Vauvan kehitys 26.04.2024

Kolmen kuukauden ikäinen vauva oppii pian nauramaan ja tutkii mieluiten vanhempiensa kasvoja

Kolmen kuukauden ikäinen vauva on varsin sosiaalinen yksilö, joka nappaa kiinni kiinnostavista esineistä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kolmen kuukauden ikäinen vauva on oppinut yhdistämään mielessään vanhemman kasvot, sylin ja äänen tyynnyttäväksi kokonaisuudeksi, joiden yhdistelmä saa hänet rauhoittumaan ja tuntemaan mielihyvää.

Jokainen näistä osa-alueista on vauvalle oleellinen. Vauvan näkö on kehittynyt paljon siitä, mitä se oli hänen ollessaan vastasyntynyt. Silmän keskiosassa sijaitseva tarkan näkemisen alue vahvistuu suurin harppauksin ensimmäisen neljän kuukauden aikana.

Nyt vauva pystyykin jo seuraamaan esineitä, jotka kulkevat läheltä hänen kasvojaan, kuten esimerkiksi vanhemman kuljettamaa lelua. Ihmiskasvot ovat kuitenkin vauvalle kaikista mieluisinta ja kehittävintä katseltavaa. Mikä sen parempaa kuin saada tutkailla rakkaiden perheenjäsenten reaktioita ja eleitä.

Vauva 3 kk | Kehityksen virstanpylväät

Kolmen kuukauden ikäisen vauvan kehitys kulkee tiettyjä suuntaviivoja pitkin. Kaikki vauvat ovat kuitenkin yksilöitä, mikä on hyvä muistaa. Myös neuvolassa seurataan, miten vauva on kehittynyt seuraavan listauksen osa-alueissa.

  • 3 kk iässä vauva oppii tarttumaan asioihin, ja hän yrittää tavoitella niitä. Vauva saattaa jopa osata heiluttaa esineitä. Myös käsien puristaminen nyrkkiin ja auki alkaa onnistua.
  • Käsien ja katseen yhteistoiminta kehittyy. Katseen avulla vauva pystyy koordinoimaan käsiään. Tämä auttaa, kun vauva haluaa napata kiinni jostakin itseään kiinnostavasta asiasta.
  • Vauva hallitsee päänsä liikkeitä ja osaa kääntää päätään ilman, että koko vartalon tarvitsee kääntyä. Selinmakuulla vauvan pää on keskiasennossa, ei enää sivulle kääntyneenä. Hän saattaa yrittää nostaa päätään ja rintakehäänsä ollessaan vatsallaan.
  • Jalat ja vatsalihakset vahvistuvat. Vauva pystyy selällä ollessaan pitämään jalkojaan koukussa ilmassa. Kolmen kuukauden ikäiset vauvat nauttivat usein siitä, että saavat potkutella jaloillaan.
  • Vauva hymyilee tarkoituksellisesti, erityisesti vanhemmilleen. Vauva jokeltelee ja ääntelee vastavuoroisesti.
  • Kolmannen elinkuukauden aikana vauvat alkavat oppia nauramaan. Onko mitään ihanampaa, kun kuulla pienen vauvan iloista ääntelyä.
  • Kun vauva alkaa lähestyä neljän kuukauden ikää, hän saattaa jo yrittää pyörähtää vatsalta selälleen. Tämän taidon harjoittelu voi ottaa tovin, ja yleensä se alkaa onnistua viiden kuukauden iässä.

Vauvan uni | Kolmikuiset heräilevät vielä öisin

Kolmen kuukauden ikäinen vauva tarvitsee suunnilleen 16 tuntia unta vuorokaudessa. Yleensä unet jakautuvat siten, että vauva nukkuu suunnilleen 10 tuntia yön aikana, ja loput tunneista kuluvat päiväuniin, joita tämän ikäinen voi nukkua kolmet päivässä.

Moni 3 kk ikäinen vauva heräilee edelleen öisin useita kertoja, vaikka unirytmi kehittyykin jatkuvasti yhtenäisempien unien suuntaan. Tieto saattaa helpottaa etenkin silloin, kun vanhempi alkaa toivoa vauvan yöheräilyn hiipumista.

Imetys ja ravinto 3 kk iässä | Vauva viihtyy rinnalla tiheään

Osalle vauvoista sattuu tiheän imun kausia erityisesti kolmen kuukauden iässä. Vauva saattaa viihtyä hyvin tiheästi rinnalla, mikä voi tuntua vanhemmasta uuvuttavalta.

Kun vauvalla on tiheän imun kausi, hän saattaa vaikuttaa tavallista tyytymättömältä. Rinnat saattavat tuntua tavallista tyhjemmiltä, kun vauva on jatkuvasti syömässä. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelästyä. Tiheällä imulla vauva varmistaa, että rinnat tuottavat tulevaisuudessa hänelle enemmän maitoa.

Tiheän imun kaudet kestävät muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Toisista vanhemmista seuraa

Tuntuuko olo välillä yksinäiseltä? Kolmekuisen vauvan kanssa vanhempainvapaalla ollessa ei välttämättä kohtaa muita aikuisia ellei kohtaamisia erityisesti järjestä päiviin.

Saattaa tuntua teennäiseltä lähteä tapaamaan varta vasten muita vanhempia, joita ei entuudestaan tunne. Vauvan kanssa saattaa myös tuntua hyvin työläältä lähteä sosiaalisiin kohtaamisiin. Perhekahviloihin ja muihin kohtaamispaikkoihin kannattaa kuitenkin suunnata rohkeasti, sillä yleensä samassa elämäntilanteessa olevien kanssa jutustelu edistää vanhemman hyvinvointia.

Samalla tavalla kuin kasvokkain vietetyt hetket ovat vauvan kehitykselle tärkeitä, myös aikuinen tarvitsee elävän elämän kohtaamisia vertaistensa kanssa. Videopuhelut tai soitto ystävälle voivat olla arvokkaita juttutuokioita, mutta näiden lisäksi kannattaa satsata tapaamisiin ystävien tai muiden vanhempien kanssa.

Lähteet: Suomalainen vauvakirja (Otava), Imetyksen tuki ry ja Baby Center

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X