaista D-vitamiinivalmistetta apteekin suositusten mukaan.
Vauvan terveys | Päälaen karsta
Kaksiviikkoisen vauvan päähän voi ilmestyä hiusten joukkoon keltaista karstaa. Kyseessä on tali-ihottuma, joka on täysin vaaratonta, eikä sitä tarvitse poistaa.
Jos karstaa haluaa ehdottomasti poistaa, on hyvä tietää, että sitä ei kannata rapsuttaa kuivana. Ennen rapsuttelua päänahkaan kannattaa hieroa öljyä, jonka voi antaa vaikuttaa jopa yön yli. Tällöin karsta on pehmeämpää ja irtoaa helpommin.
Vauvan uni | Päivän ja yön opettelua
Vaikka kaksiviikkoinen vauva hakee vuorokausirytmiään vielä useiden viikkojen ajan, voivat vanhemmat edesauttaa sen syntymistä: illan ja yön tullen valaistusta kannattaa vähentää ja muutenkin rauhoittaa koti lähestyvää nukkumaanmenoa ajatellen.
Hyvin pienenkin vauvan kanssa voi jo harjoitella ihmisille totunnaisia iltarutiineja, kuten yöpuvun vaihtamista ja iltasadun lukemista. Näistä ei kuitenkaan kannata ottaa paineita aivan ensimmäisinä elinviikkoina.
Hiljalleen vauva alkaa oppia päivän ja yön eron ja unet alkavat painottua enemmän yöaikaan.
Vauvan tärkeimmät ihmiset | Muista huolehtia myös omasta ravinnosta
Tuoreiden vanhempien on hyvä muistaa pitää huolta myös omasta ravinnon ja vitamiinien saannista.
Puolison kannattaa myös auttaa synnyttänyttä ja imettävää äitiä ruokailujen ja juomisen kanssa, sillä ne tuppaavat usein unohtumaan intensiivisen vauvan ruokkimisen ja hoitamisen lomassa.
Imettäminen kuluttaa nestettä ja myös muun muassa äidin rautavarantoja. Suositeltavaa on juoda lasillinen joka imetyskerran yhteydessä. Vitamiini- kalsium- ja rautalisä eivät välttämättä ole pahitteeksi.
Nyt voi myös ottaa ilon irti ruoka-aineista, joita raskausaikana on rajoitettu. On kuitenkin muutamia ruoka-aineita, kuten kofeiini ja alkoholi, joiden kanssa on edelleen syytä olla tarkkoina.
Mahdollista apua kaupassa käymiseen ja ruoan valmistukseen kannattaa pyytää muilta läheisiltä rohkeasti, jos elää ilman aikuista kumppania.
Lähteet: Imetyksen tuki ry, Ruokavirasto.fi ja Ensi- ja turvakotien liitto
Jaa oma kokemuksesi