Vauvan kehitys 27.03.2024 Päivitetty 03.04.2024

Kahden kuukauden ikäinen vauva jutustelee innokkaasti – silmät avautuvat maailmalle

Kahden kuukauden ikäinen vauva alkaa havainnoida ympäristöään. Mahtavinta on jokellella ja hymyillä omalle vanhemmalle.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kahden kuukauden ikäinen vauva alkaa avautua maailmalle ja sosiaalisille kohtaamisille: hänestä on parasta saada katsella hymyileviä ihmiskasvoja, vastata hymyyn ja jutustella.

Kahden kuukauden iässä vauva alkaa usein höpötellä ja kujerrella. Nämä ovat keskustelun ensimmäisiä askelia. Vauvasta on ihanaa, kun vanhempi kuuntelee ja tauon tullessa vastaa vauvan jokelteluun.

Vauva 2 kk | Katse ja puheen hahmottaminen kehittyvät vauhdilla

Kahden kuukauden iässä vauva pystyy jo seuraamaan katseellaan esineitä ja tekee sitä mielellään. Mikä olisikaan mukavampaa kuin tutustua omaan kotiin vanhemman sylissä ympärilleen katsellen ja ihmetellen. Kirkkaat värit ja asiat, jotka innostavat vanhempaa, kiinnittävät usein vauvankin huomion.

Kahden kuukauden iässä vauvan nyrkissä olleet kädet alkavat aueta useammin, ja hän laittaa niitä välillä suuhunsa. Näin vauva alkaa harjoitella käsiensä löytämistä.

Vauva osaa jo melko hyvin kannatella päätään, kun hän on vatsallaan tai pystyasennossa sylissä. Niska tarvitsee kuitenkin vielä tukea, sillä äkkinäisissä liikkeissä se saattaa retkahtaa.

Kun vauvaa nostaa käsistä selinmakuulta, pää tulee viimeisenä, mutta ei kuitenkaan niin retkottaen kuin vastasyntyneenä.

Vauvan ravinto | Hörpytys avuksi

Kahden kuukauden ikäinen vauva nautiskelee vielä usein rintamaitoa tai korviketta. Syömishalukkuus voi vaihdella päivästä riippuen.

Joskus saattaa kuitenkin tulla hetki, jolloin imettävän äidin on hoidettava oma menonsa. Jos vauva on täysimetetty eikä syö korviketta, kannattaa maitoa yrittää pumpata maitoa tai kerätä lähtöä edeltävältä imetyskerralta herunutta maitoa maidonkerääjään.

Joskus rintamaitoon tottunut vauva saattaa hämmentyä siitä, että maitoa tarjotaankin tuttipullosta. Jos vauva ei huoli pulloa, maitoa voi kokeilla varovasti hörpyttää tai antaa pienellä lusikalla vauvan suuhun.

Äidinmaitoa kannattaa lämmittää ja tarjota pieniä määriä kerrallaan, jolloin sitä ei mene hukkaan, jos vauvalle ei maistukaan kuin hörppy tai muutama.

Vauvan terveys | Rotavirusrokote annetaan 2 kk iässä

Kahden kuukauden ikäiselle vauvalle tarjotaan neuvolassa ensimmäinen annos rotavirusrokotetta. Myöhemmät annokset vauva saa kolmen ja viiden kuukauden iässä.

Rotavirusrokote annetaan suun kautta, ja se suojaa vauvaa vakavalta rotaviruksen aiheuttamalta vakavalta ripuli- ja oksennustaudilta.

Rokotteesta liikkuu huhuja, että se aiheuttaisi vauvalle vatsavaivoja. Todellisuudessa rokote on hyvin siedetty, kertoo Terveystalon lastensairauksien ja lasten allergologian ylilääkäri Péter Csonka Kaksplussalle.

– Kyseessä on pienille lapsille aidosti vaarallinen tauti. Koska rokote on turvallinen ja tutkittu, ei ole mitään syytä jättää välistä, Csonka sanoo.

Lue myös: Harva lapsi saa rotarokotteesta edes lieviä vatsanväänteitä

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Jaettu vanhemmuus

Erityisesti moni täysimetetty vauva on kahden kuukauden iässä vielä hyvin tiiviisti äidissään kiinni, mutta vanhemmuutta kannattaa yrittää jo tässä vaiheessa jakaa.

Silloin, kun vauva on kylläinen, hän voi hyvin viettää aikaa toisen vanhemman hoidettavana tai muuten syliteltävänä.

Kotona vauvaa hoitavan vanhemman on hyvä kokeilla välillä lyhyitä irtiottoja ja lähteä vaikkapa kävelylle. Sen lisäksi, että se tekee äidille hyvää, lujittaa se myös vauvan ja toisen vanhemman suhdetta.

Lähteet: MLL, Imetyksen tuki ry ja Suomalainen vauvakirja (Otava)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X