Vauvan kehitys 12.04.2024 Päivitetty 16.04.2024

Kymmenen viikon ikäinen vauva alkaa ymmärtää oman erillisyytensä hoivaajastaan

Kymmenenviikkoinen vauva nauttii tutun hoivaajan kosketuksesta. Samaan aikaan hän alkaa kuitenkin ymmärtää olevansa vanhemmastaan erillinen olento.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kymmenen viikon ikäinen vauva nauttii aikuisen hymyilevistä kasvoista. Hän alkaa ponnistella, jotta saisi tuotettua ihanan hymyn aikaiseksi uudestaan ja uudestaan.

Kun vauvalla on paha olla tai hän stressaantuu, aikuisen kosketus ja ääni ovat parhaita rauhoittajia.

Vauva alkaa nyt hahmottaa itsensä erilliseksi vanhemmastaan. Aivan pieni vauva ajattelee olevansa yhtä lähimmän hoivaajansa kanssa. Kahden–kolmen kuukauden iässä hän alkaa kokea itsensä erilliseksi olennoksi. Silloin vauva alkaa hiljalleen käsittää, että tunne, jonka toisen ihmisen kosketus herättää, on lähtöisin muualta kuin hänestä itsestään.

Vauvan ravinto | Maito on vielä pitkään parasta ravintoa

Kymmenviikkoisen vauvan ravintoa on edelleen joko rinta- tai korvikemaito, vaikka hän lähestyykin pian kolmen kuukauden ikää. Nykypäivän vanhempia voi hämmentää se, että iäkkäämmät sukupolvet saattavat kyseenalaistaa vauvojen nykyaikaisen ravintosuosituksen.

Menneinä vuosikymmeninä kiinteiden ruokien, johon myös soseet lukeutuvat, maistattelu aloitettiin nykyistä aiemmin. Esimerkiksi kahdeksankymmentäluvulla täysimetystä suosittiin vain 2–5 kuukauden ajan.

Tutkimusten valossa on kuitenkin selvää, että jos vauva kasvaa neuvolan tarkastusten mukaan hyvin pelkällä rintamaidolla ja d-vitamiinilisällä, ei kiinteitä ole tarvetta aloittaa ennen kuuden kuukauden ikää.

Pelkästään korviketta syövien vauvojen kiinteiden maistelu aloitetaan neuvolan opastuksella noin neljän kuukauden iässä.

Lue myös: Onneksi vauvoja ei ruokita enää näin – imetyssuositukset ovat muuttuneet ratkaisevasti vuosikymmenten varrella

Vauvan terveys | Minkä väristä kakkaa?

Kymmenenviikkoisen vauvan, kuten muidenkin maitoa pääasiallisena ravintonaan nauttivien vauvojen, kakka on keltaista. Virusinfektio tai rokote voi tehdä ulosteesta vihertävää. 

Joskus kakan seassa voi huomata pieniä verisiä viiruja. Ne ovat yleensä vaarattomia: kyseessä voi olla pieni haavauma peräaukossa, ihottuma tai itsestään paraneva peräsuolen tulehdustila.

Lääkäriin on syytä lähteä, jos vauvan kakka on valkoista tai mustaa. Sama koskee tilannetta, jossa vauvan kakka on muuttanut yllättäen väriään ja vauvalla on muitakin oireita, kuten kuumetta tai poikkeuksellista itkuisuutta.

Lue myös: Onko vihreä uloste syy suunnata lääkäriin? Lue, mitä vauvan ulosteen väristä on hyvä tietää

Vauvan uni | Kohinasta apua nukkumiseen?

Oletko kuullut white noise -kohinasta? Kymmenen viikon ikäinen vauva saattaa vielä hyötyä kohtuääniä muistuttavasta äänimaailmasta, ja rauhoittua nukkumaan sitä kuunnellessaan.

Toisaalta kohina voi myös auttaa peittämään muita ääniä, mikäli vauva säpsähtää herkästi hereille melussa.

Kohinan volyymin ei tarvitse olla kovalla: esimerkiksi sateen ropinaa vastaava äänitaso riittää.

Lue myös: 10 tapaa nukuttaa vauva kohinalla – näin varot, ettei hän jää white noise -koukkuun

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Yhtenäiset yöunet ovat vielä monelle haave

Vauvan heräily ja oman väsymyksen sietäminen ovat asioita, jotka saattavat jännittää tulevaa vanhempaa jo odotusaikana.

Onneksi hormonit helpottavat hiukan erityisesti imettävää äitiä, jonka vastuilla yöherätykset usein ovat, jos vauva vielä herää öisin syömään.

Tuttu kehotus nukkua silloin, kun vauva nukkuu saattaa tuntua rasittavalta. Erityisen ongelmallista tämä on esimerkiksi silloin, jos vauva ei saa unta kuin liikkuvissa vaunuissa.

Hokemassa on kuitenkin myös oma järkensä. Erityisen tärkeää olisi, että vanhempi saa yössä kahden unisyklin verran katkeamatonta unta. Tämä vastaa aikuisella noin kolmen tunnin unia. Vaikka kolme tuntia yhtenäistä unta kuulostaa vähältä, sillä on hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta tärkeä merkitys.

Jos yöaikaan tällaisen unimäärän saavuttaminen tuntuu mahdottomalta, kannattaa yrittää nukkua mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi päivällä tai illalla, kun toinen vanhempi tai muu aikuinen voi pitää vauvasta huolta.

Lähteet: Suomalainen vauvakirja (Otava) ja Imetyksen tuki ry

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X