Vauvan kehitys 29.03.2022

Vauvan uni: 7 asiaa, joista moni vanhempi stressaa mutta jotka ovat vauvan unelle täysin luonnollisia

Katkonaiset yöunet, lyhyehköt päiväunet tai ainoastaan syliin nukahtaminen, ovat normaalia ja luonnollista vauvan käyttäytymistä – vaikka ne voivat tuntua vanhemmista raskailta.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Vauvan uni stressaa monia vanhempia. Vauvalle tyypillisen käyttäytymisen taustan ymmärtäminen voi auttaa suhtautumaan armollisemmin vauvan uneen. Vaikka biologinen näkökulma ei välttämättä toisi yöhön lisää nukuttuja tunteja, stressi uniasioista voi vähentyä ja oma mieli hieman keventyä.

Happymilkmama eli imetyskouluttaja ja vuorovaikutuskeskeinen uniohjaaja Catarina Aminoff taustoittaa seitsemää yleistä vauvan uneen liittyvää seikkaa, jotka voivat stressata vanhempia.

Lue myös: Vauva haluaa nukkua mahallaan – pitääkö hänet kääntää? Asiantuntija vastaa

1. Vauva heräilee läpi yön parin tunnin välein

– Vauvahan ei sitä tiedä sitä, että hän on syntynyt 2020-luvulle ja että kulttuurinen odotus on, että omassa sängyssä nukutaan yksin ja mielellään heräilemättä öisin, kuvaa Aminoff.

Vauvalle on kuitenkin tyypillistä heräillä öisin ensimmäisen vuoden ajan ja senkin jälkeen 1–2 kertaa yössä. Vauvan uni on katkonaista, sillä vauva heräilee sekä nälkään, että tarkistelemaan, että hoivaaja on edelleen lähellä ja että hän on turvassa.

– Vauva on ikäänkuin ohjelmoitu siten, että hän odottaa vanhemman olevan lähellä häntä. Myös yöllä, sillä onhan hän tottunut siihen jo kohdussa. Vauva syö ympäri vuorokauden, sillä rintamaito sulaa melko nopeasti. Yöimetyksillä on myös tärkeä tehtävä maidon tuotannon ylläpitämisessä.

Joskus, jos vauva heräilee tunnin välein, saattaa sekin olla normaalia. Joskus taas taustalla voi olla jokin lääketieteellinen syy. Saattaa olla esimerkiksi tarpeen poissulkea allergioita, raudanpuutetta tai muuta somaattista.

– Raskasta öisin heräily voi joka tapauksessa olla, ja muutosta tilanteeseen saa haluta ja apua hakea, korostaa Aminoff.

Lue myös: 10 väärää hetkeä, jolloin vauva herää aivan varmasti

Monelle perheelle helpotusta tuo paljon se, että yöheräilyjen hoitaminen tehdään mahdollisimman helpoksi. Mitä lähempänä vauva on, sen nopeammin hänet saa yöllä takaisin uneen ja vanhempikin saa jatkettua unia.

Vauvan uni saattaa olla pidempää alkuyöstä, joten voi olla viisasta mennä yöunille samaan aikaan kuin vauva. Myös unisyöttö, eli nukkuvan vauvan syöttäminen, on yksi toimiva tapa saada pidennettyä unipätkää.

Kahden vanhemman perheessä voivat myös erilaiset vuorottelut nukkumisissa olla helpottavia. Esimerkiksi toisen vanhemman nukkuminen toisen vanhemman hoitaessa aamutoimia.

– Moni vanhempi kertoo, että kun on saanut tukea ja helpotusta päiväsaikaan, on jo se helpottanut jaksamista huomattavasti, vaikka yöheräilyissä ei muutosta tapahtuisikaan.

2. Vauva nukahtaa vain syöttöön tai syliin, ei koskaan itsenäisesti

Rintamaito on kuin luotu nukuttamaan vauva, kuvaa Aminoff. Se sisältää esimerkiksi tryptofaania, joka on melatoniinin ja serotoniinin esiaste. Vaikka kaikki vauvat eivät olekaan rinnalle nukahtavaa sorttia, moni vauva kuitenkin nukahtaa rinnalle. Imetyksen hormonit rentouttavat imettävää vanhempaakin, joten monille se voi olla hyvä tapa saada enemmän unta.

Syliin nukahtaminen on myös hyvin tyypillistä vauvan käytöstä.

– Vauva on ollut kohdussa ikään kuin sylissä yhdeksän kuukautta, joten on hyvin todennäköistä, että vauva haluaa tätä hänelle tuttua ja turvallista tapaa jatkaa kohdun ulkopuolellakin.

Myöskään itsenäisyydestä ei tarvitse olla huolissaan.

– Lasta ei voi rakkaudella pilata, vaikka tällainen vanhan ajan kasvatusmyytti vielä elääkin. Osa vauvoista oppii itsenäisen nukahtamisen helpommin ja osa tarvitsee pitkään avustusta nukahtamiseen.

Itsenäisen nukahtamisen taitoon vaikuttaa moni asia, esimerkiksi vauvan ikä, temperamenttipiirteet ja kehitysvaiheet. Tätä taitoa ei ole välttämätöntä opettaa vauvalle, jos se ei tunnu omalle perheelle tärkeältä asialta, vaan lapsen voi auttaa uneen niin kauan, kun sellainen järjestely perheelle sopii.

vavan uni: äiti katselee nukkuvaa vauvaansa sängynlaidalla

Mitä lähempänä vauva on, sen nopeammin hänet saa yöllä takaisin uneen ja vanhempikin saa jatkettua unia.

3. Vauva ei osaa yhdistää unisyklejä ja nukkuu pätkäpäiväunia

Pätkäpäiväunet ovat hyvin tyypillisiä vauvoille, eikä niistä yleensä tarvitse olla huolissaan. Tutkimustieto ei ole kuitenkaan tästäkään asiasta yksimielinen. Osa unieksperteistä on sitä mieltä, että lyhyet päiväunet eivät ole palauttavia ja osa taas sitä mieltä, että ovat.

Aminoff suosittelee ottamaan asiaan käytännöllisen lähestymistavan.

– Mikäli vauva herää levänneen oloisena lyhyiltä päiväuniltaan tai on ainakin hetken kuluttua hyväntuulinen, hän on todennäköisesti nukkunut riittävästi. Mikäli taas vaikuttaa siltä, että vauva on väsynyt, voi häntä yrittää saada jatkamaan unia.

Vauvaa voi yrittää saada jatkamaan pätkäpäiväunia perheelle sopivalla tavalla, esimerkiksi imettämällä tai hytkyttelemällä sylissä.

– Niin kutsutut kontaktipäiväunet, eli päiväunet vanhemmassa kiinni, saattavat myös olla hyvä tapa saada hiukan pidemmät unet. Muista napata itsellesi juomista ja kirja tai kaukosäädin käden etäisyydelle ennen kontaktipäikkäreille ryhtymistä, vinkkaa Aminoff.

Unisyklien yhdistämisen oppiminen on monelle vanhemmalle stressin aihe, mutta vauvalle on aivan normaalia tarvita apua sykleistä toiseen siirtymiseen. Aminoff kannustaa siihen ilman huonoa omaatuontoa. Moni vauva alkaa myös iän myötä pidentää päiväunia aivan itse, ilman sen kummempaa interventiota.

4. Vauva nukkuu vain liikkuvissa vaunuissa

Mikäli tämä sopii vanhemmille, ei tätä tarvitse lähteä muuttamaan, kertoo Aminoff. Moni vauva kokee liikkeen rauhoittavana ja nukkuu hyvin ulkoilmassa.

– Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että liikkeessä nukutut päiväunet eivät olisi vauvalle yhtä palauttavia kuin paikallaan nukutut, vaikka tämän väitteen moni on voinut kuulla.

Mikäli vanhempi haluaa päiväuniaikaan tehdä muutakin kuin lykkiä kärryjä säällä kuin säällä, voi kokeilla suostuisiko vauva nukkumaan esimerkiksi kantovälineessä ja lähteä tästä pikku hiljaa tekemään seuraavaa muutosta, mikäli järjestely ei palvele.

Lue myös: ”Rakastan katsella lastani, kun hän nukkuu” – 3 äitiä kertoo perheen nukuttamisrutiineista

5. Vauva syö öisin, vaikka on jo 10 kk ja eikä hänen pitäisi neuvolan mukaan enää tarvita yösyöttöjä

Moni alle vuoden ikäinen – ja sitäkin vanhempi – syö öisin. Mikäli tämä ei ole perheelle ongelma, ei siihen tarvitse lähteä tekemään muutoksia.

– Useissa lapsen uneen liittyvissä oppaissa sanotaan, että puolen vuoden jälkeen ei vauva yösyöttöjä tarvitse, mutta ne ovat harvemmin vauvan syömiseen erikoistuneen asiantuntijan kirjoittamia. Voi olla, että joku kymmenkuinen ei näitä syöttöjä tarvitse ja joku toinen tarvitsee, summaa Aminoff.

– Jos perheelle syöttäminen yöllä on helppo tapa saada enemmän unta, go for it! En ole vielä tähän päivään mennessä kuullut minua vakuuttavaa perustelua yösyöttöjen lopettamiselle siinä tapauksessa, kun yösyötöt ovat perheen itsensäkin toive. Mikäli vauvan yösyömiset taas kuormittavat, on tottakai aivan sallittua niitä vähentää tai lopettaa.

vauvan uni: äiti imettää lasta

Rintamaito on kuin luotu nukuttamaan vauva, sillä se sisältää tryptofaania, joka on melatoniinin ja serotoniinin esiaste.

6. Vauvan uni saavutetaan ainoastaan kainalossa

On vauvoja, jotka nukkuvat paremmin ilman kosketusta, omassa rauhassaan, mutta hyvin suuri osa vauvoista odottaa olevansa päivin ja öin hoivaajan välittömässä läheisyydessä. Se on vauvalle lajityypillistä käyttäytymistä, kertoo Aminoff.

– Vauvat kiintyvät aistiensa kautta ja on hyvin tyypillistä, että vauva kokee olevansa turvassa vain, kun hän näkee, tuntee, haistaa ja kuulee vanhempansa, eli on häntä hyvin lähellä.

Vaikkei suunnittelisi nukkuvansa perhepedissä, on tärkeää, että turvallisen perhepetinukkumisen kriteerit ovat tiedossa ja olosuhteet on luotu sen mukaiseksi, jos vanhempi nukahtaakin yösyötöllä vauva kainalossa.

Vanhemman omien tarpeiden ja vauvan tarpeiden välillä tasapainotteluun on olemassa monia erilaisia nukkumisjärjestelyjä.

– Jos perhepeti ei teidän perheessä syystä tai toisesta toimi, vauvan nukkuminen sivuvaunussa eli pinnasängyssä, joka on vanhempien sängyssä kiinni, voi olla toimiva ratkaisu.

Lue myös: Voiko vauvojen ”supernukuttaja” valkoinen kohina eli white noise ollakin vaaraksi pienokaiselle? Minimoi riski näin

7. Vain toinen vanhempi kelpaa nukuttamaan vauvan

Kun vauvan uni saavutetaan ensin vain toisen vanhemman kanssa, voi tämä ymmärrettävästi harmittaa sitä vanhempaa, joka ”ei kelpaa” nukuttajaksi. Aminoffin mukaan harmi on ymmärrettävä, mutta on hyvä muistaa, kiintymyssuhdeteorian valossa esimerkiksi tämä on aivan normaalia vauvalta.

– Vauva muodostaa ensin yhden kiintymyssuhteen ensisijaiseen hoivaajaan, ja hänelle on luontaista vastustella eroa tästä. Usein tilanne helpottuu ajan kanssa.

Mikäli haluaa, voi erilaisin keinoin tukea lasta hyväksymään myös toinen vanhempi nukuttajaksi. Vauvan uni saattaa olla helpompi saavuttaa päiväuniaikaan, joten toinen vanhempi voi kokeilla nukuttaa aluksi päiväunille.

Iltarutiineja voi tehdä aluksi yhdessä (kaksi vanhempaa) ja sitten pikku hiljaa vain toinen vanhempi.

– On hyvä, että lapsella on olemassa monia uniassosiaatioita, jotta toisella vanhemmalla on keinoja nukuttaa, päättää Aminoff.

Anna.fi: Unettava iltajumppa voi auttaa nukkumaan paremmin – valitse iltaisin 1–3 helppoa liikeharjoitusta, joiden avulla rauhoitat levottoman mielen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X