Vauvan terveys 15.09.2023

Vauvahieronta auttaa vatsavaivoihin ja luo läheisyyttä – Katso helpot ohjeet

Vauvahieronta voi syventää vanhemman ja vauvan välistä sidettä, auttaa vauvan vatsanpuruihin sekä vähentää vauvan itkuisuutta. Lue sanalliset ohjeet tai ota mallia videolta!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock, Otavamedia

Vauvan itkuisuus voi joskus selittyä suoliston ongelmilla. Vauvahieronta on hellävarainen tapa auttaa vauvaa, jos hän kärsii ilmavaivoista tai ummetuksesta.

Lisäksi vauvahieronnalla on myönteinen vaikutus vauvan ja vanhemman varhaiseen vuorovaikutukseen.

Vauvaa on helppoa hieroa kotona, koska se ei vaadi erityisiä tarvikkeita. Riittää, että kotoa löytyvät hieronnalle sopiva alusta sekä hierontaan soveltuvaa hajusteetonta öljyä.

Vauvahieronta sujuu helpoiten hoitopöydällä, mutta vauvaa voi hieroa myös lattialla tai sängyllä hoitoalustan päällä.

Ennen hieronnan aloittamista on hyvä varmistua siitä, että hieronta-alusta ja hierojan kädet ovat lämpimät. Korut kannattaa ottaa pois käsistä, ja kynsien on hyvä olla lyhyet.

Vauvahieronta vuorovaikutuksen syventäjänä

Hierontatuokio on vauvan ja vanhemman yhteinen hetki. Hieronnan voi aloittaa juttelemalla vauvalle rauhallisesti, katsomalla silmiin ja kertomalla, mitä on tapahtumassa.

Vauvahieronta ei onnistu, jos vauva on kovin itkuinen. Itkevää vauvaa ei tule hieroa väkisin. Jos vauva ei rauhoitu hieronta-alustalle, tulee hänet rauhoittaa ensin ja yrittää sitten uudestaan.

Vauvan hierominen on lempeä tapa luoda suhdetta uuteen tulokkaaseen. Vauvan turvallisuudentunne kasvaa kosketuksesta ja läheisyydestä. Koskettaminen auttaa vauvaa myös hahmottamaan kehoaan.

Samalla vanhempi oppii, millaisesta kosketuksesta ja silityksestä vauva pitää.

Vauvan vatsan hieronta

Vauvahieronta alkaa kyljistä. Laita öljyä käsiin ja sivele vauvan kylkiä. Liikettä voi hieman keinutella puolelta toiselle, jotta vauva tottuu kosketukseen ja vatsa rentoutuu.

Alkulämmittelyn jälkeen hiero vauvan kylkiä pyörivin liikkein. Niitä voi toistaa muutaman kerran. Lisää öljyä käsiin ja siirry vatsan alueelle.

Äitiysfysioterapeutti Nuppu Zeitlin-Hult näyttää tämän jutun lopussa olevalla videolla, miten voi tehdä pitkiä vetoja vauvan rintakehän alueelta lantiolle asti. Tämän jälkeen seuraa vatsan täristys, jossa käytetään kahta tai kolmea sormea noin kahden sentin päässä navasta. Vähempikin riittää, jos vauva on todella vatsavaivainen.

Vauvahieronta etenee vaiheeseen, jota Zeitlin-Hult kutsuu ”kakkajumpaksi”. Sivele vauvaa rintalastan alapuolelta lantioon asti. Toista liike noin kuusi kertaa kummallakin kädellä.

Tämän jälkeen tartu vauvaa lantion alta videon osoittamalla tavalla. Pyöritä vauvan lantiota reilulla liikkeellä kuusi kertaa niin, että vauvan hartiat pysyvät kiinni alustassa.

Lopuksi silitä vauvan alavatsaa puolikuun muotoisilla vedoilla. Aloita navan yläpuolelta ja siirry toisella kädellä navan alapuolelle niin, että kokonaisuudessaan piirrät ikään kuin ympyrän. Toista liike kuusi kertaa.

Zeitlin-Hult vinkkaa, että kakkajumpaksi kutsutun osuuden voi toistaa tarvittaessa monta kertaa päivässä, jos huomaa, että vauvalla alkaa olla ilmaa vatsassa.

Video: Näin sujuu vauvahieronta

Lähteet: Äitiysfysioterapeutti Nuppu Zeitlin-Hult, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Tays

Lue myös: Vauvan jalkapohjien hieronta liike liikkeeltä – Katso simppelit ohjeet vauvan koko jalan hieronnalle

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X