Vauvan kehitys 29.03.2024 Päivitetty 16.04.2024

Kahdeksankuinen vauva voi kärsiä univaikeuksista monien eri syiden takia – päiväunien määrä kannattaa tarkistaa nyt

Kahdeksan kuukauden iässä vauva harjoittelee itsenäistä liikkumista mutta säikähtää, jos vanhempi katoaa näköpiiristä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Mitä isommaksi vauva kasvaa, sitä suuremmiksi vauvojen yksilölliset erot käyvät. Moni kahdeksankuinen vauva ryömii ja konttaa innoissaan pitkin lattioita, kun taas toiset jättävät koko vaiheen ja väliin liikuttelevat itseään muilla tavoin.

Joitain yleistyksiä kahdeksan kuukauden ikäisistä vauvoista voi tehdä, mutta lukiessa on hyvä muistaa, että kukin vauva kehittyy omaan tahtiinsa ja on hyvä sellaisenaan kuin on.

Vauva 8 kk hinkuu liikkumaan – keinolla millä hyvänsä!

Kahdeksan kuukauden iässä vauvan halu liikkua ja siirtyä paikasta toiseen on suurta. Lapsi on tässä kekseliäs: hän saattaa ryömiä, kontata, hilata itseään eteenpäin takapuoli lattiassa tai tallustella ympäriinsä karhukävelyllä eli kämmenet ja jalkapohjat lattiassa.

Innokkaimmat ikiliikkujat ryhtyvät kipuamaan pystyyn tukea vasten. Suurenmoinen saavutus päättyy usein itkuun, sillä kumara ja puoliseisova asento saa vauvan jalkalihakset tärisemään. Pikkuinen seikkailija ei pääse pystyasennosta enää omin avuin istumaan tai pitkälleen, joten vanhemman apu laskeutumisessa on tarpeen.

Koska vauva liikkuu entistä enemmän ja vauhdikkaammin, vanhemman kannattaa tarkistaa koti vaarojen varalta. Lapsiportit ja -lukot ovat tässä iässä tarpeen, samoin huonekalujen asianmukainen kiinnitys ja vanhanaikaisten pistorasioiden suojaaminen.

Vauvan uni | Nukkumista häiritsevät monet asiat

Vauvan ensimmäiset hampaat ovat odotettavissa 4–8 kuukauden iässä. Hampaiden tulo voi aiheuttaa itkuisuutta, ärtyisyyttä ja fyysisiä oireita, kuten vetistä nuhaa sekä löysempiä ulosteita. Kaikki tämä heijastuu vauvan uneen.

Nukahtamis- ja nukkumisvaikeuksia voi aiheutua myös muista syistä. Kun vauva on 8 kk, liikunnallinen ja motorinen kehitys voivat innostaa häntä niin, ettei hän malttaisi rauhoittua yölläkään unille vaan haluaisi jatkaa hienojen taitojensa harjoittamista. Kahdeksankuinen potee tyypillisesti myös eroahdistusta, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista omaan vuoteeseen.

Tärkeintä vauvan unen ja vanhemman levon varmistamisessa on säännöllisen päivärytmin vaaliminen. Kun tavat ja iltarutiinit toistuvat samanlaisina, vauva alkaa ennakoida, milloin on aika rauhoittua ja milloin on aika tehdä muuta. Jos vauvalla on vaikeuksia nukahtaa, kannattaa tarkistaa päiväunien määrä. Noin 8–10 kuukauden iässä moni vauva tarvitsee enää kahdet päiväunet kolmien nokosten sijaan.

8 kk ikäinen vauva ei kaipaa digimediaa – kirjoista hän kiinnostuu sitäkin enemmän

Pieni lapsi ei kaipaa digitaalista mediaa elämäänsä, muistuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Esimerkiksi televisioruudun välkkyvät valot ja kovat äänet kiinnostavat vauvaa, mutta ne voivat tarjota liikaa aistiärsykkeitä hänen kehittyville aivoilleen.

Vanhemman on tärkeää huolehtia myös siitä, ettei hänen oma mediankäyttönsä vie liikaa aikaa. Ruudun liiallinen tuijottaminen voi johtaa siihen, ettei vauva saa riittävästi kaipaamaansa huomiota ja virikkeitä vuorovaikutukseen.

Lähestyessään vuoden ikää lapsi alkaa kiinnostua kuvakirjoista, jos niitä tarjotaan hänelle. Loruttelu ja lukeminen kannattaa aloittaa jo pian syntymän jälkeen, mutta noin kahdeksankuisena vauva tykkää selailla pahvisia tai kankaisia kuvakirjoja itsekin. Liian ohut paperi saa kuitenkin tottumattomissa käsissä kyytiä!

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Eroahdistus vaivaa

Suunnilleen 7–9 kuukauden iässä monet vauvat vierastavat ja saattavat kärsiä eroahdistuksesta. Kahdeksan kuukauden ikäiselle vauvalle on alkanut selvitä, että hän on vanhemmastaan erillinen olento ja että jotkut ihmiset ovat tutumpia kuin toiset. Nämä havainnot saavat aikaan sen, että vauva haluaisi olla koko ajan huolehtijansa lähellä.

Siispä kun vauva on 8 kk, vanhemman ei tarvitse säikähtää, että aiemmin niin iloinen porhaltaja alkaa pillahtaa itkuun mitä pienimmistä syistä ja tarraa tuon tuosta kiinni vanhemman lahkeeseen. Itku ei välttämättä heti helpota, vaikka vauvan näköpiiristä poistunut vanhempi ilmestyisi pian takaisin. Vaihe on vaativa, mutta kuuluu normaaliin kehitykseen.

Vierastamisesta tai eroahdistuksesta kärsivää lasta ei tule yrittää karaista. Päinvastoin: hän tarvitsee erityisen paljon hellyyttä ja syliä. Kun lapselle antaa aikaa, lopulta uteliaisuus elämään saa voiton. Sitä odotellessa vauva voi tähystellä maailmaa turvallisesti vanhemman sylistä.

Lähteet: MLL, Uniliitto ja Suomalainen vauvakirja (Otava).

Lue myös: Vauvan kehitys: Näin vauva muuttuu ensimmäisen ikävuotensa aikana

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X