Hedelmällisyys 10.09.2023 Päivitetty 17.10.2023

Kun lapsettomuus on ongelma, mies saattaa arastella tutkimuksia: ”Jos siittiöitä kehuu tai moittii, joistakin voi tuntua siltä, kuin koko miehuutta käsiteltäisiin”

Mies voi jonkin verran vaikuttaa elintavoillaan hedelmällisyytensä. Toisinaan on kuitenkin syytä hakeutua tutkimuksiin. – Vaikka siittiöissä olisi häikkää, hoitokeinoja kyllä löytyy, eli toivoa on, sanoo lääkäri.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Miehen hedelmällisyys on harvemmin käsitelty aihe kuin naisen hedelmällisyys. Keskustelu hedelmällisyydestä ja sitä tukevien valintojen tekemisestä on lisääntynyt sitä mukaa, kun tahattomasti lapsettomien määrä on kasvanut.

Lue myös: Tiesitkö, että siittiö voi elää naisen sisällä jopa viikon? Sperman laatu vaikuttaa elinkykyyn

Miehen hedelmällisyys jatkuu pidempään kuin naisen

Naisen hedelmällisyydestä puhutaan jatkuvasti, mutta miehen hedelmällisyys jää usein paitsioon. Sitäkin on kuitenkin tärkeää pitää esillä, korostaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jarna Moilanen. Hän työskentelee hedelmällisyystutkimuksiin ja -hoitoihin erikoistuneessa Ovumiassa.

– Miehet jäävät usein syrjään hedelmällisyyteen liittyvästä infosta, jota naiset tulevat hakeneeksi enemmän, Moilainen sanoo.

Moilasen mukaan miehet eivät välttämättä ole naisten kanssa samalla kartalla siitä, miten naisen ikä vaikuttaa raskautumiseen. Hän on todistanut tätä työssään.

– Miesten kannattaa tiedostaa naisten aikataulujen rajallisuus ja mahdollisten hankaluuksien ilmaantuminen, vaikka hedelmällisyys itsellä riittääkin pidempään. Tarpeettomasti ei kannata lykätä lasten hankintaa.

Millaiset asiat voivat heikentää miesten hedelmällisyyttä?

Miehen hedelmällisyys heikentyy esimerkiksi ylipainon, aineenvaihdunnan ja tupakoinnin vuoksi. Iän karttuessa siemennesteen tilavuus alkaa laskea ja siittiöiden liikkuvuus huonontua. Myös  harvinaiset sairaudet saattavat lisääntyä.

Miehillä ei kuitenkaan ole iässä hyppäystä, jolloin raskauden alkaminen olisi riskitöntä tai riskialtaista, Jarna Moilanen selittää. 50–70-vuotiaana voi tulla erektiohäiriöitä, tosin niitä voi olla jo aikaisemminkin.

Syitä hedelmällisyyden heikkenemiseen voi etsiä myös hormonipuutoksesta tai perinnöllisyystekijöistä.

– Voi olla myös jokin tukos, minkä vuoksi siittiöt eivät pääse eteenpäin kiveksistä.

Lue myös Anna.fi:n juttu: 6 miehen spermaa heikentävää tapaa

Testosteronilääkitys voi vaikuttaa spermaan

Siittiöiden pääsy kohtuun asti edellyttää avoimia siementiehyitä. Lisäksi jotkut lääkitykset voivat vaikuttaa siemennesteen laatuun. Erityisesti testosteroni heikentää siittiötuotantoa.

– Jos miehellä on väsymystä ja ärtymystä, energia ei riitä eikä seksikään oikein maistu, saatetaan aloittaa testosteronilääkitys. Se saattaakin vaikuttaa tehokkaasti, mutta toimii kuten e-pilleri, eli vaikuttaa spermaan. Tästä lääkityksestä johtuvat siittiöntuotannon ongelmat voivat kestää kauan, Moilanen huomauttaa.

Miehen hedelmällisyys tutkitaan spermanäytteellä

Spermanäyte on tärkein miehen hedelmällisyystutkimuksista. Jos näytteestä löytyy jotain poikkeavuutta, tutkimuksia jatketaan tarpeen mukaan. Jatkotutkimukset ovat yleensä hormonitutkimuksia ja perinnöllisyystutkimuksia, Moilanen kertoo. Myös kivesten ultraäänitutkimus ja kudosnäyte ovat mahdollisia tutkimustapoja.

Kimuranttia tutkimisesta tekee se, että spermanäytteet voivat vaihdella keskenään. Siksi jos ensimmäinen näyte herättää kysymyksiä, on viisasta ottaa pian toinenkin näyte ja katsoa, onko tulos samansuuntainen.

– Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa ensimmäisessä näytteessä siittiöitä oli nolla, mutta seuraavassa näytteessä paljon.

Siittiöitä voidaan ottaa suoraan kiveksestä hedelmöityshoidossa

Vaikka sperman arvot olisivat huonot, joillakin miehillä se ei aiheuta mitään ongelmia raskautumisen kannalta. Toisilla on taas toisin päin, eli lasta ei kuulu, vaikka siittiöt olisivat ihan täydelliset.

Moilanen haluaa rohkaista lapsettomuuden kanssa kamppailevia.

– Vaikka siittiöissä olisi häikkää, hoitokeinoja kyllä löytyy, eli toivoa on.

Esimerkiksi vaikka siittiötuotanto olisi vähäistä, niitä voi hakea kiveksestä suoraan hedelmöityshoidoissa.

Hedelmällisyyden tutkiminen voi aiheuttaa pelkoa

 Jarna Moilanen on havainnut työssään, että hedelmällisyys ja siittiöiden laatu on monesti miehille tärkeä ja henkilökohtainen asia.

– Jos siittiöitä kehuu tai moittii, joistakin voi tuntua siltä, kun koko miehuutta ja ihmisyyttä käsiteltäisiin. Siittiöt ovat kuitenkin vain yksi yksityiskohta miehuudessa.

Jotkut saattavatkin arastella spermanäytteeseen lähtemistä. Mutta sinne kannattaa lähteä, jos on tarve, Moilanen kannustaa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X