Vauvahaaveet 24.07.2020 Päivitetty 10.12.2020

Kauneimmat sukupuolineutraalit nimet – Eeri, Kaiho, Selmi ja 17 muuta nimeä, jotka eivät katso sukupuolta

Etsitkö sukupuolineutraalia nimeä lapselle? Nämä 20 kaunista ehdotusta sopivat lapselle sukupuolesta riippumatta.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
17 kommenttia

Sukupuolineutraalit nimet kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta.

Yhä useammat vanhemmat haluavat nimetä lapsensa niin, että nimi antaa lapselle tilaa olla juuri sellainen kuin hän on – ja toisaalta, sukupuolineutraalit nimet ovat monesti hyvin kauniita ja monia muita nimiä harvinaisempia.

Sukupuolineutraali nimi lapselle – katso 20 ehdotusta

Joskus sopivan nimen etsiminen voi kuitenkin olla työlästä. Listasimme 20 ehdotusta nimistä, joita on käytössä lapsilla sukupuolesta riippumatta.

Joukkoon mahtuu niin perinteikkäitä suomalaisia nimiä, ulkomaalaisia vivahteita kuin modernimpiakin nimiehdotuksia. Löytyiskö näiden joukosta sopiva nimi pienokaiselle?

Aali

Kaunis, soljuva nimi Aali on vielä hyvin harvinainen. Se on toisena tai kolmantena nimenä 6 miehellä ja 8 naisella, mutta ei tiettävästi tällä hetkellä kenenkään virallinen etunimi.

Aden, Adel

Myös Aden tai Adel ovat kauniita, a-kirjaimella alkavia sukupuolineutraaleja nimiä. Aden on tällä hetkellä 26 miehen etunimi, Adel puolestaan 53 miehen ja 11 naisen etunimi.

Caro

Caro-nimen voi katsoa pohjautuvan niin maskuliiniseen kuin feminiiniseen sanaan. Caro tarkoittaa italiaksi rakasta maskuliinisessa muodossa, kun taas toisaalta nimi voisi pohjautua myös naisen nimeen Carolina tai Caroline. Nimi on tällä hetkellä 18 miehen ja 15 naisen etunimi.

Eeri

E-kirjaimella alkavat nimet ovat olleet viime vuosina suomalaisten vanhempien suosiossa. Eeri on kaunis sukupuolineutraali, hieman mystiikkaa huokuva nimi lapselle. Se on 20 miehen ja 12 naisen etunimi.

Ellis

Ellis muistuttaa paljon nimiä Eelis tai Elli, mutta on paljon harvinaisempi. Se on käytössä 16 miehen ja 9 naisen etunimenä.

Emel

Emel on kaunis nimi, jossa on myös kansainvälinen vivahde: siinä on samaa soinnikkuutta kuin nimissä Emil, Emelie tai Emelia. Emel on tällä hetkellä 11 naisen ja 8 miehen etunimi.

Ilo

Onko iloisempaa nimeä kuultukaan? Ilo on nimi, joka muistuttaa naisen nimeä Ilonaa ja toisaalta kaunista nimeä Elo. Ilo on 49 miehen ja 8 naisen etunimi.

Jun

Jun-nimi tuo mieleen kesän lapsen, muistuttaahan nimi hieman kesäkuuta eli sanoja June tai juni. Toisaalta nimi voisi olla myös hauska lyhennys juniorista. Nimi on etunimenä käytössä 24 miehellä ja 13 naisella ja on aasialaislähtöinen.

Kaino, Kaiho

Suomalaisista nimistä löytyy myös perinteikkäämpiä vaihtoehtoja sukupuolineutraalia nimeä etsivälle. Kaino-nimi oli erityisen suosittu 1900-luvun alkupuolella, ja sitä on annettu tasaisesti niin tytöille kuin pojille. Lähes samanlainen nimi Kaiho on harvinaisempi. Kaino on etunimenä 515 naisella ja 242 miehellä, Kaiho puolestaan 26 naisella ja 18 miehellä.

Sukupuolineutraalit nimet antavat enemmän tilaa lapsen omalle identiteetille.

Sukupuolineutraali nimi voi antaa enemmän tilaa lapsen omalle persoonalle ja identiteetille.

Karli

Karli on sukupuolineutraali, hyvin harvinainen nimi. Se muistuttaa nimiä Karl tai Karla. Nimi on tällä hetkellä 5 miehen ja 5 naisen etunimenä käytössä.

Kim

Lyhyt ja ytimekäs Kim on nimi, jossa on mukana kansainvälistä vivahdekkuutta. Suomessa Kim on annettu useimmiten poikien etunimeksi, mutta myös yli sata naista kantaa sitä etunimenään.

Kuura

Kuura-nimi on kaunis vaihtoehto, jos haluaa valita lapselleen luontoaiheisen nimen. Nimi on myös vielä melko harvinainen: 63 miestä ja 53 naista on Kuura-nimisiä.

Mille

Mille on todella harvinainen, sukupuolineutraali nimi. Siinä on kuultavissa kahta suomalaista, tavallisempaa etunimeä: sekä Villeä että Millaa. Suomessa 8 miestä ja 5 naista on Mille-nimisiä.

Noe

Tämä nimi toimii monella kielellä ja sen voi myös ääntää joko lyhyenä tai soinnikkaammin pitkänä versiona. Noe-nimi on käytössä tällä hetkellä 8 suomalaismiehellä muttei yhdelläkään naisella.

Outa, Pouta

Outa ja Pouta ovat äänneasultaan lähellä perinteisiä suomalaisia talonpoikaisnimiä, mutta niitä ei ole sukupuolitettu. Molemmat nimet viittaavat luontoon: Outa metsään, ja Pouta sateettomaan säähän. Outa on 5 naisen ja 5 miehen, Pouta puolestaan 8 naisen ja 5 miehen etunimi Suomessa.

Ruu

Nimi saattaa olla monille tuttu Nalle Puh -tarinoista: niissä seikkailee pieni, utelias kengurulapsi nimeltään Ruu. Suomessa Ruu-nimisiä miehiä on 26 ja naisia 17.

Selmi

Myös Selmi-nimessä on vanhakantaista, suomalaista kaikua, ja nimeä on annettu lapsille sukupuolesta riippumatta. Se on nykyään hyvin harvinainen: nimi on käytössä vain 7 naisella Suomessa.

Syksy

Syyslapselle oiva nimi voi olla Syksy. Kaunis, sukupuolineutraali nimi on tällä hetkellä 10 miehen ja 7 naisen etunimi Suomessa.

Tuisku

Tuisku-nimi tuo mieleen eritysesti talven lapsen. 114 naista ja 105 miestä ovat Tuisku-nimisiä.

Varma

Varma kuuluu 1900-luvun alun suomalaisiin nimiin, joilla on merkitys Lahjan ja Toivon tapaan. Varma on kuitenkin myös sukupuolineutraali lapsen nimi. Nimi on tällä hetkellä käytössä 32 miehellä ja 27 naisella. Olisiko aika Varma-nimen renessanssille?

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Lue lisää: Näiden nimien suosio on kasvussa – suurten ikäluokkien Pirkot ja Ristot tekevät paluun

Kommentit (17)

Arabiaksi (yms. kielet) ”eeri” tarkoittaa miehen sukupuolielintä (=kyrpä). Eli on erittäin maskuliininen ja ei niin suositeltava nimi suomessa, koska ko. alueen maahanmuuttajia on runsaasti maassamme.
Eerin on sanan genetiivimuoto (=kyrpäni), Eerik jne..

Myös Oula on nätti sukupuolineutraali nimi!

Tunnen monta
Caro nimistä , ne on kaikki koiria

Onko Andrea sukupuolineutraali nimi? Miehen vai naisen nimi? Tulee kreikan sanasta miehekäs, mies. Italia pullollaan Andrea-nimisiä miehiä, mutta muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa se on naisen nimi.

Meillä on Nalle Puh -sarjakuvalehtiä joissa kyllä mainitaan Ruun olevan poika.
”Niin, poikani”, sanoo Kengu-äiti yhdessä sadussa.
”Olen jo iso poika”, kehuu Ruu toisessa.

Se että se hahmo on poika ei tarkota sitä että se on vaan pojan nimi

Oulussa kirjaesitelmässä kerrottiin että päivän sana on sukupuolisensitiivisyys eikä neutralius. Lapsen oman hyvinvoinnin kannalta ei ole mitään syytä estää häneltä sukupuolta ellei lääkäri ole todennut oikeaa interseksuaalisuutta, jolloin järkevintä on tietenkin katsoa lapsen kasvua vanhemmaksi ja kysyä asiaa häneltä itseltään.

Huoh, edelleenkään ei kukaan ole estämässä keneltäkään omaa sukupuoltansa. Kyse on vain siitä, ettei pakoteta mihinkään muottiin. Ja jos annetaan nimi, joka ei varsinaisesti ole lokeroitunut millekään sukupuolelle, niin ketä se haittaa? Onhan olemassa Yrjö ja Jorma-nimisiä ihmisiä, niin tuskin kukaan niiltäkään kysyi mielipidettä???

Aika moni kyllä kuulosti tyttömäisiltä nimiltä

Onko jonkun nimi Lumme, Ulpukoita tunnen.

Oli oikein rumia nimiä joukossa tosin luontoaiheiset kivoja 🍒Nietos

Ja höpö höpö. Kyllä lapsen päätä sekoitetaan nyt oikein kunnolla. On tyttöjä ja poikia. Vain aniharvoin sukupuoli on epäselvä. Nyt kuvitellaan että sukupuoli on ’kokemus’. Omat kokemukset vaihtelevat, meissä kaikissa on aika-ajoin niin maskuliinisia kuin femiinejäkin piirteitä ja tuntemuksia, mutta sukupuoli on ja pysyy syntymästä saakka. Poikkeustapaukset harvinaisia ja niihin on saatavissa asiantuntevaa apua ja tukea persoonallisuuden ja itsetunnon kehittämiseksi.

Rauni, Kaino ja Miska puuttui luettelosta, ja taitaa olla ihan ensimmäisiä kummalle vaan sopivia nimiä

Tietääkö sen sukupuolettomuuden tai mikä se sitten onkaan jo syntymästä saakka. Ajattelen, että suuntaus tulee myöhemmin. Varsinkin ympäristän vaikutuksesta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X