Käyttääkö teidän 11 vuotiaanne PYÖRÄILYKYPÄRÄÄ? Vuodatusta...

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"totuus on"
[QUOTE="Pena";23653480]Olet onnistunut hyvin, meillä ei enää 10 ikävuoden jälkeen nuo keinot enää tepsineet. Siksi nuo aiemmin kuvatut keinot, jotka kyllä tepsivät. Ehkäpä joskus säästävät aivot tai peräti hengen!

Hyvää pyöräilykesää kaikille - kypärällä tai ilman. Lopuksi pieni kesävia, kumpi menee rikki yhteentörmäyksessä - pää vai asvaltti?[/QUOTE]

Sanktiot tietysti, jos ei puhe mene perille eli meilläkin ollut pyörä lukkojen takana tovin kun ei muka voinut käyttää kypärää kun ei muka kukaan muukaan käyttänyt. Tarkemmin kyselin kuka ei käyttänyt kypärää ja pystyi vain pari lasta nimeämään...
Pyöräilykpärän käyttämättäjättäminen tuntuu olevan lapsille jokin merkki isoudesta/kovuudesta ja näin ollen jokin "muoti.ilmiö" mutta kyllähän se pääkoppa halki menee onnettomuuden sattuessa ja tässä sen taas näkee kuka on lapsi ja kuka aikuinen.
 
Kypärättä pyöräillyt
Jos kaverit kiusaavat kypärän käytöstä, niin arvatkaapa kuinka paljon kaverit kiusaavat sen jälkeen kun on vammautunut! Ja se helvetin kiusaaminen ja vittuilu jatkuu koko elämän, kun on hidas ja kömpelö ja tajuaa asioita viiveellä, niin jatkuvasti on joku vittuilemassa ja muka hauskana vitsinä sanomassa :"älä ota enää", "eiks tavarat oikeen pysy käsissä vai?", "onks sul hiukan pitkä piuha?" ja sille pilkkaamiselle ei loppua näy, vaikka kuinka yrittäis selittää et oon hei vammautunut, en tyhmä.

Joten kypärät päähän.
 
"Pena"
"tässä sen taas näkee kuka on lapsi ja kuka aikuinen".

Juuri näin, jos ei näin yksinkertaisissa kysymyksissä ole vanhemmilla auktoriteettia, kuinka sitä voisi olla monimutkaisemmissa asioissa? Ja kuinka lapsi oppii sen, ettei joistakin asioista vain yksinkertaisesti voi tinkiä? Lapsen nuoruus ja varhaisaikuisuus voivat olla todella hankalia, kun ei maailma tottelekaan heitä, kuten vanhemmat aikanaan tekivät.
 
"totuus on"
[QUOTE="Pena";23653594]"tässä sen taas näkee kuka on lapsi ja kuka aikuinen".

Juuri näin, jos ei näin yksinkertaisissa kysymyksissä ole vanhemmilla auktoriteettia, kuinka sitä voisi olla monimutkaisemmissa asioissa? Ja kuinka lapsi oppii sen, ettei joistakin asioista vain yksinkertaisesti voi tinkiä? Lapsen nuoruus ja varhaisaikuisuus voivat olla todella hankalia, kun ei maailma tottelekaan heitä, kuten vanhemmat aikanaan tekivät.[/QUOTE]

Tässäpä onkin ajattelista monille vanhemmille :)
 
11 v:n äiti
En jaksanut lukea koko ketjua mutta.. minulla on kohta 12 vuotias poika joka todellakin käyttää pyöräillessä kypärää! Ei olla koskaan edes neuvoteltu asiasta, samoin pojan kavereilla on kaikilla pyöräilykypärät. Ostin viime kesäksi vähän "tyylikkäämmän" kypärän paul frank- aiheella, sitä kehtaakin jo tuon ikäinen käyttää ;)
 
"vieras"
Meillä oli samaa tappelua. 12 ja 11 vuotiaiden kanssa. Ja siis kyse oli koulumatkoista. Vapaa-ajalla laittavat automaattisesti kypärän päähän. Laitoin lappua koululle. Nyt opettajat sit vaatii kaikilta sen kypärän. Lukee ainakin meillä koulun säännöissä. Ja pojille sanoin et se se nössö ja typerä on joka ei kehtaa kypärä päässä kouluun ajaa. Eli enemmän vaatii luonnetta sen kypärän kanssa mennä kuin ilman.
Yläasteelainen polkee tuon ½ km pysäkille ilman kypärää kun ei järkevää säilytys paikkaa sille. Mutta vapaa-ajalla käyttää hänkin kypärää.
 
12v: käyttää aina kypärää pyöräillessä
15v: ei halua kayttää , joten ei ole saanut pyöräillä enään 2 vuoteen. Oma valinta, kävelee mielummin sen 2km kouluun ja 4km harrastukseen ym. kuin käyttää kypärää.

Kyllä meillä vanhemmat (+ järki ja laki) määrää tässä asiassa.
 
"totuus on"
Alkuperäinen kirjoittaja riiviöiden äiti;23653676:
12v: käyttää aina kypärää pyöräillessä
15v: ei halua kayttää , joten ei ole saanut pyöräillä enään 2 vuoteen. Oma valinta, kävelee mielummin sen 2km kouluun ja 4km harrastukseen ym. kuin käyttää kypärää.

Kyllä meillä vanhemmat (+ järki ja laki) määrää tässä asiassa.
Ja näin se vastuu toimii kun asialla vastuunsa tuntevat vanhemmat.
 
"outoa"
Kyllä meillä 14v käyttää kypärää, meillä ainakin koulukin jo vaatii että kypärä on oltava päässä tai ei tulla pyörällä kouluun. Kertaakaan ei ole kiukunnut ja joskus olen tuon tuolla kavereiden kanssa nähnyt ajelemassa ja jokaisella on se kypärä.
Johan lakikin velvoittaa kypärää pitämään joten en tajua mistä näitä tulee ettei muka kypärää suostuta pitämään.
 
Käyttävät kaikki, jopa 10- ja 13-vuotiaat.
Tietävät että seuraa kaamea rangaistus jos pyöräillään ilman kypärää ja jää kiinni.
Mun serkku kuoli 11-vuotiaana kun jäi fillarin kanssa auton alle, luultavasti olis yhä hengissä jos olisi ollut kypärä päässä :'(
 
"totuus on"
[QUOTE="outoa";23653689]Kyllä meillä 14v käyttää kypärää, meillä ainakin koulukin jo vaatii että kypärä on oltava päässä tai ei tulla pyörällä kouluun. Kertaakaan ei ole kiukunnut ja joskus olen tuon tuolla kavereiden kanssa nähnyt ajelemassa ja jokaisella on se kypärä.
Johan lakikin velvoittaa kypärää pitämään joten en tajua mistä näitä tulee ettei muka kypärää suostuta pitämään.[/QUOTE]

Kaikissa perheissä eivät vanhempien omat voimavarat enää riitä tälläisiin pikkukotkotuksiin lastensa kanssa ja eivät vanhemmat jaksa välittää lapsestaan omien asioiden ollessa heitteillä. (ero, vaikea parisuhde, sairaudet ym. syyt) ja ei siinä ole sen ihmeellisempää :(
Omienkin lasten luokalla on pari näitä tyyppejä, joilla ei ole perheessä kaikki kunnossa ja juurikin nämä lapset eivät käytä kypärää ja yksi jopa saa kuulema polttaa tupakkaa ja joutuu vahtimaan pienempiä äitinsä ollessa joka viikonloppu lähiöbubissa latautumassa :( Kurjaa kuunneltavaa ja todella toivon ja luotan, että siinä perheessä olisi lastensuojelu jo mukana heidän perheessään.... Mutta ihmisiä ja perheitä ja elämäntilanteita on olemassa niin monia kuin on perheitäkin ja kaikki ei ole aina sitä mitä näyttää olevaN.....
 
äiti-vieras
Meillä käyttää 12-vuotias kypärää. Samoin suurin osa kavereista. Kouluun ei saa mennä pyörällä, jos ei ole kypärä päässä. Jos opettajille jää kiinni kypärättä ajosta koulumatkalla, niin sanktiota tulee. Mutta sivusta seuranneena yläkoululaisia, niin kukaan ei käytä kypärää.

Itse olen yrittänyt olla hyvänä esimerkkinä ja käytän myös pyöräillessäni kypärää.
 
"mamma"
Meillä poika käytti vielä 3 luokalla, muttei sen jälkeen ole päähän laittanut, on nyt siis vitosella :( Johtuu juuri siitä, ettei käytä muutkaan 4,5 ja 6 luokkalaiset. Ne ketkä lähti kouluun kypärä päässä, otti sen pois heti kun kotia ei näkynyt... Koulussa rehtori sanoi, että koulu ei voi pakottaa ketään käyttämään--> ei riitä resurssit seurata kellä on kypärä päässä ja kellä ei... Tyttö 9-v käyttää kypärää ja toivon et käyttää vielä 3 luokallakin. Noista uhkauksista sen verran et meillä ei ole tehonnut, pyörä on laitettu lukkojen taa, mut meni sitten kavereiden pyörällä ja kyydissä... Eikä tosiaan ole ilkeä tai muuten uhmakas poika, mutta on vaan päättänyt et kypärää ei käytä pyöräillessä! Muissa sitä tarvittavissa harrastuksissa kylläkin :)
 
5+2+lemmikit
Joo, koko ala-asteajan tosi kiltisti, onneksi koulussakin on kypäräpakko. (kun joskus menin autolla ohi johonkin niin hyvin harvalla roikkui kypärä missään tangossa, kun on pakko niin on pakko...)
Yläasteella toi ei enää toimi niin hyvin, mutta kyllä ala-aste sais vielä mennä kypärä päässä...
 
meak
Käyttää kypärää ihan vapaaehtoisesti. On nähnyt mitä kävi isin kypärälle kaatuessa, onneksi oli kypärä ja vaikka pää säästyikin vammoilta niin silti oli 3kk sairasloma.
 
humps
Kun olin 13-vuotias, luokkakaverini joutui auton täytyäisemäksi. Syy oli autoilijassa, mutta se ei kamalasti ystävääni lohduttanut. 3kuukautta koomassa + kuntoutus päälle. Joutui jäämään luokalleen (oli kova paikka).

Kun olin 15v ja kavereiden kanssa pyöräilemässä, yhden kavereistani 'kamppasi' koira fleksinnarulla. Tuloksena tikkeja vaatinut haavam päässä ja mutama pikku ruhje.

Viime kesänä työkeveri ajoi työmatkalla liikennemerkkiä päin (väisti nuorisoa). Lopputulos aivotärähdys ja pari viikkoa sairaslomaa.

Minulla on vielä pieniä lapsia, mutta kypärän kanssa olen ehdoton. Voi olla, että isompana tästä käydään vielä taisteluja. Aina voin varmaan pyytää apua ystävältäni, jolla edelleen on muistona nuoruuden onnettomuudesta avanteen arpi kaulassa (vai miksi sitä oikeasti kutsutaan) ja tämän takia ääni omituinen.
 
"Pusse"
Meillä lapset on vasta 3v ja 2kk, mutta toivon että tulevaisuudessa lapset saadaan mahdollisten vastaväitteiden alkaessa vakuuttumaan siitä että kypärä on hyvä juttu olemassa. Liian elävä esimerkki tapahtui meidän perheessä kaks viikkoa sitten, kun mies lähti töihin aamulla pyörällä, ilman kypärää.
Ei edes ajanut holtittomasti vaan oli mennyt tajuttomaksi kesken ajon, kaatunut ja lyönyt päänsä sen verran pahasti että muisti meni, ei edelleenkään muista sen tajuttomaksi menon ja sairaalaan joutumisen väliltä mitään. Epäiltiin kallonpohjanmurtumaa, mutta onneks loppujen lopuksi oli vain mojova aivotärähdys. Liian raju liikkuminen kyllä edelleen tekee huonon olon ja toista kättä ei pysty kivuttomasti nostamaan, joten on vieläkin sairaslomalla.

Vähällä pääsi kypärättömäksi...
 
dedf
No kyllä se käyttää. Lähes kaikki kaverinsakin käyttävät. Ja eipä tuo muissakaan asioissa ole ollut kavereiden vietävissä. Vähän tollanen yksinäinen susi luonteensa puolesta, eli pitäytyy päätköksissään.
 
poopi
Ei ole noin vanhoja lapsia vielä mutta jos ei kypärä pysyisi päässä, lähtisi pyöräkin pois.
Suostuisin ostamaan kalliinkin hienon kypärän mutta ehdoton olisin sen päässäpitämisessä.
 
[QUOTE="joo";23655250]Käyttää tai kävelee, näin se vaan meilläkin menee. Ei ole neuvottelun varaa.[/QUOTE]

Mielestäni juuri näin! Lapsen oma valinta haluaako pyöräillä kypärän kanssa vai vaihtoehtoisesti kävellä.
 

Yhteistyössä