Miten tällä palstalla on niin paljon useampilapsisia perheitä joilla nettotulot n 3000€/kk?

  • Viestiketjun aloittaja täh
  • Ensimmäinen viesti
hmmmm
Voin kokemuksesta sanoa, että mitä vanhemmaksi lapset tulee niin sitä enemmän elämiseen menee rahaa. Jo pelkästään ruokakustannukset kasvaa tosi paljon ja jossain vaiheessa huomaa, että vaatteet on pakko ostaa uutena, kun enää ei löydy sopivankokoisia vaatteita kirppikseltä.
Täällä ainakin kirpparit on pullollaan teinien ja aikuisten vaatteita, itse ostan 90% vaatteista second handina. Lisäksi vielä kaikki torit ja huutonetit on kaikille avoinna ja sieltä löytyy halvalla vaikka mitä. Voin sanoa että vaatekulut perheessä naurettavan pienet. Vähiten vaatteita löytyy tuollaisille leikki-ikäisille pojille, mutta jopa heille löytyy kun vähän kaivelee.

Ruokakustannustenkaan ei tarvitse kasvaa pilviin, kun osaa hyödyntää tarjoukset ja tekee isoja satseja. Peruskotiruoka on itseasiassa melko halpaa, en ymmärrä miksi aina pelotellaan että teinien kanssa ruokakustannukset kasvaa pilviin.

Se on sitten jokaisen oma asia pitääkö shoppailla siellä stokkalla niitä 30€/kpl legginsejä ja wiklundin herkkubuffassa s-marketin tai lidlin sijaan.

" Sanokaa nyt konkreettisia esimerkkejä miten 3 tonnia ei muka riitä kolmen lapsen kanssa? Kuktaharkkojako niille pitää ostaa vai? "

Tässä erittäin hyvä kysymys, johon yksikään ei ole vielä onnistunut antamaan vastausta.
 
"jaaha"
Haluaisin vielä huomauttaa että teineihin menee toki enemmän rahaa mutta niistä ei joudu maksamaan hoitomaksua, joka esim. Kahdesta lapsesta on 500e. Eli teinit saa 250e/nenä kk harrastuksiin ja vaatteisiin.
 
Se lapsiluku ei sinällään pikkulapsivaiheessa ainakaan kerro juuri mitään menoista, tuloista kylläkin. Lapsilisää tulee ja yh:t saa elareita, vuokralla asujat saavat nuppiluvun mukaan asumistukea jne. Jos sitten imettelee eikä hassaa rahaa tutteleihin ja ostaa vauvalle ne asiat, joita se tarvitsee (kuten esim. huutonetistä vaunut) ja tajuaa, että jos äidillä on korvat päässä, ei tarvita kahdensadan euron itkuhälytintä eikä 3 kk ikäistä lasta kiusata, vaikkei sillä ole Ticket to Heavenin kamppeita jne. niin hyvin pärjää.

Eri asia on sitten lasten kasvaessa ne kulut, jotka todella lisääntyvät. Jos on ajatellut lasten tuovan rahan tullessaan ja pylännyt niitä kolme viiden vuoden sisään on ihmeissään, kun kolmikko on ala-asteiässä ja haluaa pelata jääkiekkoa tai kaikki yhtäaikaa teini-iässä ja haluaa iPhonet, converset ja rahaa elokuviin, bussikorttiin, mopokorttiin ja omaan skootteriin esimerkiksi.

Suurin menoerä, joka tekee isoja eroja perheiden välille riippumatta käytännöstä rahankäytön suhteen on asuminen. Itse voin sanoa ihan suoraan, että meillä ei olisi varaa asua vuokralla. Tämänkokoista asuntoa en koskaan vuokraisi, koska samalla rahalla maksetaan lainoja, yhtiövastikkeita ja jää vielä rahaakin. Viereisestä talosta on samankokoinen rivariasunto laitettu vuokralle, ja joku idiootti maksaa siitä kuukausittain reilusti toista tonnia. Mitä järkeä? Siinä on sitten ihan täysin sama, miten hyvin osaa laskea kaupassa tarjouksia, jos on vapaaehtoisesti tehnyt sitoumuksen laittaa joka kuukausi rahaa mielestäni ihan kankkulan kaivoon.
 
hmmmm
Arvoisa kaiutin, jos maksaa 2000€ vuokraa rivarista, rahankäyttö ei ehkä ihan ole hallussa. Osa myös ei saa lainaa, koska luottotiedot on kustu. Mistä taas päästään aiheeseen rahankäytön hallinta.

Teinien kanssa skootterit, ipodit ym ei ole pakollisia, ja semmoista 15-vuotiasta aletaan pikkuhiljaa jo patistelemaan mm. kesätöihin, jolla itse tienataan niitä rahoja moisiin luksustuotteisiin jotta teini ymmärtää niiden arvon ja rahan ansaitsemisen periaatteen. Kaveripiiristä ollaan kyllä huomattu että monella teinillä on nykyään täysylläpito, ei ihme jos tulee kalliiksi. Vaikka eihän ne teinin perustarpeet oikeasti maltaita maksa.
 
"hmm"
Meidän nettotulot yhteensä on 4600e/kk, kaksi lasta ja tiukkaa on. En tiedä mitä oikein tehdään väärin.
Ette välttämättä mitään. Asumismenotkin vaikuttavat paljon. Meillä menee asuntolainaan ja muihin asumismenoihin yhteensä 1800e/kk (Espoo), eikä todellakaan elätettäisi isoa perhettämme 3000e/kk tuloilla. Eikä kyllä noilla teidänkään tuloillanne :)
 

Yhteistyössä