Vauvan terveys 06.10.2023

Vauvan jalkapohjien hieronta liike liikkeeltä – Katso simppelit ohjeet vauvan koko jalan hieronnalle

Oikeaoppinen vauvan jalkahieronta voi vähentää vauvan itkuisuutta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock, Otavamedia

Vauvan jalkojen ja jalkapohjien hieronta on helppoa. Hierontaa varten tarvitsee vain öljyä sekä hieronta-alustan.

Hieronta-alustan virkaa voi toimittaa hoitopöytä. Vauvaa voi hieroa myös sängyllä tai lattialla hoitoalustan päällä.

Vauvan jalkapohjien hieronta fokuksessa

Vauvan jalkahieronta käsittää vauvan koko jalan varpaista lonkkaan asti. Olennaisena osana hierontaan kuuluu vauvan jalkapohjien hieronta.

Vyöhyketerapeuttisesta näkökulmasta ajatellen jalkapohjasta löytyvät koko kehon heijastealueet, joita hieromalla eri ruumiinosien kivut ja vaivat helpottavat. Vyöhyketerapia on vaihtoehtohoitoa, jonka tehokkuudesta ei ole tieteellistä näyttöä.

Vauvan jalkahieronta voi silti olla kokeilun arvoista, koska vauvahieronnalla ylipäätään on positiivisia vaikutuksia. Hierominen lisää läheisyyttä ja vauvan turvallisuuden tunnetta, mikä tekee siitä mainion tavan luoda suhdetta vauvaan.

Parhaimmillaan vauvan jalkahieronta on vanhemman ja vauvan yhteistä laatuaikaa, josta voi olla hyötyä myös vauvan rauhoittamisessa.

Itkevää vauvaa ei kuitenkaan tule hieroa väkisin. Jos vauva ei rauhoitu hieronnan alkaessa, on parempi rauhoittaa hänet ensin ja yrittää sitten uudestaan.

Lue myös: Vauvahieronta auttaa vatsavaivoihin ja luo läheisyyttä – Katso helpot ohjeet

Vauvan jalkahieronta alusta loppuun

Äitiysfysioterapeutti Nuppu Zeitlin-Hult suosittelee, että vauvan jalkahieronnan aloittaa lypsyliikkeellä aina lonkasta varpaanpäihin asti. Liike tehdään molemmin käsin ja samalla öljyä levittäen.

Seuraavaksi hierotaan vauvan varpaiden varret ja päät yksitellen pikkuvarpaasta isovarpaaseen.

Varsinainen vauvan jalkapohjien hieronta alkaa päkiän alueelta, jossa vyöhyketerapian mukaan sijaitsevat rintarangan alueheijasteet.

Päkiän alapuolella isovarpaan tyvinivelen alta löytyvät puolestaan vatsalaukun heijasteet, joiden kohdalla pyöritellään noin 20 sentin kolikon kokoista ympyräliikettä myötäpäivään.

Vauvan jalkapohjien hieronta etenee jalan keskiosaan, jossa tehdään spiraaliliikettä. Nuppu Zeitlin-Hultin mukaan tätä aluetta koskiessa vauva saattaa tulla itkuiseksi, jos tämä kärsii vatsanväänteistä. Zeitlin-Hult kuitenkin sanoo, että kyseistä liikettä tekemällä vatsavaivat voivat helpottaa.

Seuraavaksi tehdään ympyräliikettä kantapään alueella, josta vyöhyketerapian näkökulmasta löytyvät lantion alueheijasteet.

Vauvan jalkahieronta jatkuu sivelemällä jalkateriä pitkillä vedoilla.

– Ihan isovarpaan tyvinivelen alta löytyy niskan alue, joka on vauvoilla tosi tärkeää hieroa. Tätä vanhemmat voivat tehdä hyvin kotona, Zeitlin-Hult vinkkaa.

Niska on Zeitlin-Hultin mukaan tärkeä, sillä se joutuu usein koetukselle synnytyksessä.

Seuraavaksi hierotaan vauvan jalkapöytiä, joita sivellään varpaiden juuresta kohti nilkkaa. Nilkka on jälleen niskan alueheijaste, josta voi hankausotteen ja pyöritellä huolellisesti.

Sitten vuorossa ovat sääret. Ensin hierotaan isolla otteella, minkä jälkeen tehdään ovaalinmuotoista liikettä säären ulkosyrjään. Zeitlin-Hultin mukaan ovaaliliike rauhoittaa vauvaa.

Polvitaipeessa tehdään pyörivää liikettä samanlaisella hankausotteella kuin nilkoissakin. Tämän jälkeen siirrytään reiden alueelle.

Zeitlin-Hultin mukaan reidenkin ulkosyrjästä löytyy alue, jonka hierominen rauhoittaa vauvaa. Ovaalinmuotoista liikettä voi toistaa kymmenisen kertaa.

Ota mallia videolta

Lue myös: Kapalointi rauhoittaa vauvan – Näin kapaloit turvallisesti

Anna.fi: Päänsärky tai tinnitus voi johtua leuan alueen jumeista – näin hierot ja rentoutat purentalihaksia kotona

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X