Vauvatkin erotetaan vanhemmistaan Kiinassa koranakarenteeniin – ”Mielivaltaa”, toteaa lasten infektiotautilääkäri
On kohtuutonta ja ihmisoikeuksia loukkaavaa erottaa lapsi tällä tavalla vanhemmistaan, toteaa lasten infektiotautilääkäri.
Kiinassa on rekisteröity korkeimmat tartuntaluvut viime päivinä koko pandemian ajalta. Erityisesti Shanghaissa tartunluvut ovat korkeita.
Shanghaissa vallitsee viime viikolla alkanut koronasulku. Vaikka nykyisin vallalla olevan omikron-variantin aiheuttama tauti on oireiltaan lievempi ja moni tartunnan saanut on oireeton, on Kiinassa käytössä hyvin voimakkaita eristystoimia.
Koronapositiiviset lapset on eristetty vanhemmistaan erillisiin koronatartunnan saaneiden laitoksiin ja sairaaloihin. Asiasta kertoi Reuters 5. huhtikuuta.
Tiukat eristystoimet ovat herättäneet vastarintaa ja mielenosoituksia kaupunkilaisissa, kuten myös järkytystä ympäri maailman.
Vanhemmat ovat saanet hyvin niukasti tietoa lastensa tilanteesta. Huolta on herättänyt myös se, onko lapsilla lähettyvillään tarpeeksi huolehtivia aikuisia vai ovatko he pääosin omissa oloissaan.
Uutisen mukaan jopa imeväisikäisiä on erotettu vanhemmistaan.
Lue myös: Jos raskaana oleva saa koronan, hänelle voidaan määrätä verenohennuslääke – syynä veritulpan riski
”Kohtuutonta erottaa äiti ja lapsi toisistaan”
HUSin lasten infektiotautilääkäri Tea Nieminen ei näe mitään järkevää perustetta sille, miksi Kiinassa on toimittu näin poikkeuksellisin ottein.
– Meidän oikeustajuumme eivät tällaiset pakkokeinot sovi lainkaan. Kyllähän tämä on silkkaa mielivaltaa. On kohtuutonta ja ihmisoikeuksia loukkaavaa erottaa lapsi tällä tavalla vanhemmistaan.
Suomessa äiti ja lapsi ovat esimerkiksi synnytyssairaalassa yhdessä, vaikka äidillä olisi koronatartunta. Äiti ja lapsi pysyvät eristyksessä yhdessä ja kotiutuvat yhdessä.
Äiti ohjeistetaan noudattamaan tutuksi tulleita varotoimia kuten hyvää yskimis- ja käsihygieniaa. Yleensä imettäessä ohjeistetaan myös pitämään maskia.
Nieminen toteaa, että on tärkeää punnita hyvin huolellisesti tilanteita, joissa tartuntatautilakia sovelletaan varsinkin lasten osalta. Lasten elämää ei saisi turhaan rajoittaa.
Jaa oma kokemuksesi