Mitä teidän ekaluokkalaiset syö kotona?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Mitä aamupalalla, välipalalla, päivällisellä ja iltapalalla? Ja minkälaisia määriä? Saako teillä ottaa toisen annoksen? Minkä verran saa syödä herkkuja tai karkkeja esim. viikon aikana?

Terveellistä ruokavaliota haetaan, kun nyt tullut enemmän painoa (käy seurannassa). Herkkuja ei ole päivittäin, karkkipäivä kerran viikossa. Lapsi liikkuu paljon ja sillä varmasti tarvitseekin energiaa (on nälkä). Onko missään kerrottu mikä määrä kaloreita on lapselle hyvä? Tarkoitus ei ole niitä alkaa laskemaan, mutta ehkä antaisi meille vanhemmille suuntaa minkä verran ruokaa pitäisi riittää.
 
vierailija
Meillä koululainen syö kyllä jo lähes aikuisen annoksia, liikkuu paljon ja hoikka ollut koko ikänsä. Varmasti riippuu myös aineenvaihdunnasta. Pääruokaa laitetaan lautaselle yksi kauhallinen ja lisäksi kasviksia/vihanneksia/salaattia saman verran. Lisää saa ottaa jos on nälkä. Liikuntaharrastus auttaa myös painonhallinnassa. Ja paljon paljon ulkoilua. Mutta tosiaan on myös ihmiskohtaisia eroja, meidän perheessä yksi lapsi on tukevarakenteisempi ollut pienestä pitäen ja muut taas hoikkia vaikka samaa ruokaa syövät.
 
vierailija ap
Minkälaisia välipaloja ja iltapaloja teillä on? Se päivällinen tuntuu helpoimmalta kun kokoaa lautasen vaan ruokaympyrän mukaan.

Meillä on yleensä aamulla puuro. välipala voi olla leipää. Iltapala esim. viili (viilis) tai banaani. Iltapalan määrä riippuu täysin siitä miten paljon on syönyt päivällisellä > yleensä se pelkkä viili tai banaani riittää.
 
vierailija
Olen sama vastaaja kuin edellä, meillä siis ei lapset syö juurikaan sokeroituja jogurtteja tai viiliksiä, ne on lähinnä herkkuja joita tuodaan kaupasta harvemmin kuin kerran viikkoon. Kannattaa miettiä voisiko viiliksien yms muodossa tulevaa piilosokeria karsia jos painoa on nykyisellään alkanut kertyä. Hiilihydraateista kertyy myös äkkiä ylimääräistä energiaa, esim. jos syö paljon leipää.
 
vierailija
Meillä on kyllä vasta eskarissa, mutta vastaan silti.
Aamulla syö leivän (juusto/kinkku/mitä löytyy) ja
tarhassa aamupuuron ja maidon.
Lounas on siellä, määrää en tiedä. Tädit sanoo, että hyvin syö.
Välipala tarhalla. "Hyvin syö"
Kotona päivällinen: kotiruokaa reiluhkon annoksen. Voi olla saman verran kuin minulla.
Lisänä salaattia/raastetta. Maitoa juo lasillisen.
Iltapalaesimerkki: 1 viipale leipää, omenan puolikas, jugurtti (sokeriversio), maitoa.

Pituutta yli 126 cm, painoa 24 kg.
 
vierailija
Aamuisn hedelmän, lämpimän juoman tai vettä, usein muroja, mysliä, joskus jugua,
Välipala koulun jälkeen kiisseli, jugu tai yksi leipä
Päivällinen yleensä keittoa tai muuta kotiruokaa itsetehtynä
iltapalalla yleensä sama kuin aamuisin tai sitten keittelen puurot tai teen salaatin.

Ensimmäiseksi ne koulun jälkeiset kauppareissut, joissa kavereiden kanssa ostellaan karkkeja, usein lisäävät sokerin ja energian saantia kohtuuttomasti.
Sitten ne turhat välipalat, jos lapsi mankuu koko ajan nälkäänsä voi olla häiriö jo muodostunut eli lapsi luulee olevansa nälkäinen, vaikkei todellisuudessa ole.
Pizzat, ym. roskaruuat kokonaan pois ruokavaliosta, koska yhden hampparin energian määrää ei pysty lapsi liikkumalla kuluttamaan saati suurempaa roskaruokamäärää.
jos syöpi annoksen mäkkäriruokaa, ei lapsi saisi syödä koko viikkoon mitään muuta. Toivottavasti tämä pistää miettimään myös omia syömisiäsi
 
Mitä aamupalalla, välipalalla, päivällisellä ja iltapalalla? Ja minkälaisia määriä? Saako teillä ottaa toisen annoksen? Minkä verran saa syödä herkkuja tai karkkeja esim. viikon aikana?

Terveellistä ruokavaliota haetaan, kun nyt tullut enemmän painoa (käy seurannassa). Herkkuja ei ole päivittäin, karkkipäivä kerran viikossa. Lapsi liikkuu paljon ja sillä varmasti tarvitseekin energiaa (on nälkä). Onko missään kerrottu mikä määrä kaloreita on lapselle hyvä? Tarkoitus ei ole niitä alkaa laskemaan, mutta ehkä antaisi meille vanhemmille suuntaa minkä verran ruokaa pitäisi riittää.
Aamupalalla hedelmiä, leipää, jugurttia (turkkilaista) hunajalla/marjoilla/hillolla tai puuroa. Kahviakin silloin tällöin.
Väipalaksi samoja
Päivällisellä mitä ikinä nyt sattuu olemaan, mitä vain.
Syö sen verran että lähtee nälkä, saa ottaa lisää jos haluaa.
Karkkeja yritän ostella vähän ja jälkkäreiksi yritän yleensä hommata hedelmiä, marjoja yms. Toki karkkeja, sipsejä, jäätelöjäkin silloin tällöin tai leivotaan jotain jälkkäriksi tai esim lättyjä, pannukakkuja jne, jne mitä vain. Yleensä hedelmiä/marjoja jne.
En ole laskeskellut kaloreja lapsille, syövät sen mitä haluavat. Siitä pidän huolta että pelkkää mässyjä ei ole tarjolla vaan normaalia terveellistä ruokaa. Joskus ns. epäterveellistäkin esim pizzoja tai ranskalaisia jne.
 
vierailijapöö
Aamupalalla kaakaota ja leipää päällisineen, levite ja juusto, leikkele, kurkkua. Jos kiire, muroja maidolla tai jukurtti. Harvoin tämä. Hedelmää joskus kun saattaa syödä. (Jos olisi paino-ongelma, ei kaakaota, sokerisia mutoja tai jukurtteja)

Lounas koulussa.

Välipalaksi saa makeaakin puolta leivän (tai hapankorppu, cracotte, riisikakku) lisäksi, esim pirtelöä, mehukeittoa, piirakkaa, soppaa, rahkaa tms. Koulussa välipalapatukka. (Jos olisi paino-ongelma, makean puolta pitäisi miettiä. Esim itsetehty banaanijääätelö, banaanipirtelö, rahka jne)

Iltaruoka normi kotiruokaa. Sis kasviksia

Iltapala on usein maito ja leipä ja hedelmä tai joku jukurtti, viili.



Marjat ei uppoa eikä puuro, siksi leipä maistuu.
 
Meillä ei tytölle oikein aamupala maistu, mutta syö kuitenkin yleensä jogurtin/viliksen tai vaihtoehtoisesti juotavaa jogurttia ja yhden ruisleivän oivariinilla, juustolla ja kurkulla. Tai joskus riisimuroja maidon kanssa, ehkä n 5-10 lusikallista. Koulussa syö mitä syö, välipala koulun jälkeen sitten yleensä yksi leipä tai hedelmiä tai pannarinpala tms. Päivällisellä syö esim kaksi pienehköä perunaa ja makkarakastiketta tai n 1,5 dl keitettyä riisiä ja kanakastiketta päälle tai 4 kananugettia ja kämmenen kokoinen (ilman sormia) läntti pottumuusia, aina tuoreita vihanneksia lisänä eli kurkkua, tomaattia ja paprikaa, vihreää salaattia tyttö ei syö. Ruokaa saa lisää, jos haluaa, yleensä ei halua eikä aina syö lautastaan tyhjäksikään, eikä oo pakkokaan. Maitoa ei oikein juo, joten saa juoda omppumehua, jossa kalsiumlisä, Siinä on kaloreita saman verran kuin kevytmaidossa ja saman verran myös kalsiumia. Iltapala kuten aamupala tai välipalakin, usein esim viilis ja hedelmiä lisäksi.

Meillä on erittäin hoikka tyttö, vaikka käyttääkin normisokerisia tuotteita, mutta arkisin meillä ei juoda limuja tai pillimehuja, tuota omppumehua juo pari lasillista päivässä. Saunalimppari lauantaina. Kaakaota tai vanukkaita ei syödä ollenkaan. Keskiviikkona on jälkkäripäivä, jolloin haluaa yleensä jätskin. Lauantaina karkkipäivä, jolloin usein on myös sipsiä.

Tyttö on jo tokalla ja koulun jälkeen ei ole ip-kerhoa. Aluksi kävi ostamassa lähikaupasta itse välipalaa, mutta meni höpöksi ja välipala oli mitä sattuu. Sen jälkeen alkoi tulla kotiin tai menivät kaverille. Ulkona meillä kyllä syödään 1-2 kertaa kuussa tai haetaan ruokaa kotiin jostain.
 
vierailija
Meillä nopean aineenvaihdunnan omaava pienikokoinen kirppu, joka syö hillittömästi.

Aamupala: 1-2 lautasellista puuroa voilla sekä marjoilla, sopalla tai kanelisokerilla TAI turkkilaista jogua sopalla ja myslillä/muroilla TAI pari palaa paahtoleipää päällysteillä. Yleensä omenaa tai banaania kaikkien lisäksi.

Lounas koulussa: lempiruokia syö paljon, muita ainakin maistaa. Aina leipää ruoan lisäksi.

Välipala: leipää, voileipäkeksiä, mysliä, turkkilaista jogua tms. Ja hedelmää lisäksi.

Päiväruoka: lautasmallin mukaan pieni annos (n.kauhallinen ruokaa, ruokalusikallinen lämpimiä kasviksia ja saman verran salaattia). Ottaa lisää, jos tykkää. Aika usein jälkiruoka tämän jälkeen, esim. Keksi tms.

Välipala vielä ennen iltapalaa tai painitreeneihin pieni evästä mukaan (välipalakeksi + soppa/smoothie + hedelmää).

Iltapala: sama kuin aamupala TAI pari cocktailpiirakkaa munavoilla TAI pari pasteijaa (riippuen mitä ehdin laittamaan).

Muistilistaa:
- maustamattomia tuotteita, joihin makua aidoista hedelmistä/marjoista/pilteistä jne.
- välipalaksi hedelmiä, juurestikkuja yms.
- hyvä nesteytys pitää aineenvaihdunnan kunnossa eli vettä usein
- mielekäs harrastus saa liikkumaan aktiivisesti ja kuluttaa erilailla kuin pelkkä ulkona "hengailu"

Ja voihan se olla, että on vain ns. massakausi menossa. Eli nyt tulee painoa enemmän ja puolen vuoden päästä alkaa tulemaan vuorostaan pituutta :)
 
vierailija
Pizzat, ym. roskaruuat kokonaan pois ruokavaliosta, koska yhden hampparin energian määrää ei pysty lapsi liikkumalla kuluttamaan saati suurempaa roskaruokamäärää.
jos syöpi annoksen mäkkäriruokaa, ei lapsi saisi syödä koko viikkoon mitään muuta. Toivottavasti tämä pistää miettimään myös omia syömisiäsi
Pizzoja,hamppareita ym.roskaruokaa tulisi syödä harvoin, oli painonpudotuksen tarvetta tai ei.
Tuo nyt kuitenkin on aivan höpönlöpöä, ettei yhden hampparin(keskimäärin 200-400kcal) kalorimäärää voisi liikunnalla kuluttaa.
Lapsella joka pyöräilee/kävelee koulumatkat ja muutenkin, leikkii ulkona, on mahdollisesti urheiluharrastuksia pari kertaa viikkoon ym. tulee helposti kulutettua päivässä liikunnalla tuo määrä.
Annos mäkkäriruokaa, esim.Happy Meal taas sisältää n.600 kcal mikä on toki liian paljon aterialle mutta ei nyt niin suuri määrä sentään,ettei loppuviikkoon voisi syödä mitään lihomatta!
 
Meillä syö tosi vaihdellen tuo kolmasluokkalainen kuten söi ekallakin. Aamulla puuroa tai leipää/hedelmä ja maitoa/vettä. Lounas menee maistaen tai kunnolla syöden. Ekalla välipalan sai kerhossa,sitä mitä oli. Kotona päivällinen taas sen mukaan maistuuuko, kasvikset uppoavat. Marjoja syö paljon. Iltapala voi olla vaikka banaani tai juustoleipä, riippuen tilanteesta. Kaakaota, sokerijogurttia saa harvemmin eikä juuri pyydäkään. Karkkipäivä kerran viikossa ja limut yms rajoitettu. Ruokaa saa lisää ja hyvin näyttää säännöselevän itse määrät,hoikka ja aktiivinen lapsi. Hampurilaisella tai pizzalla käydään noin kerran kuussa. Jos on painon kanssa tarkkailua niin kannattaa kattoa piilosokerit ja sokeriset ylipäätään ja energian määrää. Kasviksia ja marjoja ruokavalioon.
 
Mun 7-vuotias poika syö tosi pieniä annoksia, n. puolet aikuisen normaalista annoksesta. Lisää ottaa tosi harvoin. Normaalia kotiruokaa, ei juuri koskaan eineksiä. Välipala on melkein aina leipä tai hedelmä. Janojuomana on vesi, aterioilla juo maitoa. Limsaa meille ei ostella, mehua joskus. Karkkia tai muuta makeaa söisi varmaan kuinka paljon tahansa, aika usein saa jotain hyvää (kuten mustikkapiirakkaa tai keksin) jälkiruoaksi. Ei karkkipäivää mutta isompia määriä makeaa kerrallaan saa vain erityistapauksissa kuten synttäreillä tms. Pituus 138cm, paino 28kg. Hoikka poika siis.
 

Yhteistyössä