Vauvan kehitys 29.06.2016 Päivitetty 29.01.2021

Mitä tehdä, kun vauvan itku kiristää hermoa?

Vauvan itku voi olla hermoja raastavaa. Itku voi tarkoittaa kipua, väsymystä, nälkää tai ihan vain huomion etsintää. Jos asia vaivaa, sano siitä neuvolassa. On myös helpompi sietää itkua, kun tietää vauvan olevan terve.

Teksti
Toimitus
Kuvat
123RF

Vauvan itku liikuttaa ja raastaa, pahimmillaan raivostuttaa ja uuvuttaa. Lapsen paha olo iskee suoraan vanhemmuuden perusvaistoihin. Poikasen hätä herättää emon välittömästi ja laukaisee kaikki puolustus-, suojelu- ja auttamisvaistot.

Pohjimmiltaan itkun tarkoitus onkin suojata vauvan elämää. Kyse voi olla fyysisestä epämukavuuden tunteesta, nälästä, väsymyksestä, kuumuudesta tai kivusta.

Keskustele: Miksi 5kk vauva vaan itkee ja itkee ruokaillessaan?

Mistä vauvan itku kertoo?

Itku ei ole aina merkki mahdottomasta hädästä. Se on myös vauvan tapa keskustella maailman kanssa. Se on tehokkain ja varmin tapa saada heti apua ja huomiota.

Vanhemmat sietävät itkua eri tavoin. Siihen vaikuttaa aikuisten kokemustausta, temperamentti, asenteet ja mielenlaatu.

Kun koko temppuvalikoima kanniskeluineen ja imetyksineen on käytetty, vauvan itku voi herättää myös raivoa: Mikä sinua vaivaa? Enkö osaa vai kelpaa? Raivo on tunteena pelottava ja synnyttää syyllisyyttä ja ahdistusta.

Tunnekuohua ei kuitenkaan tarvitse säikähtää, sillä se auttaa vanhempaa tunnistamaan kiukkunsa ja hallitsemaan sitä. Jos alkaa tuntua siltä, että pinna palaa lopullisesti, asia pitää ottaa rohkeasti puheeksi neuvolassa.

Lue lisää: Itkeekö vauva liikaa? Koliikkilapsen tunnistus ja hoito

Paljonko vauvan kuuluu itkeä?

Alle kolmikuiset terveet vauvat itkevät keskimäärin noin kaksi tuntia vuorokaudessa. Itkuisuus lisääntyy kahden viikon iässä, on huipussaan kuusiviikkoisilla ja vähenee kolmen ikäkuukauden jälkeen. Vuoden ikää lähestyvät itkevät vielä jopa tunnin vuorokaudessa.

Lue lisää: Tunne lapsesi temperamentti, niin ymmärrät häntä paremmin

Kaikilla lapsilla huuto on tavallisinta vähän ennen ruoka-aikaa ja iltaisin. Näiden tosiasioiden tiedostaminen auttaa asennoitumaan itkuun. Vanhemmat voivat myös huokaista helpotuksesta: heidän parkujansa ei ole poikkeus.

Kovasti parkuva vauva on hyvä käyttää lääkärillä, joka tutkii, ettei huudon takana ole sairautta. Itku on helpompi kestää, kun tietää, että lapsi on terve.

Keskustele: Kun vauvan itku alkaa vasta 2–3kk ikäisenä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X