Eikö vauvaa kuulu? Tarkista nämä 9 asiaa ennen hedelmöityshoitoja
Jos olet aloittamassa tai harkitsemassa hedelmöityshoitoja, tarkista vielä kerran, että elämäntapasi ovat optimaaliset raskauden onnistumiseksi.
1. Saatko sopivasti ravintoaineita ja energiaa?
Älä pihtaa terveellisten ruokien kaloreissa. Alipaino vaikuttaa stressihormonitasoihin. Kun syöt monipuolisesti, saat varmemmin tarvittavat ravintoaineet ja vähennät kemikaalialtistusten riskiä.
Huomioi D-vitamiini ja hemoglobiiniarvosi. Foolihappo, päivittäin 0,4 milligrammaa, vähentää synnynnäisten epämuodostumien vaaraa. Älä syö vitamiineja kuitenkaan liikaa.
Kasviestrogeenit, isoflavonoidit ja omega3-rasvahapot ovat hyvä asia ravitsemuksellisesti, mutta ihmisen hormonitoiminnan kannalta niillä ei ole merkitystä.
Lue myös: Haaveiletko vauvasta? Vältä nämä virheet, jos haluat tulla raskaaksi
2. Oletko normaalipainoinen?
Ylipaino voi häiritä hormonituotantoa ja aineenvaihduntaa ja hankaloittaa hedelmällisyyttä. Ylipaino yhditettynä munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOD) johtaa kuukautisten epäsäännöllisyyteen ja lapsettomuuteen.
Maltillinen laihdutus, liikunta ja aineenvaihdunnan tasapainoa ylläpitävä ruokavalio ovat hyvästä.
Lue myös: Näin parannat raskauden mahdollisuutta
3. Liikutko liikaa?
Kova liikunta vaikuttaa hormonitasoihin. Se voi johtaa myös liian vähäiseen kalorinsaantiin.
Lue myös: Näin raudan puute vaikuttaa raskaaksi tuloon
4. Altistutteko miehesi kanssa kemikaaleille?
Tuholaistorjunta-aineet vaikuttavat siemennesteen laatuun. Myös esimerkiksi bisfenoli-A:n, palonestoaineiden ja perfluoriyhdisteiden yhteyttä hormonitoimintaan epäillään.
Lue myös: Näin mies voi parantaa hedelmällisyyttään
5. Syötkö paljon särkylääkkeitä?
Jatkuva särkylääkkeiden käyttö saattaa häiritä hedelmöittymistä. Vältä lääkkeiden käyttöä etenkin ovulaation aikaan.
Lue myös: Näin selvität, milloin ovuloit
6. Onko sinulla tai miehelläsi jokin sairaus?
Jos sinulla on jokin sairaus ja suunnittelet raskautta, juttele lääkärisi kanssa. Tärkeää on löytää hyvä hoitotasapaino. Esimerkiksi keliakiassa on hyvä saada vasta-ainetasot nollille.
Miehellä myös kivesten tai lisäkivesten tulehdukset saattavat vaikuttaa siittiöiden laatuun. Tulehdus saattaa olla myös piilevä.
Lue myös: Näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen
7. Tupakoitko?
Tupakoivan naisen munasarja ikääntyy nopeammin. Tämä heikentää raskauden todennäköisyyttä, lisää keskenmenon riskiä ja vaikuttaa jälkeläisen hedelmällisyyteen. Miehellä tupakointi vaikuttaa siittiöiden laatuun. Nuuskassa nikotiinimäärät ovat tupakkaakin suuremmat.
Lue myös: Sopiiko sähkötupakka odottajalle?
8. Kuinka paljon juot alkoholia?
Pienikin määrä alkoholia väärään kierron aikaan vaikuttaa raskauden alkamiseen. Tutkimuksissa on selvinnyt, että henkilöt, jotka lopettivat alkoholin käytön, tulivat helpommin spontaanisti raskaaksi.
Lue myös: Onko alkoholista haittaa alkuraskaudessa?
9. Stressaatko?
Pitkään jatkunut stressi vaikuttaa munasarjan hormonisäätelyyn yksilöllisesti. Tavoitellusta elämänmuutoksesta ja siihen liittyvistä tunteista kannattaa jutella, jotta mikään ei painaisi mieltä. Keskenmenon aiheuttama suru ja henkinen painolasti kannattaa käydä läpi.
Lue myös: Suru keskenmenon vuoksi: näin selviät siitä
Asiantuntijana Tarja Olkinuora, LT, lapsettomuuslääkäri, Naistentautien erikoislääkäri Felicitas hedelmällisyysneuvolasta.
Kommentit (1)
Ja yksi tarkistettava asia on se, oletko saanut rokotteen kohdunkaulasyöpää vastaan. Se laukaisee useilla ihmisillä auto-immuunisairauden joka hyökkää raskautta vastaan. Eikä siihen ole parannauskeinoa. Se on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä ongelmista raskaaksi haluavien naisten keskuudessa. Koska elimistö hyökkää raskautta vastaan.