Vauvan terveys 20.08.2022

Lapsen kuumekouristus – aivoperäinen kohtaus on pelottava näky, jonka aikana lapsen suusta voi tulla jopa veristä vaahtoa

Noin viisi prosenttia lapsista kärsii ennen ensimmäistä kouluvuottaan kuumekouristuksista. Lapsen kuumekouristus alkaa yleensä yhtäkkiä, ja se voi ensimmäisellä kerralla olla vanhemmille todella pelottava kokemus. Lapsella ei kuitenkaan ole kouristuksen aikana hengenvaaraa.

Teksti
Eeva Pettersson

Kuumekouristuksen aiheuttaa korkea kuume tai sen yhtäkkinen nousu. Kuumeen taustalla taas on yleensä infektio, joka on usein viruksen aiheuttama.

Tarkkaa syytä sille, miksi lapset saavat kuumekouristuksia, ei tiedetä. Ne kuitenkin väistyvät iän karttuessa, eikä kouristusten ole havaittu haittaavan oppimista tai myöhempää kehitystä missään vaiheessa elämää.

Lue myös: Mikä ihmeen jaksokuume? Mystinen lastentauti paranee nielurisaleikkauksella

Kuumekouristuksen oireet

Lapsen kuumekouristus alkaa tyypillisesti yhtäkkiä. Alussa lapsen keho jännittyy, jonka jälkeen kädet ja jalat alkavat nykiä symmetrisesti. Kouristuksen aikana lapsi on tajuton, eikä häneen saa kontaktia.

Myös pieniä hengityskatkoksia voi ilmetä kouristuksen aikana. Silmät voivat harhailla, ja joidenkin lasten kohdalla kuumekouristus tekee heistä velton.

Joissakin tapauksissa lapsen suusta voi tulla veristä vaahtoa, jos lapsi on kouristuksen aikana purrut kieleensä tai posken limakalvoon.

Kuumekouristuksen saavan lapsen kuume on tavallisimmin yli 38,5 °C. Joskus kuumekouristus lapsella on ensimmäinen merkki korkeasta kuumeesta.

Lapsen lämpö on tärkeää mitata, jotta osataan epäillä kuumekouristusta.

Tyypillisesti kuumekouristus kestää 1–2 minuuttia ja enintään 15 minuuttia, jonka jälkeen lapsi tulee tajuihinsa. Kouristuksen jälkeen lapsi on usein väsynyt. Joissain tapauksissa lapsi voi kouristusten jälkeen olla sekava, oksenteleva tai kivulias.

Lue myös: Mikä kuumemittari on paras lapsen lämmön mittaamiseen? Lastenlääkäri kehottaa tekemään mittauksesta leikin

Kuumekouristuksen hoito ­– Milloin lääkäriin?

Kuumekouristuksen aikana on tärkeää estää lasta vahingoittamasta itseään. Lapsi ei esimerkiksi saisi päästä tippumaan sängyltä. Lapsi kannattaa mahdollisuuksien mukaan asettaa kylkiasentoon, ja tarkkailla, että hengitys on esteetöntä.

Ensimmäisen kuumekouristuksen jälkeen on hyvä ottaa yhteys päivystykseen, jossa lapsi on lääkärin toimesta hyvä myös tutkia.

Samalla voidaan poissulkea muun muassa vakavat keskushermostoperäiset tulehdukset, ja todeta, onko kyseessä varmasti ollut kuumekouristus.

Ensimmäisen kuumekouristuksen jälkeen on aina hyvä ottaa yhteys lääkäriin.

Mikäli kuumekouristelu jatkuu yli viiden minuutin ajan, jalkojen ja käsien nykimisliikkeet ovat toispuolisia, tai lapsi on kohtauksen jälkeen sekava, oksenteleva, kivulias tai muuten poikkeava, vanhempien on kiireellisesti syytä ottaa yhteyttä päivystykseen. Etenkin pitkittyneen kohtauksen yhteydessä olennaista on hengityksen lisäksi verenkierron turvaaminen.

Kuumekouristuksen saaneelle lapselle voidaan määrätä seuraavien kohtausten varalle ensiapulääke, joka lyhentää kohtauksen kestoa.

Kuumekouristukset muistuttavat epileptistä kohtausta, mutta niiden ennuste on hyvä, eikä kuumekouristuksia sairastaneiden lasten ole havaittu sairastuvan epilepsiaan muita lapsia useammin.

Miten ehkäistä kuumekouristus lapsella?

Kuumekouristukset uusiutuvat seuraavien kuumesairauksien yhteydessä noin joka kolmannelle potilaista. Ne ovat melko herkästi perinnöllisiä. Toimivaa estolääkitystä kuumekouristuksiin ei ole, eikä kuumelääkkeistä ole apua kouristusten ehkäisyssä.

Lohduttavaa on, että kouristuksia pidetään hyvänlaatuisina lapsuusiän kohtauksina, jotka häviävät yleensä noin seitsemään ikävuoteen mennessä. Tyypillisimmin kuumekouristuksista kärsivät alle kolmevuotiaat lapset. He myös sairastavat eniten hengitystieinfektioita.

Päiväkodissa hoidettavat lapset saavat kuumeisia infektioita selvästi useammin kuin koti- tai perhepäivähoidossa olevat lapset.

Mikäli kuumekouristukset ovat toistuvia, lapsen hoitopaikan vaihtaminen voi auttaa.

Lähteet: Potilaan lääkärilehti, Lääkärilehti, Terveyskirjasto, Mehiläinen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X