Vauvan terveys 19.11.2021 Päivitetty 09.02.2022

Suomessa jopa 14 prosenttia odottajista juo, vaikka se ei ole turvallista – näin alkoholi vaurioittaa sikiötä

Alkoholi ja raskaus eivät sovi yhteen: vuosittain syntyy jopa tuhansia lapsia, jotka kuuluvat FASD-kirjoon.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

FASD tarkoittaa äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön aiheuttamien sikiövaurioiden kirjoa. Lyhenne tulee englanninkielisestä termistä fetal alcohol spectrum disorders.

Termillä kuvataan suurta joukkoa erilaisia alkoholinkäytön aiheuttamia vaurioita, jotka voivat vaihdella lievemmistä sikiön vaikeaan kehitysvammaisuuteen.

Kehitysvammaliiton mukaan Suomessa syntyy vuosittain 600–3000 lasta, joilla on jonkinlainen pysyvä alkoholivaurio.

Lue myös: Helmis opetteli 3-vuotiaana tiskaamaan, kun äiti oli sammunut – sijaisvanhempien huomassa Helmiksellä todettiin FASD

Alkoholi raskausaikana on yksi suurimmista vaaroista – ja äiti voi vaikuttaa siihen itse

Alkoholi uhkaa sikiön kehitystä ja terveyttä vakavasti. Länsimaissa raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tänä päivänä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista.

Kehitysvammaliiton mukaan Suomessa jopa 14 prosenttia odottavista äideistä jatkaa alkoholin käyttämistä raskauden toteamisen jälkeen.

Alkoholinkäytön aiheuttamat vauriot voivat olla erilaisia riippuen siitä, missä vaiheessa raskautta, kuinka usein ja kuinka paljon alkoholia odottaja käyttää. Vähäisillä alkoholiannoksilla sikiön vaurioitumisen riski on pienempi kuin suurilla annoksilla.

fasd-lapsi voi tarvitsee erityistä tukea kehityksessään.

Alkoholinkäyttö raskausaikana vaikuttaa lapsen kasvu- ja kehitysennusteeseen.

Yleistä turvallisen alkoholinkäytön rajaa ei ole kuitenkaan pystytty määrittämään, sillä myös odottajan yksilölliset ominaisuudet, kuten geneettiset tekijät ja ravitsemustila, vaikuttavat sikiön riskiin vaurioitua.

Päätös käyttää tai olla käyttämättä alkoholia onkin merkittävin tekijä, jolla odottaja voi itse vaikuttaa sikiön kehitykseen.

Alkoholin aiheuttamat haitat ja sikiövauriot ovat kokonaan estettävissä sillä, ettei odottaja juo lainkaan alkoholia raskauden aikana.

Lue myös: Kysely paljasti, että suurin osa imettävistä äideistä juo alkoholia silloin tällöin – ”Kun törmäsin suositukseen nollatoleranssista, sain lievän paniikkikohtauksen”

FASD-lapsi tarvitsee monenlaista tukea

Tällä hetkellä arvioidaan, että Suomessa syntyvistä lapsista noin neljä prosenttia on FASD-lapsia.

Määrä on kuitenkin viitteellinen, sillä alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita ei aina osata diagnosoida oikein. Etenkin lievät alkoholivauriot voivat jäädä tunnistamatta.

Yhteensä on olemassa yli 400 tautia tai tilaa, jotka esiintyvät tyypillisesti FASD-kirjoon kuuluvilla ihmisillä.

Vakavin alkoholivaurioiden muoto on FAS, eli sikiön alkoholioireyhtymä. Siihen kuuluvat myös tunnistettavat ulkoiset piirteet, kuten pienikokoisuus, tietyt kasvonpiirteet ja pieni pää.

Useimmiten alkoholivaurio ei kuitenkaan näy ulospäin, vaan se vaurioittaa vain keskushermostoa.

Raskaudenaikaisen alkoholinkäytön aiheuttamat vauriot voivat näkyä lapsen oppimisvaikeuksina tai vaikeuksina oman käyttäytymisen säätelyssä tai sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Jos lapsi on altistunut alkoholille raskauden aikana, on tärkeää, että hän saa diagnoosin varhain. Näin hänelle voidaan osoittaa oikeanlaista tukea ja kuntoutusta jo varhaislapsuudesta alkaen, sekä varmistaa turvallinen kasvuympäristö.

Lähteet: Kehitysvammaliitto, Käypä hoito, Duodecim

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X