Vauvahaaveet 26.08.2020 Päivitetty 05.07.2021

Harvinainen nimi: Nämä kauniit etunimet on tasan 5 suomalaisella miehellä tai naisella

Kaunis harvinainen nimi on usein haaveissa omalle lapselle. Listassa on poimintoja sekä vanhoista että uusista superharvinaisuuksista.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock
6 kommenttia

Harvinainen nimi voi ollakin yleinen vastakkaisella sukupuolella, tai se on saattanut olla useamman nimenä sadan vuoden takaisessa Suomessa. Näillä nimillä on elossa tällä haavaa viisi suomalaista kantajaa.

Harvinainen nimi – vain 5 tytöllä:

Sunelma

Sunelma-nimisiä naisia on syntynyt jo 1900-luvun puolivälissä. Valloittavan aurinkoinen yhdistelmä unelmaa ja suudelmaa.

Puro

Naisen nimenä Puroa esiintyy ensimmäisen kerran 1980–90-luvuilla. Tänä vuonna ainakin yksi vauva on saanut Puron nimekseen. Nimi liittyy luonnonläheiseen, sukupuolineutraaliin nimeämistrendiin.

Päivitys 5.7.2021: Kuudes Puro on kirjattu väestötietoihin!

Marjalee

Nimessä on enemmän mahtipontisuutta kuin Marjassa, mutta on kompaktimpi kuin Marjaleena. Viisi suomalaista Marjaleetä on syntynyt vuosien 1920–1979 aikana.

Juulietta

Nimi hakee vaikutteita Shakespearen tutusta rakkaustarinasta. Juulietta lausutaan hyvin samaan tapaan kuin näytelmän italialaissankaritar Giulietta kotimaassaan. Ensimmäinen Juulietta nimettiin Suomessa vuosina 1980–99.

Euli

Euli on etunimenä tällä haavaa viidellä elossa olevalla suomalaisnaisella, mutta sennimisiä syntyi enemmänkin vuosina 1920–39. Nimi sopisi täydellisesti nykytrendiin, jossa vauvat saavat erityisesti E:llä alkavia vanhahtavia nimiä.

Arija

Kuin murrealueen Arja – harvinainen naisen etunimi on esiintynyt Suomessa jo 1900–19. Arija on myös pienenpieni kylä Pohjois-Espanjassa.

Aito

Viime vuosisadan alkupuolella oli useampiakin Aito-naisia, mutta nimi on annettu tyttölapselle tällä vuosituhannella vasta kerran. Naisen nimenä hyvin havinainen, kun taas Aito-miehiä on nimetty 252.

Dagmari

Skandinaavisesti nimi voidaan nähdä yhdistelmänä, jonka alkuosa tarkoittaa päivää ja loppuosa neitoa. Mari-loppuisena nimi suomalaistuu. Ensimmäinen Dagmari sai tämän kauniin nimen 1900-luvun alussa.

Hilu

Suomessa Hilu on ollut takavuosina tuttu lempinimi Hildalle, pikkurahalla tai kotieläimen nimenä. Ensimmäinen merkintä Hilu-tytöstä löytyy vuosilta 1940–59, viimeisin vuosilta 2010–19.

Likka

Herttainen etunimi on esiintynyt jo 1940–59, ja on astetta harvinaisempi kuin myös rekisterissä oleva Tyttö (11 naisen etunimi).

Nanetta

Reipassointista nimeä on annettu hyvin harvakseltaan vuoden 1960 jälkeen. Nanette-muotoinen etunimi sen sijaan on 127 suomalaisnaisella.

Sannah

Myös esimerkiksi Jennah-nimisiä on viisi, Saarah-nimisiä 13. H-päätteiset tytönnimet alkoivat näkyä nimistössä 1960–1970-luvuilla.

Tuuna

Tuuna-nimiset ovat syntyneet 1920–2009. Kuin tuunattu Tuula, joka onkin Suomen yleisin nimi naisen ensimmäisenä etunimenä (31 188 naisella).

Monella harvinaisella nimellä on pitkä historia. Ensimmäinen Eepu on jo seniorikansalainen ja viides Eepu on syntynyt 2020.

Monella harvinaisella nimellä on pitkä historia. Ensimmäinen Eepu on jo seniorikansalainen ja viides Eepu on syntynyt 2020.

Harvinainen nimi – vain 5 pojalla:

Olmo

Uudehko nimi, jonka vaikutteet ovat yleisemmissä Elmossa ja Osmossa.

Tiittus

Titus oli antiikin Rooman keisari. Vasta 2000-luvulla nimirekisterissä esiintyvä nimi on perisuomalaistetussa asussa.

Sipe

Esiintyi miehen nimenä ensimmäisen kerran 1940–1959. Nuorin Sipe on syntynyt Apulannan ja rumpalinsa Simo ”Sipe” Santapukin vaikutusaikana 2010-luvulla.

Riemu

Kuinka riemukas nimi! Sen historia on Suomessa yli satavuotinen.

Mietti

Nimi, jossa on paljon ajatusta. Ensimmäinen Mietti on syntynyt 1960–1979.

Päivitys 5.7.2021: Kuudes Mietti on kirjattu väestötietoihin!

Lauritsa

Mahtipontisuutta perinteiseen Lauriin? Suomen viisi Lauritsaa ovat syntyneet vuosien 1900–1999 välillä, eikä sitä ole annettu nimeksi kertaakaan 2000-luvulla.

Kaij

Muunnos Kai-nimestä, joka lienee kantautunut Ruotsin Caj-nimen peruina. Alkujaan tämänkuuloiset nimet ovat parhaan arvauksen mukaan lähteneet esiroomalaisesta Gaius-nimestä, jonka merkitys on pimeän peitossa. Kaij on annettu viiden pojan nimeksi vuosina 1920–59.

Iggy

Erittäin kansainvälinen ja rokahtava nimi, joka tuo heti mieleen ”punk-musiikin isoisän” Iggy Popin. Alkoi esiintyä Suomessa nimiharvinaisuutena 1980–90.

Päivitys 5.7.2021: Kuudes Iggy on kirjattu väestötietoihin!

Halvard

Kuin suosion uusrenesanssia elävä Alvar, mutta koristeellisempi. Vanha norjalainen nimi, joka merkitsee vartijaa. Sopii suomalaiseen suuhun ja esiintyi täkäläisessä rekisterissä jo yli sata vuotta sitten.

Eepu

E-trendiin kiinni valtavan harvinaisella nimellä – viidestä suomalaisesta kantajasta ainakin yksi on syntynyt vuonna 2020. Ensimmäinen Eepu on rekisteröity 1920–39.

Päivitys 5.7.2021: Väestötiedoissa on nyt 7 Eepua!

Cari

Suomalainen suurten ikäluokkien suosikkinimi, mutta alkukirjaimellaan aavistuksen kansainvälistettynä. Ei ole käytetty vielä 2020-luvulla, mutta Kari-vauvoja on tänä vuonna tehty tähän mennessä 17. Kreikkalainen kantanimi Makarios tarkoittaa onnellista.

Arro

Vahvasointinen ja räväkkä Arro ilmestyi nimirekisteriin 1960–79. Nimessä on yhtäaikaisesti perisuomalaista ja fantasiamaailman kaikua.

Aattu

Kekseliäs välimuoto Aatto– ja Arttu-nimistä. Uudehko idea, sillä nimi tuli käyttöön vasta 1980–1999.

Kaikkiaan Suomessa on yli 3000 etunimeä, jolla on vain viisi kantajaa. Hyvin suuri osa niistä on vierasperäisiä tai Katri-Maaritin kaltaisia yhdysnimiä, joita annettiin paljon 1900-luvun jälkipuoliskolla. Tietosuojasyistä nimirekisterissä ei ole etunimiä, joita käyttää vain 1–4 suomalaista.

Lue myös: 

Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

Huomasitko, mikä yhdistää Suomen rakastetuimpia etunimiä? 5 tämän hetken nimitrendiä

Kommentit (6)

Jos Väestörekisterin tilasto nykyisin näyttää jonkun nimen kohdalla lukua 5, eikös se tarkoita että niitä on silloin korkeintaan 5 eli käytännössä siis 1-5! Tämä siksi, ettei liian tarkkaan kukaan pystyisi haarukoimaan jonkun nimen ainokaista haltijaa jopa syntymävuoden osalta. Joskus parikymmentä vuotta sitten se vielä onnistui, onneksi ei enää.

Ensimmäinen nimeni on Raini, eikä ole tullut toista vastaan.

Minun tyttären nimi on Venna. Ei oo törmätty vielä kaimaan.

Meidän toinen lapsi olisi nimetty Vennaksi, jos olisi ollut tyttö.

Minun kummilapsen nimi on Sani toinen nimi Sofia, nimipäivää ei ole vielä kalenterissa on harvinaisempi nimi.
Nimipäivää juhlitaan siis Sofian päivänä.

mukavampia nimiä kuin vajaa sata vuotta sitten tuli: Varma, Kosto, ym

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X