Vauvan kehitys 07.03.2024

Viisikuinen vauva imeskelee varpaitaan ja huiskii ympäriinsä, mutta vauhti on vasta kiihtymässä

Viiden kuukauden iässä vauva lumoutuu itsekin uusista motorisista taidoistaan. Pienestä kääröstä kuoriutuu ikiliikkuja, joka ei malttaisi pysyä aloillaan.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Viiden kuukauden ikäinen vauva on tuota pikaa saavuttamassa tärkeän etapin eli puolivuotissyntymäpäivänsä. Edistys hänen kyvyissään ja kehityksessään on sen mukaista!

Vauva 5 kk | Oman elämänsä helikopteri

Viisikuinen vauva oppii vauhdilla uusia motorisia ja fyysisiä taitoja. Enää hän ei jaksaisi olla paikoillaan, vaan pyrkii saamaan kehoaan liikkeelle.

Vatsallaan maatessaan vauva muistuttaa pientä helikopteria, sillä kaikki raajat huiskivat ja liikehtivät kiivaasti. Toisinaan viiden kuukauden ikäinen vauva päättää hyljemäisesti nousta ihmettelemään maailmaa käsivarsiensa varaan tukeutuen.

Viisikuisen mielestä mikään ei ole parempaa herkkua kuin omat varpaat. Keksittyään, miten hän voi ohjata jalat suuhunsa, ei uudesta lempipuuhasta tule loppua.

Pikkuhiljaa vauva oppii peruuttamaan mahallaan, pyörimään napansa ympäri ja kierähtämään kyljeltä toiselle pitkin lattiaa. Tulevina kuukausina vauhti vain kiihtyy! Viisikuista motivoivat liikkumaan lelut, joiden tavoittelu ja kiinnisaaminen tuottavat hänelle riemua. Viiden kuukauden kieppeillä lapsi oppii myös siirtämään tavaroita kädestä toiseen.

Vauvan ravinto 5 kk iässä | Uusia makuja kiinteillä ruuilla

Suomessa suositellaan täysimetystä 4–6 kuukauden ikään asti. Useimmille vauvoille äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden kuukauden ajan, mutta joskus kiinteät ruuat tulevat tarpeen jo ennen puolivuotissyntymäpäivää. Oikealle ajoitukselle saa vinkkejä neuvolasta.

Kiinteiden ruokien maistelu voidaan aloittaa aikaisintaan neljän kuukauden iässä. Lapsi on motorisesti valmis syömään kiinteitä ruokia, kun hän pystyy istumaan tuettuna, hallitsee pään ja silmien koordinaation ja pystyy tavoittelemaan ruokia kädellään.

Kiinteät lisäruuat ovat alussa pienen pieniä maisteluannoksia, kuten lusikankärjellinen tai muutama teelusikallinen. Ensin maisteluannoksia kannattaa antaa vasta imetyksen tai korvikemaidon antamisen päätteeksi. Niin lapsi ei tule kylläiseksi jo kiinteistä ruuista ja kieltäydy maidosta.

Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike maistuvat makealta, joten vauva on tottunut makeaan makumaailmaan. Hän saattaa vierastaa eritoten karvaita ja happamia makuja mutta tykätä hedelmistä. Vanhemman ei kuitenkaan kannata luovuttaa heti, jos lapsi vastustelee uusien makujen maistelua. Kunhan lapsi tottuu uusiin ruokatuttavuuksiin, syöminen alkaa sujua.

Viisikuinen vauva rakastaa rutiineja

Vauvan ensikuukausina unirytmiin on hankalaa vaikuttaa. Pieni vauva nukkuu paljon, missä ja milloin sattuu. Kuitenkin ensimmäisten 3–4 kuukauden jälkeen vanhempi voi hoivatavoillaan yrittää muuttaa vauvan unitottumuksia ja täten pyrkiä siihen, että saisi itsekin nukkua yöllä levollisemmin.

Vauvan hyvän yöunen perusta on säännöllinen päivärytmi, jossa seurataan tiettyjä ruokailu-, ulkoilu- ja päiväuniaikoja. Lisäksi vauva tarvitsee joka päivä vanhemman kanssa olemista ja seurustelua.

Vakiintunut päivärytmi auttaa viisikuista hahmottamaan yön ja päivän eron. Samanlaisina toistuvat rutiinit luovat vauvalle paitsi turvallisuuden tunnetta myös selkeyttävät koko perheen aikatauluja.

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Vuorovaikutus syvenee

Kun vauva on 5 kk, hän on oppinut erottamaan tutut ja tuntemattomat ihmiset. Hän alkaa hiljalleen kääntyä kuulemansa äänen suuntaan. Yleensä viisikuinen vauva viihtyy paremmin ympäristössä, jossa on rauhallisia ääniä, kuin täydessä hiljaisuudessa.

Viisikuisesta vauvasta sukeutuu ahkera keskustelija. Hänen viestintänsä nojaa kehonkieleen ja ääntelyyn. Tässä iässä vauva tykkää jokellella niin ihmisille kuin leluilleen. Lisäksi vauva alkaa hymyillä omalle peilikuvalleen.

Viisikuinen vauva tai muutkaan vauvat eivät tarvitse mediaa. Ruutuja enemmän vauvan huomio kiinnittyy ihmiskasvoihin ja -ääniin. Vanhemman katsekontakti on viisikuisen kehitykselle ja turvallisuudentunteelle korvaamattoman tärkeä. Siksi on hyvä huolehtia, ettei vanhemman oma mediankäyttö vie liiaksi aikaa suhteen luomiselta vauvaan.

Vanhempaa ilahduttaa vauvan uusi hieno taito: pienokainen oppii kääntämään katseensa asiasta ja ihmisestä toiseen. Yhtäkkiä perheessä on entistä osallistuvampi ja tarkkaavaisempi seuralainen!

Lähteet: Imetyksen tuki ry, MLL, Terveyskirjasto, Terveyskylä ja Suomalainen vauvakirja (Otava).

Lue myös: Vauvan kehitys: Näin vauva muuttuu ensimmäisen ikävuotensa aikana

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X