Vauvahaaveet 24.01.2022 Päivitetty 25.01.2022

Yhtäkkiä äidit alkoivat raskautua sen sijaan, että he tulisivat raskaaksi – kieliasiantuntija arvelee, että taustalla on tarve tehdä sävyero

Kumpaa ilmaisua käytät mieluummin: tulla raskaaksi vai raskautua? Kieliasiantuntijalla on kiinnostava teoria siitä, miksi jälkimmäinen tapa on alkanut yleistyä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Raskauduin syyskuussa. Haaveenamme on raskautua. Raskautuminen oli pitkän tien takana.

Edellä mainittuja lauseita on alkanut vilahdella somessa, blogiteksteissä ja jopa sanomalehtiartikkeleissa.

Lue myös: Raskausaikana otetaan täysin uusi sanasto haltuun – ovatko nämä 45 termiä sinulle tuttuja?

Miksi kelpo ilmaus tulla raskaaksi on alkanut väistyä raskautua-sanan ja sen johdosten tieltä? Kysyimme kieliasiantuntija Ilona Paajaselta, joka työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa Kielitoimiston sanakirjan toimittajana.

Raskautua tarkoitti ennen ihan muuta

Sana raskautua ei ole uusi, mutta sitä käytetään nykyisin hyvin eri merkityksessä kuin ennen.

Raamatun Uuden testamentin käännöksessä 1920-luvulta kirjoitetaan: ”Pitäkää vaari itsestänne, ettei sydämenne raskaudu päihtymisestä ja juopottelusta ja elatuksen huolista.”

– Raskautuminen on siis tarkoittanut ensisijaisesti henkistä rasittumista tai sitä, että ihminen on saanut jonkin syntisen murheen kannettavakseen, Paajanen sanoo.

Lue myös: Kivunlievitys jumalanpilkkaa? 10 entisajan outoa ja karmivaa synnytystapaa

Hän kuitenkin arvelee, että enemmistö sanan nykykäyttäjistä ei ole sen historiasta tietoinen.

Raskautuminen viittaa suunnitelmallisuuteen

Miksi raskautumista on sitten alettu käyttää uudessa merkityksessä? Onko kielenkäyttäjien vaivalloista sanoa kaksi sanaa (tulla raskaaksi) yhden sijaan?

Paajanen vahvistaa, että suomen kielelle on luonnollista muodostaa johdoksia ja yhdyssanoja. Siksi raskautua voi tuntua kotoisammalta tai sujuvammalta kuin kaksiosainen ilmaisu tulla raskaaksi.

Mutta siinä ei ehkä ole kaikki, hän huomauttaa.

– Nykykielenkäyttäjille saattaa kalahtaa jonkinlainen sattumanvaraisuuden tai jopa suunnittelemattomuuden vivahde korvaan, kun puhutaan raskaaksi tulemisesta. Raskautua sen sijaan ilmentää, että raskaus on suunniteltu ja toivottu yrittämisen tulos.

raskautua

”Raskautuminen” viittaa tarkoituksellisuuteen ja aktiiviseen toimijuuteen.

Paajanen on kiinnittänyt huomiota siihen, että raskautumisesta puhutaan etenkin hedelmöityshoitojen yhteydessä.

– Tilastollisesti on vaikeampaa tulla raskaaksi kuin ennen. Ehkä sanaa raskautua käyttämällä halutaan ilmentää sitä, että raskaaksi ei vain tulla, vaan raskaus voi olla monille mutkien takana.

Kyse ei siis välttämättä ole vain kielenkäyttäjän laiskuudesta tai kielenkäytön luonnollisesta kehityksestä, vaan nykyajan vaatimasta sävyerosta. Paajanen kuitenkin korostaa, että asian varmistaminen vaatisi tutkimusta.

Lue myös: Sanasto, jolla pädet äitikeskusteluissa: katso, montako koodisanaa tunnistat

Raskautua on kotoperäinen johdos

Paajanen itse ei ole sisällyttänyt ilmaisuja raskautua tai raskautuminen sanavarastoonsa, koska ne tuntuvat hänestä hieman vierailta. Kieliasiantuntijana häntä kuitenkin lämmittävät muutamat piirteet.

Raskautuminen tai raskautua eivät ole lainaa muista kielistä, ja ne on johdettu suomen kieliopillisten sääntöjen mukaan. Lisäksi ne ovat hyviä sanoja, koska ne on helppo ymmärtää. Viimeistään konteksti paljastaa, mistä on kyse.

Raskautua on oikea sana, koska ihmiset käyttävät sitä. Yleiskieleen se ei kuitenkaan kuulu – vielä.

– Yleiskielisessä tekstissä tämä vielä pistää silmään, mutta ei varmaan mene pitkään, että raskautua eri johdoksineen vakiintuu neutraaliin kielenkäyttöön.

Vanhemmuuden slangisanoja syntyy koko ajan

Paajanen on työssään tutkinut vanhemmuuden myötä aktiivisesti käytettyjä sanoja ja puhetapoja. Hän on itsekin 2-vuotiaan lapsen äiti.

– Omana raskausaikanani ja vauvavuotena sanavarastoni laajeni paljon, hän naurahtaa.

– Tuntuu, että äitien kieli on oma jargoninsa.

Vanhemmuussanasto paisuu koko ajan. Paajanen antaa lukuisia esimerkkejä viime vuosina päätään nostaneista sanoista. Toistuvuutta ilmaisevalla frekventatiivijohdoksella muodostettuja verbejä on kokonainen liuta: pottailla, tissitellä, kärrytellä, kestoilla ja turvotella.

Raskautua eri johdoksineen on kenties laajalle levinneistä yksittäisistä sanoista uusin, mutta ei ensimmäinen. Esimerkiksi verbi plussata on jo saanut Kielitoimiston sanakirjassa yhteenlaskemisen ohelle toisen merkityksen. Plussaaminen tarkoittaa raskaustestin tekemistä ja siitä positiivisen tuloksen saamista.

Plussata on mielenkiintoinen sana, koska Suomen markkinoilla olevista raskaustesteistä enemmistö osoittaa positiivisen tuloksen kahdella viivalla, ei plusmerkillä. Silti puhumme plussaamisesta emmekä esimerkiksi tuplaviivaamisesta.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet lastenvaatteisiin liittyvän sanaston? Testaa, oletko todellinen guru

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X