Vauvan kehitys 24.03.2016 Päivitetty 06.05.2024

Näin pidät vauvalle värikylvyn kotona

Värikylvyllä eli väreihintutustumisleikeillä pyritään aistien herättelyyn ja vanhemman ja lapsen vuorovaikutukseen. On olemassa järjestettyjä värikylpytyöpajoja, mutta leikkiä voi harrastaa myös kotona.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Värikylpy on vauvalle paitsi väreihin tutustumista myös vuorovaikutusta, hetkessä elämistä ja virikkeitä useille aistelle.

– Värikylpy alkaa vauvan kanssa virittäytymisestä. Vasta sitten maalataan. Virittäytyminen voi olla esimerkiksi erilaisiin materiaaleihin ja muotoihin tutustumista, kuvaa värikylpyohjaaja Sanna Pajunen Porin lastenkulttuurikeskuksesta.

Virittäytymisessä voi hyödyntää vaikka matonkuteita, höyheniä, huiveja, kuultopaperia, aaltopahvia, palloja ja hernepusseja. Jos kotona on tuuletin, voi seurata myös saippuakuplien kulkua ilmavirran mukana.

Vauvalle voi myös rakentaa tyynyistä ja värikkäästä kankaasta kumpuilevan, pötköteltävän ja möngittävän maiseman.

Lue myös: Älä jätä vauvaa taulu-tv:n eteen – tämän takia se on haitallista

Värikylvyssä käytetään turvallisia värejä

Värikylpytyöpajoissa maalataan koko keholla vauvalle turvallisilla väreillä. Ei haittaa, vaikka vauva panisi väriä satunnaisesti suuhunkin.

– Kotimaiset marjat ja kasvikset ovat turvallisia, ulkomaisiin liittyy listeriabakteeri- ja norovirusriski, joten ne täytyy keittää kunnolla. Maalaamisessa voi käyttää myös vaikka mango- tai luumusosetta sekä tyrnimarjoja. Kotimaalailussa kannattaa pysytellä tuttujen väriaineiden parissa, Pajunen opastaa.

Kaupoista saa sokeroimatonta porkkanamehua, marjarouheita ja perunajauhoja sekä Helmi-perunasuurimoita, jotka sopivat värikylpytyöskentelyyn kuivina tai keitettyinä.

Lisätietoa värikylpytoiminnasta värikylpytyöpajatoiminnan kehittäjän Päivi Setälän kirjasta Vauvojen värikylpy (Porin taidemuseon julkaisuja 2011).

Lue myös: Näitä voit harrastaa vauvan kanssa – 10 kivaa ideaa

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X