Hemoglobiini 50!!

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Mistä voi kieliä noin alhainen hb arvo aikuisella naisella? Lisätutkimuksiin tietenkin määrättiin, mutta lääkäri ei sen kummemmin lähtenyt arvuuttelemaan.
Onko täällä alhaisesta hb:sta kärsiviä ja mitkä siihen on olleet syyt?
Muuten pvk arvot kohdillaan
 
"vieras"
Onko muita oireita? Jos kyseinen henkilö ei ole voinnissaan yhtäkkistä muutosta havainnut vaan pidempiaikaisen niin HB on ollut sitten pitkään laskussa ja ollut pidempään matala. Onko ulosteet ollut mustia tai verta ulosteessa? voi olla esim vuotava mahahaava, tai sitten jo tyrehtynyt sellainen. Syöpäkasvain esim suolessa voi myös tihkuttaa
 
errääs
Itselläni oli rajun vuodon jälkeen 68 ja ei puhettakaan että olisin pysynyt istuma-asennossa saati seisomassa.
Käsittääkseni, jos hitaasti laskee, elimistö ehtii tottua tilanteeseen. Nyt kunnon tutkimuksiin.
 
"vieras"
kummallista, että tuolla hemoglobiinilla ei ole määrätty sairaalahoitoon lisätutkimusten ajaksi. Kuten täällä on jo käynyt ilmi, on tuo todella matala arvo ja yleensä vaatii välitöntä sairaalahoitoa, vaikka siihen ns. on jo tottunut.
 
"vieras"
Mulla oli synnytyksen jälkeen 65 ja senttiäkään en saanut päätä nostettua sängystä kun taju meinas lähteä.

Menetin siis paljon verta. Minun mielestäni kielii siitä, että tilanne on ollut jo pitkään tuollainen, jos olisi äkkiä laskenut, et tosiaan pysyis pystyssä
 
et varmaan
Tätä nyt et ehkä halua kuulla, mutta eräällä tutulla oli hb 69 kun meni lääkärin tykö. Juttua ruvettiin tutkimaan ja mahasta löytyi syöpäkasvain. Kyseessä oli isokokoinen mieshenkilö. Kasvain leikattiin ja kaikki ok tänä päivänä. Mutta tuossa siis yksi mahdollinen syy.
 
Esim. runsaat menkat voi laskea noinkin alas ja ihminen on ihan kykenevä ihan fyysiseenkin työhön vielä, toki vähän voi hengästyttää yms. mutta varsinaisesti nyt ei olossa huomaa kun pitkässä ajassa on laskenut hissukseen.
 
"hmm"
Vaikea kyllä uskoa, että noin alhaisilla hb-lukemilla enää pysyy pystyssä, olkoonkin vain laskenut miten pitkän ajan kuluessa tahansa. Mutta tosiaan verenvuodot tai vahvasti puutteellinen ruokavalio, imeytymishäiriö, vakava sairaus tms. Ei nyt ihan normaaleja lukemia todellakaan.
 
lääk.kand
Jos Hb 60 ja voinnissa ei erityistä muutosta aiempaan ole, on anemia kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Yksi syy sille on ns. pernisiöösi anemia, eli B-12 vitamiinin puute, joka korjaantuu B12-vitamiinipistoksilla, veritankkausta ei tarvita. Diagnoosi saadaan verikokeista ja luuydinnäytteestä. Ennen diagnoosia korvaushoitoa ei pidä aloittaa, sillä luuytimen muutokset korjaantuvat aika pian korvaushoidon alettua. Myöhemmin sitten tehdään mahan tähystys sen selvittämiseksi, miksi B12-vitamiininpuutos on päässyt kehittymään.

Toinen mahdollinen syy on pitkään kestänyt tihkuvuoto esim mahahaavasta. Syöpäkasvainkin on mahdollinen.

Jos Hb on ollut pitkään alhaalla, nopeasta veritankkauksesta voi olla haittaa. Jos veret tiputtaa liian nopeasti, voi seuraksena olla keuhkopöhö (=nestettä keuhkoissa), joka tekee sitten paljon huonomman osan ja vaatii sairaalahoitoa. Sen takia siihen ei aloittajan tapauksessa todennäköisesti ei lähdetty.

Olen itsekin töissä tavannut potilaan, jonka Hb oli 62, eikä hänellä juurikaan oireita ollut, rasituksen sieto oli heikentynyt mutta muuten koki vointinsa täysin normaaliksi. Ihmisen kroppa tottuu käsittämättömällä tavalla hitaasti kehittyneeseen anemiaan :)I
 
djsldfhjsf
Kun vakava anemia todetaan ensi kertaa, olisi jatkotutkimuksia tehtävä heti, kuten ilmeisesti ollaan ap:n tapauksessa tekemässäkin. Kannattaa soitella perään jos ei parin päivän sisään ala mitään kuulumaan. Ja jos ap:n vointi on heikko, silloin olisi kyllä ihan perusteltua antaa punasoluja ainakin vähän, niitä ongelmia tulee vasta jos yhtäkkiä koitetaan nostaan hb normaalille tasolle, jolloin pitäisi käytännössä nostaa punasolujen määrä yhtäkkiä yli kaksinkertaiseksi.
 

Yhteistyössä