Säännöstelläänkö teillä lasten syömistä, siis rajoitetaanko määriä?

  • Viestiketjun aloittaja kyselen
  • Ensimmäinen viesti
"Vieras"
[QUOTE="Vieras";28303762]Itseasiassa kasvanva ja intensiivisesti urheileva nuori voi polttaa yli 6000 kilokaloria päivässä.
Ja kyllä - kyllä se on näkynyt ruokalaskuissakin.

-Urheilevan suurperheen äiti-[/QUOTE]

Niinpä ja jotkut täällä rajoittaa syömisiä kun ei oo rahaa... Huh huh..
 
Kurjenkello harmaana
Ruoan määrää ei rajoiteta, herkkujen jonkin verran.

Pojat hoikkia, toinen syö ihan hirmu määriä ruokaa ja välipaloja! Niin kauan kuin pituus on plussalla ja paino miinuksella tai nollilla, niin saa syödä! Toki ei koko ajan....
 
Viimeinen kotona asuva on SM-tason urheilija ja saa todellakin syödä niin paljon kuin huvittaa. 17-vuotiaana tietää kyllä itse mitä syö ja milloin, mun tehtäväni on vaan huolehtia siitä, että kaapissa on riittävän monipuolista ruokaa. Koulussa pitää mukanaan välipalapatukoita tai hedelmiä, koska lähtee kotoa aamutreeneihin ja yleensä suoraan koulusta treenaamaan, joko salille tai hallille. Kouluruokailun jälkeen saattaa olla vielä useita tunteja koulua ennen treenejä, joten kouluruualla ei jaksa iltatreeneihin asti. Huolehdin myös siitä, että lapsella on aina rahaa käydä hakemassa joku sämpylä tai vastaava välipala.
 
minnee
Määrää ei rajoiteta, mutta laatuun sitten kiinnitetään huomiota. Eli siis onko ravitsevaa oikeaa ruokaa, eikä mitään höttöä. Tyttö on todella kova syömään, mutta kaikki energia näkyy menevän liikkumiseen ja kasvamiseen. Napostelua ei oikein sallita jo ihan refluksitaipumuksen takia. Mutta ainakaan toistaiseksi ei ole tarvinnut kiinnittää huomiota siihen, että syökö tyttö muka liikaa: kaikki näkyy menevän tarpeeseen.
 
Tilannekohtaisesti rajoitetaan.

Jos on kuusi kanafilettä ja kuusi syöjää, niin jokainen saa yhden.

Ruokaa saa syödä niin paljon kuin haluaa, mutta jos ruoka ei maistu niin ei tarvitse jälkiruokaherkkujakaan tulla kyselemään.
 
"vieras"
Kyllä jossain määrin, esimerkiksi pelkkää meetvurstia ei saa syödä paketillista, suolaiset ja rasvaiset sekä sokeripitoiset ruoat ja herkut minimissä, maitoa ei juoda litrakaupalla (no, oikeastaan vain kaksi neljästä lapsesta juo toisinaan maitoa). Neljä kanapihviä, neljä syöjää, jokainen ottaa yhden :) Minusta rajoittaminen ei ole pelkästään huono asia, hedelmää voi syödä sitten leivän tai jogurtin lisäksi, ei pelkkää pussillista leipää päällysteineen.

Rajoitan itseänikin, muuten eläisin vain suklaalla ja juustolla..
 
Blue
Meillä rajoitetaan. Lapsia on kuusi. Kyse ei ole rahasta, vaan lasten terveydestä, esim nyt iltapalalla oli pakko sanoa osalle että nyt riitti se leivän syöminen.

Joskus tulee rajoitettua osan lapsista syömisiä ja joskus se mietityttää onko oikein. Yhdellä lapsista on hieman pyöreyttä ja se huolestuttaa joten pakko esim hänen kohdallaan rajoittaa.
Säännöstellään, nimenomaan oikean ruoan syömistä yhden lapsen kohdalla. Minä määrään annoskoon ja lisää saa kyllä ottaa mutta kasviksia silloin suurimman osan.
 
"mii"
Ei rajoiteta ruuan syöntiä, herkkujen syöntiä säännöstellään :)
Ruokaa saa ja pitää syödä niin paljon, että jaksaa kasvaa. Mulla on hoikat urheilevat lapset 4kpl ja kyllä ne syökin. Melkein pitäisi olla oma lehmä ja leipomo :D
 
Säännöstelen siinä mielessä, että en anna vetää tolkuttomasti mitään turhaa. Esikoinen söisi helposti paketin leikkelettä ja puolikkaan juuston illassa, ei oikein passaa. Sokerijugurtteja nuo söisivät loputtomasti jne. Se kiljuva nälkä onkin usein tipotiessään, kun sanon että saat sitten tuosta ruisleivän seuraavaksi...
 
Yhden lapsen kohdalla joudutaan rajoittamaan.

Meillä lapset syövät ja juovat herkkuja lähinnä juhlissa ja mummolassa, eli moiset eivät kuulu normaaliin arkeen. Lapset syövät koululaisen lounasta (jonka siis syö koulussa) lukuunottamatta samaa ruokaa, mutta yksi lapsista on siellä normaalipainon aivan yläpäässä ja toinen on huomattavan alipainoinen. Koululainenkin on ns. painotarkkailussa, koska on niin hoikka.

Nämä hoikat saavat syödä niin paljon kuin jaksavat, mutta tuon hieman tuhdimman lapsen ruokailua joudumme rajoittamaan. Hän ottaisi lisää vaikka 7 kertaa. Jos häneltä kysyy, onko vatsa täynnä, hän lähes poikkeuksetta vastaa, ettei ole. Niinpä emme enää kysy.

Hän saa kyllä välillä ruokaa lisää, mutta tällöin jo se ensimmäinen annos on ollut niukahko. Haluamme kuitenkin antaa myös hänelle ns. toisen lautasellisen, kun muutkin näin välillä tekevät.
 
"Äiti kolmelle"
Ei rajoiteta syömistä. Herkut tietysti asia erikseen.

Ruokaa saa lisää jos haluaa mutta esim. pelkkiä lihapullia ei saa vaan kaveriksi tulee perunaa myös. Salaattia tai kasviksia joista ei pidä ei ole pakko ottaa lisää. Kaikkea pitää maistaa mutta jos ei pidä niin ei ole pakko syödä.

Leipää saa lisää jos haluaa. Päälle saa leikkelettä ja juustoa ihan niin kuin itse haluaa.
Meillä harvemmin on kurkkua tai tomaattia leivän päällä. En oikeastaan ole ajatellut että niitähän voisi syödä niinkin :D
Meillä lapset syö vihannekset erikseen. Iltapalalla on usein kupissa erivärisiä paprikasuikaleita ja sitten leipää leikkeleellä/juustolla.
Sen lisäksi saattaa olla lautasella myös omenalohkoja tai banaaniviipaleita tms. :)

2 lapsista juo maitoa ja sitä saa juoda ihan niin paljon kuin jaksaa. Sama juttu pienimmällä joka juo piimää. Ei siinä ruveta säästämään eikä nuukailemaan :D

Herkkuja syödään lähinnä perjantaisin. Se on karkkipäivä. Mutta joskus saatetaan syödä myös muulloin. Ei olla mitenkään "ankaria" eikä pahoiteta mieltämme jos isovanhemmat tulee kylään ja tuovat herkkuja tms. :) Joskus tosin lapset itse sanovat että "perjantaina on karkkipäivä" ja jemmaavat namit itse. Samoten saattaa karkkeja olla kädenulottuvilla lastenhuoneessa tai keittiössä tms. mutta lapset eivät niitä omin lupineen koskaan syö.


Parempi säästökohde olisi ehkä tupakka? Alkoholi? Matkat? Uudet vaatteet? Huonekalut? Remontit? Auto? tms. :)
 
"vieras"
Rajoitan tilannekohtaisesti. Meillä on 2-vuotias lapsi. Yksi tämän hetken ajanviettotavoista tuntuu hänellä olevan tällä hetkellä ruokakaapeilla käyminen, ja napostelisi pitkin päivää niin että ruoka-aikaan ei sitten söisi oikeaa ruokaa ollenkaan, ylimääräisiä välipaloja joudun siis kieltämään tai rajoittamaan. Samoin saattaisi juoda maitoa monta lasillista niin ettei jaksa enää syödä ruokaa, annan ruualla siksi vain yhden lasillisen maitoa aluksi ja lisää saa sitten kun on syönyt vaikka puolet lautaselta tai lautasen tyhjäksi riippuen siitä, miten iso annos on. Muiden ruokalajien kanssa sama juttu, jos lautasella on vaikka jotain pääruokaa, salaattia ja raejuustoa, niin sitä raejuustoa ei saa lisää jos ei ole koskenutkaan pääruokaan ja salaattiin. Jos lapsi saisi päättää, eläisi maidolla, leivänpäällisillä, jogurtilla ja raejuustolla, joten noita rajoitan ettei ruokavaliosta tulisi liian yksipuolinen.
 
Pitkästä aikaa ns rajoitin lapsen syömistä. Keskimmäisellä oli kiukkupäivä (neiti 8 v) kieltäytyi tulemasta ruokapöytään kun oli aika. Totesin vain, ettei jääkaapille ole asiaa sitten koko päivänä jos ei voi syödä ruokaakaan. Kyseessä ei ollut lapsen inhokki tai muu vastaava. Ja neiti muuten tuli ruokapöytään
 

Yhteistyössä