en tiedä pitäisikö olla imareltu vai itkeä.. Lidl ja henkkareiden kysyminen

vierailija
Jep jep, wt-mammat vinkuvat, kun eivät saa keskaria kaupasta nyt kun kortti on kuivumassa ja passi/henkilökortti hävisi viimeisimmällä ryyppyreissulla.

Lapset unohtelevat ja hukkaavat tärkeitä tavaroita, aikuisilta odotetaan, että ne ovat mukana silloin kun niitä lain mukaan tarvitaan. Jos paperit puuttuvat, on ostaja vähintäänkin henkisesti kakaran tasolla.
 
vierailija
Päivittäistavarakauppa on vastuullinen ikärajavalvottavien tuotteiden myyjä

Päivittäistavarakaupan valikoimiin kuuluu lukuisia tuotteita, joiden myyntiä alaikäisille on rajoitettu tai kielletty. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa alkoholijuomat, tupakka ja tupakointivälineet, nikotiinivalmisteet, ilotulitteet, rahapelit sekä ikärajamerkityt tietokonepelit, elokuvat ja aikuisviihdelehdet. Täysi-ikäisyyden (K-18) lisäksi muita ikärajamerkintöjä tuotteissa ovat K-16, K-15, K-12, K-7 ja S (sallittu).

Tuotteiden myynnin ikärajoituksista säädetään pääasiassa laissa. Kauppa on velvollinen varmistamaan, ettei näitä tuotteita myydä alaikäisille. Joidenkin tuotteiden osalta valvonta voi myös perustua kaupan omiin sääntöihin. Päivittäistavarakaupoilla on oma ohjeistus siitä, miten ikärajavalvottavien tuotteiden myyntiä valvotaan.

Kaupan oman ohjeistuksen mukaan esimerkiksi alkoholin ja tupakan myynnin osalta ikä tarkastetaan henkilöiltä, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Muiden täysi-ikäisyyttä edellyttävien tuotteiden osalta viiteikä on 23 vuotta. Jos asiakas ei voi pyydettäessä todistaa ikäänsä, kauppa ei myy tuotetta. Näin kauppa haluaa varmistaa, ettei kaupoista myydä ikärajavalvottavia tuotteita alaikäisille eikä alkoholia ja tupakkaa päädy lasten eikä nuorten käyttöön. Tämä on osa kaupan vastuullista toimintaa. Vastuulliseen toimintaan kuuluu myös ikärajavalvonnan toimivuuden testaaminen.

Päivittäistavarakauppa on pitkäjänteisesti kehittänyt ikärajavalvontaan liittyvää toimintaansa. Ikärajavalvontaa varten on luotu muun muassa ikärajapassikoulutus.

Myymälät kirjaavat omavalvonnassaan ikärajatarkastukset, selvästi päihtyneiden alkoholin ostoyritykset, alkoholin välitysepäilyt sekä vakavat häiriötilanteet. Myös muiden ikärajavalvottavien tuotteiden omavalvonnan kirjauksia on yhdenmukaistettu ja omavalvonnan tietopankki on avattu kuntien terveystarkastajien ja aluehallintovirastojen alkoholivalvojien käyttöön.

Päivittäistavarakaupoissa iän todistamiseen käyvät kuvalliset henkilöllisyystodistukset ovat

• henkilökortti / ulkomaiset henkilökortit
• passi / ulkomaiset passit ja muukalaispassi
• ajokortti ja mopokortti / ulkomaiset ajokortit

Ikärajavalvottavat tuotteet kaupoissa ja niitä koskevat ikärajat

• alkoholia sisältävät juomat, K-18
• tupakka ja tupakointivälineet, K-18
• nikotiinivalmisteet, K-18
• tietokone- ja konsolipeleissä on erilaisia ikärajoja: K-18, K-16, K-12, K-7 tai S/T
• elokuvissa on erilaisia ikärajoja: K-18, K-16, K-12, K-7 tai S/T
• erotiikka- ja väkivaltalehdet, K-18 tai K-15
• myrkylliset ja erittäin myrkylliset kemikaalit, K-18
• Veikkauksen rahapelit ja raha-arvat, K-18
• Fintoton rahapelit, K-18
• RAY:n raha-automaatit, K-18
• ilotulitteet, tähtisadetikut, K-18, nallipyssyn nallit, K-12

Lisäksi PTY:n suositus on, ettei sen jäsenyrityksissä myydä alle 18-vuotiaille myöskään sellaisia alkoholia sisältäviä juomia, joissa on alkoholia alle 1,2 % (esimerkiksi sima).

Ikärajavalvonnan usein kysyttyjä kysymyksiä

Ikärajavalvonnan usein kysyttyjä kysymyksiä

1. Millä perusteella kauppa tarkastaa asiakkaan iän?

Kaupassa myydään useita tuotteita, joiden myyntiä alaikäisille rajoitetaan tai kielletään lailla. Alkoholi- ja tupakkalakien mukaan alkoholijuomia, tupakkaa tai tupakointivälineitä ei saa myydä alle 18-vuotiaille. Kauppa on velvollinen varmistamaan, ettei näitä tuotteita myydä alaikäisille. Nuorelta näyttävän henkilön tulee varautua todistamaan ikänsä. Jos asiakas ei voi pyydettäessä todistaa olevansa täysi-ikäinen, kauppa ei voi myydä tuotetta.

Päivittäistavarakauppa ry:n ohjeistuksen mukaan alkoholia ja tupakkatuotteita ostavan asiakkaan ikä tarkastetaan, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuotiailta. Ohjeistusta noudatetaan lähes kaikissa Suomen päivittäistavarakaupoissa.

2. Miksi kaupan ohjeen viiteikä on juuri 30 vuotta?

Ikää ei voi tietää, eikä nuorelta näyttävän asiakkaan iän arvioiminen aina ole helppoa. Kun ikärajavalvonnan viiteikä on selvästi korkeampi kuin 18 vuotta, on henkilökunnalla matalampi kynnys tarkastaa nuorelta vaikuttavan asiakkaan ikä. Selkeä ja yhtenäinen ohjeistus helpottaa toimintaa, vähentää inhimillisiä virheitä iän arvioinnissa ja auttaa kauppaa varmistamaan, ettei alkoholi- tai tupakkatuotteita myydä alaikäisille.

3. Myykö kauppa tuotteet vaikka paperit olisivat jääneet kotiin, jos asiakas on kuitenkin yli 18-vuotiaan näköinen?

Nuorelta näyttävän henkilön tulee varautua todistamaan ikänsä ostaessaan ikärajavalvottavia tuotteita. Jos asiakas ei voi pyydettäessä todistaa olevansa täysi-ikäinen, kauppa ei voi myydä tuotetta.

4. Pitääkö myyjän kysyä papereita tutultakin asiakkaalta? Entä äidiltä, jolla on lapsi mukana ja autonavaimet kädessä?

Papereiden kysyminen on viesti myös muille kaupan asiakkaille. Siksi tutunkin asiakkaan ikä tarkastetaan, jos hän ostaa alkoholia tai tupakkatuotteita ja vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Muuten muut asiakkaat voivat päätellä, ettei ikärajavalvonta toimi. Autonavaimet, vihkisormus, rattaissa oleva lapsi tai vaikkapa varusmiehen vaatetus eivät ole iän varmistamiseen kelpaava henkilöllisyystodistus, joten näissäkin tapauksissa ikä tulee tarkastaa, jos asiakas näyttää alle 30-vuotiaalta. Selkeä toimintaperiaate helpottaa kassahenkilöstön työtä ja on myös tasapuolinen kaikkia nuorelta näyttäviä asiakkaita kohtaan.

5. Millä oman iän voi todistaa kaupassa?

Päivittäistavarakaupoissa iän todistamiseen käyvät viranomaisen myöntämät kuvalliset henkilöllisyystodistukset ovat henkilökortti, passi, muukalaispassi, ajokortti ja mopokortti. Myös ulkomaiset kuvalliset henkilökortit, passit ja ajokortit ovat hyväksyttäviä dokumentteja asiakkaan iän tarkastamiseen. Hyväksyttävät todistukset on määritelty Valviran (valvovan viranomaisen) ohjeistuksessa. Iän todistamiseen eivät kelpaa siis esimerkiksi Kela-kortti, opiskelijakortit, sotilaspassi tai oleskelulupakortti.

6. 30 vuoden viiteikä koskee myös tupakointivälineitä. Mitä ne ovat?

Tupakointivälineitä ovat muun muassa savukepaperit, filtterit, imukkeet, piiput ja sytyttimet. Tulitikut sen sijaan eivät ole tupakointivälineitä ja niitä voi myydä alle 18-vuotiaalle.

7. Onko alkoholin ja tupakan myynnissä muita rajoituksia kuin ostajan 18 vuoden ikä?

Kauppa ei saa myydä alkoholijuomia tai tupakkatuotteita, jos myyjällä on syytä epäillä, että ostettavat tuotteet välitetään eteenpäin alaikäisten henkilöiden käyttöön. Tällaisessa tapauksessa tuotteita ei voida myydä, vaikka ostaja olisi yli 18-vuotias.

Alkoholia ei myydä myöskään päihtyneelle tai uhkaavasti käyttäytyvälle asiakkaalle. Alkoholijuomien myyntiaika on 9.00–21.00. Myyntiaikaa rajoittaa laki.

Tupakkatuotteiden mainonta on Suomessa lain mukaan kielletty. Tämän vuoksi myymälässä ei saa olla esillä tupakkatuotteita, eikä niitä saa esitellä asiakkaalle esimerkiksi myyntilaitteesta. Myyjä saa kuitenkin luovuttaa asiakkaalle luettelon tupakkatuotteiden hinnoista, jos asiakas sitä pyytää.

8. Miksi myyjä kysyi papereita, kun ostin simaa? Siinähän on vain vähän alkoholia.


Kaupoilla voi olla lainsäädännön lisäksi omia ohjeita esimerkiksi alkoholin myyntiin liittyen. Monet kaupat noudattavat Päivittäistavarakauppa ry:n suositusta, ettei alle 18-vuotiaille myydä myöskään sellaisia alkoholia sisältäviä juomia, joissa on alkoholia alle 1,2 %. Sima on tyypillisesti tällainen juoma.
Suositus on lain edellyttämää tasoa tiukempi, sillä kauppa on katsonut selkeän yhtenäisen linjauksen tukevan alkoholin myynnin ikärajavalvontaa. Lisäksi kassahenkilöstön käytännön työtä helpottaa, kun rajoja ei ole useita erilaisia.

Lue lisää ikärajavalvonnasta
 
  • Tykkää
Reactions: Asiankannattaja
vierailija
On se ärsyä!

Ei tästä ole ku n. kuukaus ku tulin rehveiltä ja olisin halunnu ostaa tupakkia kaupasta - eivät myyneet. Oma moka - ei ollu mitää henkkareita mukana.
Siinä kassalla mun takana jonottanut herrasmies kysäisi kassalta, että eikö tässä nyt päästäisi johonkin sopuratkaisuun. Olin kyllä otettu. Ihkusti tehty tältä tuntemattomalta herrasmieheltä.:love:

Jouduin sitten hakea kotoa henkkarit ja mennä uusiks kauppaan.

Enää ei tarvitse ostella - lopetin!:)
Olitko miehen vai naisen kanssa rehveillä?
 
lähinnä pointti oli nyt se glögi, jossa alkoholia tyyliin 0, 2% ja jota jossain muualla myytäisiin lapsellekin o_O

missään muualla ei ole papereita kysytty vuosiin, en todellakaan usko näyttäväni mitenkään päin ala-ikäiseltä...

joo ja ei ollut tuolla kertaa henkkareita mukana, isäntä oli käynyt miule apteekissa edellispäivänä ja henkkarini olivat miehen lompakossa! kuvallinen kelakortti siis.
 
Se että joku hajamielinen paperinsa unohtanut aikuinen ei saa bisseä, on aika helvetin pieni hinta siitä, että koitetaan estää lapsille alkoholin myynti. Hakekaa hoitoa viinanhimoonne tai pelatkaa muistipelejä muistinne parantamiseksi. Ihan oikeasti! Jos tiistai-illan kalja jää juomatta paperien unohtumisen takia, niin se on kaikki vain kotiin päin.
 
vierailija
Esimerkiksi tuntemalla sen asiakkaan. Muitakin keinoja on periaatteessa keksittävissä, kuten se että näkee asiakkaan saapuvan paikalle autolla ajaen.
Kyllä auto käynnistyy myös ala-ikäisenkin käsillä, joten auton ajaminen ei kerro mitään iästä. Ja auton ajajalta on kaikkein helpoin kysyä paperit, koska autoa ajaessa pitää olla ajokortti mukana.

Veikkaan, että jos tunnet sen kaupan johtajan, niin ehkä sitten saat alkoa ilman papereita, kunhan kassalla on se sinun johtajakaverisi. Yleisesti ottaen kaupassa käy päivän aikana satoja ihmisiä, ja kaikkia on mahdoton muistaa. Vaikka kuvittelet olevasi universumin tärkein pikku spesiaali-lumihiutale, on turha odottaa että kukaan muistaisi sinua satojen muiden universumin tärkeimmän pikku spesiaali-lumihiutaleiden joukosta.
 
vierailija
Kyllä auto käynnistyy myös ala-ikäisenkin käsillä, joten auton ajaminen ei kerro mitään iästä. Ja auton ajajalta on kaikkein helpoin kysyä paperit, koska autoa ajaessa pitää olla ajokortti mukana.

Veikkaan, että jos tunnet sen kaupan johtajan, niin ehkä sitten saat alkoa ilman papereita, kunhan kassalla on se sinun johtajakaverisi. Yleisesti ottaen kaupassa käy päivän aikana satoja ihmisiä, ja kaikkia on mahdoton muistaa. Vaikka kuvittelet olevasi universumin tärkein pikku spesiaali-lumihiutale, on turha odottaa että kukaan muistaisi sinua satojen muiden universumin tärkeimmän pikku spesiaali-lumihiutaleiden joukosta.
Aivan varmasti löytyy paljon tapauksia, joissa kaupan työntekijä tuntee asiakkaan henkilökohtaisesti ja tietää tämän olevan täysi-ikäinen, jotta voi luovuttaa tälle sen siideripullon tai vastaavan myös ilman minkään valtakunnan todistuksia.

Sitä paitsi jos lähdetään etsimään marginaalitapauksia, niin myös se "henkkari" (joksi kaupan kassat mielellään henkilöllisyystodistusta kutsuvat) voi olla eri henkilölle myönnetty (esim. isosisko/isoveli) tai väärennetty, jolloin se pahin kuviteltavissa oleva tuomiopäivän skenaario tapahtuu ja kassa päätyy erehdyksessä luovuttamaan alkoholipitoista ainetta alaikäisen haltuun. :eek:
 
vierailija
Alkuperäinen kirjoittaja Päivittäistavarakauppa ry:
Kaupoilla voi olla lainsäädännön lisäksi omia ohjeita esimerkiksi alkoholin myyntiin liittyen. Monet kaupat noudattavat Päivittäistavarakauppa ry:n suositusta, ettei alle 18-vuotiaille myydä myöskään sellaisia alkoholia sisältäviä juomia, joissa on alkoholia alle 1,2 %. Sima on tyypillisesti tällainen juoma.
Suositus on lain edellyttämää tasoa tiukempi, sillä kauppa on katsonut selkeän yhtenäisen linjauksen tukevan alkoholin myynnin ikärajavalvontaa. Lisäksi kassahenkilöstön käytännön työtä helpottaa, kun rajoja ei ole useita erilaisia.
Päivittäistavarakauppa ry laatii moraalipaniikissaan suosituksen, jonka mukaan alaikäisen ei ole hyvä nauttia 0,1% alkoholia sisältävää tuotetta, koska se katsotaan kännäykseksi.

Koska julkiseen tekstiin ei kuitenkaan voi kirjoittaa suosituksen perusteluksi "ihan kauheeta ja järkkyä" niin keksitään ties mitä huuhaata, joka luonnollisesti uppoaa sivistymättömiin kassahenkilöihin kuin häkä.

Kaikkein "kätevintä" on luonnollisesti se, että kun monikaan koulupudokas-kassahenkilö ei erota eduskunnan säätämää lakia Päivittäistavarakauppa ry:n suosituksesta, niin nämä luulevat esim, että se on ihan oikeasti laitonta myydä sitä 0,1%-tuotetta vaikkapa 29-vuotiaalle katsomatta ns. henkkaria.
 
vierailija
Voisi muuten olla ihan hyvä liikeidea perustaa kauppa, joka myisi alaikäisille kaikkea sitä, mitä suuret kaupat yrittävät heiltä kieltää. Kuten kotikaljaa, simaa ja tulitikkuja. Kaupan nimeksi vaikka "Lasten kaljakauppa".

Mysteryshoppaajalle voisi siellä käydessään tulla suru puseroon, kun ei pääsisikään näyttämän henkkariaan.
 
vierailijakookauppias
Miestäni paperit pitäisi vaatia kaikilta jotka näyttävät alle 60-vuotiailta. Tämä vähentäisi mahdollisuutta, että alle 30-vuotias saisi ostettua alkoholia.
 
vierailija
Alle 30-vuotiaat ovat nuoria, ja minä en ainakaan halua katsoa julkisella paikalla nuorisojengiä joka kittaa kaljaa (edes vaikka se kalja olisi alkoholitonta, koska eihän alkoholipitoisuusmerkintää näe kuin lähietäisyydeltä). Kalja kiellettävä alle 30-vuotiailta!
 
vierailija
Päivittäistavarakauppa ry laatii moraalipaniikissaan suosituksen, jonka mukaan alaikäisen ei ole hyvä nauttia 0,1% alkoholia sisältävää tuotetta, koska se katsotaan kännäykseksi.

Koska julkiseen tekstiin ei kuitenkaan voi kirjoittaa suosituksen perusteluksi "ihan kauheeta ja järkkyä" niin keksitään ties mitä huuhaata, joka luonnollisesti uppoaa sivistymättömiin kassahenkilöihin kuin häkä.

Kaikkein "kätevintä" on luonnollisesti se, että kun monikaan koulupudokas-kassahenkilö ei erota eduskunnan säätämää lakia Päivittäistavarakauppa ry:n suosituksesta, niin nämä luulevat esim, että se on ihan oikeasti laitonta myydä sitä 0,1%-tuotetta vaikkapa 29-vuotiaalle katsomatta ns. henkkaria.
Ihan sama, mitä laki sanoo. Työnantajan sääntöjen mukaan on elettävä ja niitä papereita on kysyttävä joka käänteessä.
 

Yhteistyössä