Vauvan kehitys 14.03.2016 Päivitetty 13.08.2019

Näin vauvan ääntely kehittyy puheeksi

Vauvan ääntelyssä on erilaisia vaiheita. Kaikki alkaa itkusta.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
123RF

0–2 kk: Fonaatiovaihe

Syntymäitku on ensimmäinen vauvan ääntelyn muoto. Mutta pian syntymän jälkeen vauva ääntelee myös muilla tavoilla, muun muassa ähisee. Itkusta on voitu erottaa erilaisia sävyjä, jotka viestivät erilaisia asioita, kuten nälkää tai kipua.

Lue myös: Mitä ovat lapsen kasvukäyrät?

2–4 kk: Kujerteluvaihe

Ääntely kuulostaa kurlaavalta. Lapsi alkaa oppia äänensä hallintaa. Ääntelyssä on havaittavissa vastavuoroisuutta, vauva ääntelee paitsi yksin mutta myös kontaktissa toiseen ihmiseen. Tunnetilat kuuluvat ääntelyssä.

Lue myös: Vauva voi oppia kehtolaulun jo kohdussa

4–7 kk: Laajennusvaihe

Vauva laajentaa ääntelytapojaan. Hän leikkii äänen eri ominaisuuksilla. Hän kiljahtelee, huutaa, ääntelee hiljaa ja kokeilee äänen korkeuksia. Vauva pärisyttelee, maiskuttelee ja naksauttelee ja alkaa nauraa ääneen.

Lue myös: Vauvan puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

7–11 kk: Kanoninen jokellus

Kanoninen jokellus perustuu yhden tai kahden konsonantin ja vokaalin tavuihin. Tyypillistä on, että lapsi toistaa rytmisesti tiettyä tavua esimerkiksi tä-tä-tä tai mam-mam-mam. Tavujen tuottaminen tuo ääntelyyn puheenomaisen sävyn.

Lue myös: Näin lapsen ajattelu kehittyy

11–12 kk: Varioiva jokellus

Vauva yhdistelee erilaisia tavuja toisiinsa esimerkiksi äi-tä. Joskus lapsi tuottaa erittäin pitkiä tavusarjoja, jotka saattavat kauempaa kuunnellen kuulostaa sujuvalta puheelta. Lapsi saattaa myös tuottaa yksittäisiä tavuja huudahduksina tai hyvin käskevään sävyyn, mikä korostaa jokelluksen puheenomaisuutta.

Lähde: Puhuva ihminen. Puhetieteiden perusteet (toimittaneet Olli Aaltonen, Reijo Aulanko, Antti Iivonen, Anu Klippi ja Martti Vainio, Otava 2009)

Lue myös: Lapsen puhumaan oppiminen
Keskustele: Missä iässä teidän lapsi alkoi jokeltamaan ja puhumaan?

Lue myös

Kommentit (1)

Olisi mukva, jos tähän artikkeliin voisi liittää ääninäytteet eri vaiheista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X