Vauvan terveys 05.12.2023

Odottaja voi nyt suojata vauvansa RS-viruksen taudeilta rokotteella – hankinta on kuitenkin varsin hintava

Vauvansa voi yrittää suojata RS-virukselta nykyään myös rokotteella, jonka odottaja ottaa jo raskausaikana. Rokote on kuitenkin toistaiseksi hyvin hintava ja saatavilla vain yksityisiltä toimijoilta.

Teksti
Anniina Rintala

Influenssan ja koronan lisäksi talvikaudella jyllääviin viruksiin lukeutuu RS-virus, joka uhkaa erityisesti pieniä lapsia, vanhuksia ja kroonisesti sairaita henkilöitä.

Aiemmin RS-virukselta suojautumiseen on ollut mahdollisuus lähinnä hyvällä käsihygienialla sekä flunssaisten henkilöiden välttelyllä.

Nyt keinovalikoimassa on myös EU:ssa myyntiluvan tänä vuonna saanut rokote, jonka muun muassa odottaja voi ottaa suojatakseen vastasyntynyttä lasta. Rokote käy myös isovanhemmille, jotka saattavat kuulua riskiryhmään: yli 60-vuotiaiden on havaittu sairastuvan viruksen aiheuttamiin tauteihin helpommin kuin tätä nuorempien aikuisten.

Kuitenkin aivan pienille vauvoille RS-viruksen aiheuttamien tautien on havaittu olevan hankalimpia.

– Erityisen alttiita vaikealle RSV infektiolle ovat alle puolen vuoden ikäiset imeväiset, toteaa lasten infektiolääkäri Harri Saxen toteaa tiedotteessa.

Lapsilla RSV diagnostiikka on Saxenin mukaan selkeää ja yksiselitteistä. Sen sijaan vanhuksilla taudinaiheuttaja jää usein selvittämättä. Flunssaisena onkin tärkeää jäädä kotiin ja välttää kontakteja pikkulapsiperheisiin sekä muihin riskiryhmäläisiin, jotta ei tartuta tautia eteenpäin.

Vaikka RS-viruksen aiheuttamat taudit ovatkin sinällään harvinaisia, voi pienellä lapsella olla huonolla edessä pitkäkin sairaalajakso.

– Tutkimusten mukaan sairaalahoitoa vaativan RSV-infektion esiintyvyys on noin 20 tapausta 1000 lasta kohden . Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa hoidetaan vuosittain satoja RSV tartunnan saaneita lapsia. RSV:n vuoksi sairaalaan joutuvista lapsista osa tarvitsee osastohoidon lisäksi tehohoitoa. Myös sairaalahoitoajat voivat olla pitkiä, usein viikon mittaisia, Harri Saxen kertoo.

Rokotteella on hintaa

Rokotetta on toistaiseksi saatavilla vain yksityisiltä toimijoilta. Esimerkiksi Rokotepalvelu tarjoaa omakustanteisesti rokotetta odottajille ja vanhuksille 265 euron hintaan.

Odotusaikana rokotteen voi ottaa raskausviikoilla 24–36.

Yleisimmät oireet imeväisillä

RS-viruksen aiheuttaman taudin oireita ovat nuha, nenän tukkoisuus, hengitysvaikeudet, yskä ja syömisvaikeudet, sillä imetys vaikeutuu nenän tukkoisuuden takia. Tavallisesti vanhemmat kääntyvät terveydenhuollon ammattilaisen puoleen kun vauva ei syö.

Jos lapsella esiintyy hengitysvaikeuksia, tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

Imeväisillä hankaliin oireisiin lukeutuvat yleisimmin myös pienten ilmatiehyeiden tulehdus ja keuhkokuume.

Lue myös: RS-virus tarttuu helposti ja aiheuttaa viikkojen taudin – nämä merkit kertovat, että lapsi kannattaa viedä lääkäriin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X