Vauvan terveys 12.03.2023 Päivitetty 13.03.2023

Kutisevaa ja punoittavaa ihoa? Maitorupi aiheuttaa monelle hankalan oravanpyörän

Atooppinen ekseema on ikävä vaiva, jonka oireet vaativat monesti täsmähoitoa. Kun lapsi kasvaa, oireet voivat helpottaa.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Lapsen iho punoittaa, kutisee ja kuivuu, eikä mikään tunnu olevan avuksi. Kyseessä voi olla atooppinen ihottuma eli ekseema, kansan kielellä maitorupi. Atooppinen ekseema on tavallinen vaiva, jota esiintyy jopa 20 prosentilla pieniä lapsia.

Terveystalon lastentautien erikoislääkäri, lasten allergologi Péter Csonka huomauttaa, että maitorupi-nimitys on harhaanjohtava. Kyseessä on atopia, joka on krooninen ihotauti. Ihottuman taustalla ovat ihon rakenteelliset ominaisuudet ja ihon oman immuunijärjestelmän poikkeava toiminta.

– Ihottuma ei liity maitoon mitenkään. Lasten atopian tunnistaminen on helppoa, sillä käytännössä punoittava, kutiseva ja osittain ihoa rikkova ihottuma on käytännössä lapsilla aina atopiaa. Muut samalta näyttävät ihosairaudet, kuten psoriasis, ovat alle kouluikäisillä lapsilla hyvin harvinaisia, Csonka kertoo.

Atopia, astma ja allergiat kulkevat käsi kädessä

Taipumus atooppiseen ihottumaan johtuu Csonkan mukaan geeneistä ja ympäristöstä. Usein sama taipumus voi johtaa astman tai allergian puhkeamiseen.

– Nämä kaikki kolme ovat toistensa riskitekijöitä. Atopia itsessään ei kuitenkaan johdu allergiasta, eikä vaivasta pääse eroon esimerkiksi välttämällä tiettyjä ruoka-aineita, Csonka sanoo.

Maitorupi voi kuitenkin johtaa ikävään noidankehään.

– Atooppinen ihottuma johtuu tulehduksesta. Jos tulehdus on voimakasta, iho kutisee ja punoittaa herkemmin. Kutina saa raapimaan ihoa, ja tilanne pahenee, kun tulehdus voimistuu raapimisen takia, Csonka sanoo.

Tulehdus ja kutina kuriin – maitorupi vaatii kosteutusta

Tulehduksen ja kutinan lievittäminen onkin pienen lapsen atooppisen ihottuman hoidossa avainasemassa.

– Olennaista on, että iho pysyy puhtaana ja riittävästi kosteutettuna. Päivittäinen pesu ei pahenna ihottumaa, jos iholle levittää perusvoidetta. Ihoa ärsyttäviä karheita vaatteita kannattaa välttää. Moni atoopikko joutuu välttämään esimerkiksi villasta valmistettuja vaatteita, sillä ne pahentavat herkästi oireita, Csonka kertoo.

Voimakkaan atopian hoitoon kannattaa pyytää apua lääkärin pakeilta.

– Voimakasta tulehdusta ei voi helpottaa perusvoiteilla ja oireisiin kannattaa hakea apua matalalla kynnyksellä.

Käytännössä lasten atopiaa hoidetaan useimmiten miedoilla kortisonivoiteilla. Jos näistä ei saada riittävästi apua, lasten atopiaan erikoistunut lastenlääkäri tai ihotautilääkäri voi määrätä myös tehokkaampia voiteita tai isommille lapsille ihon alle annosteltavia lääkkeitä.

Maitorupi on tärkeää hoitaa kuntoon.

– Lääkäriin kannattaa suunnata mieluummin liian varhain kuin liian myöhään. Jos iho on koko ajan rikki, lapsi voi herkistyä ihon kautta erilaisille allergeeneille, Csonka huomauttaa.

Vaikka atooppinen ekseema voi olla kivulias ja ikävä vaiva, lääkärillä on siitä kärsivien lasten vanhemmille toivoa herättävä tieto:

– Suurimmalla osalla oireet lievittyvät ja osalla ne häviävät kokonaan lapsen kasvaessa. Vaikeimmillaan atooppinen ihottuma on usein kuuden kuukauden iästä kahteen ikävuoteen. Nelivuotiaana valtaosalla on jo iho täysin kunnossa, Csonka sanoo.

Lue myös: Onko lapsellasi atooppista ihottumaa? Rasvaa, kylvetä ja vältä ihon ärsyttämistä

Seura.fi: Kutinaa, kirvelyä ja rasvausta – Näin Iina-Emilia löysi sopeutui elämään ihosairauden kanssa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X