Voiko auton ostaa rahoituksella niin, että tulee jonkun toisen nimiin auto?

  • Viestiketjun aloittaja autorahoituksesta tietäviä
  • Ensimmäinen viesti
autorahoituksesta tietäviä
Eli henkilö A ottaa rahoituksen, mutta auto tulee henkilön B nimiin, eikä A näy missään auton papereissa?

Ja jos ottaa rahoituksen, niin miten pitkään sitä pitää maksaa? Tarkoituksena olisi kuitenkin lyhentää mahdollisimman nopeasti pois, voiko sitä maksaa enemmän kerrallaan mitä on kuukausierä?

Ja miksikä näin, niin minulla ei ole työpaikkaa, mutta äitini ottaisi rahoituksen
 
"jepsu"
Kysymykseesä on bulvaanin käyttö autokaupassa ja vakuuttamisessa:

"Autovakuutuskikkailu voi poikia jättilaskun
Kesäkaaran vakuuttamisessa kannattaa olla tarkkana. Ajoneuvovakuutuksilla kikkailu saattaa johtaa mittavaan laskuun. Haamuvakuuttamisella pyritään yleensä tietoiseen huijaamiseen, mutta välillä kysymys voi olla myös tietämättömyydestä.

Auton kojelauta ja kädet ratissa Autokaupoissa odotetaan kevätkaupan alkamista. Kuva: Yle
Mistä on kyse?

Bulvaanien käyttö autovakuutuksissa on kiellettyä, mutta melko yleistä
Haamuvakuutuksia katsottiin ennen yleisesti "läpi sormien", kunnes linjaa tiukennettiin pari vuotta sitten
Jos vakuutustietojen ja ajoneuvorekisterin tiedot eivät täsmää, vakuutus on mitätön
Liikennevakuutuskeskukseen on tullut jo 250 tapausta

Ajoneuvovakuutuksen ottaminen muun kuin pääasiallisen käyttäjän nimiin on kiellettyä, mutta yllättävän yleistä. Useimmiten tällä halutaan tavoitella halvempia vakuutusmaksuja tai salata auton oikea omistaja esimerkiksi verottajalta. Vahingon sattuessa edessä voi kuitenkin olla iso lasku.

- On hieno ottaa mummon taikka vaarin nimellä vakuutus, koska he asuvat yleensä maalla ja ovat iäkkäämpiä. Tariffi on silloin toisenlainen eli päästään halvempaan maksuun, kertoo tutkijatoimen päällikkö Jarmo Murtomäki vahinkovakuutusyhtiö If:istä.

Ennen tällainen käytäntö oli normaalia ja esimerkiksi vakuutusbonuskikkailuja katsottiin kautta maan läpi sormien. Linjaa kuitenkin tiukennettiin pari vuotta sitten.

- Vuonna 2006 oli korkeimmassa oikeudessa tapaus vapaaehtoisen autovakuutuksen puolelta, jossa käsiteltiin bulvaaneja. Se herätti kysymyksen siitä, että voiko samaa soveltaa myös liikennevakuutuksen puolella. Lisäksi rikostutkintojen yhteydessä selvisi näitä tapauksia ja sitä kautta keskustelu heräsi vakuutusyhtiöissä, sanoo johtaja Janne Jumppanen Liikennevakuutusksesta.
Piilevä pulma

Puolentoista vuoden aikana Liikennevakuutuskeskukseen on tullut jo 250 tapausta. Se mikä ennen oli lähes maan tapa, on nyt visusti kiellettyä.

- Lukumäärä kyllä yllätti meidät, kun aloimme ottaa tapauksia vastaan. Meille näistä tulee sanotaanko kymmenkertainen määrä valituksia ja hallinto-oikeuteenkin valitetaan tästä asioista. Kyllä tämä varmasti on hämmennystä tässä alkuvaiheessa aiheuttanut, sanoo Jumppanen.

Vakuutusyhtiöiden tietokannoissa voi vielä maata lukematon määrä aikoinaan väärin tehtyjä vakuutuksia.

- Minä menisin hissukseen vakuutusyhtiöön ja korjaisin tilanteen, ettei sitten, kun minun autolle sattuu jotakin sanota, että anteeksi mutta sulla ei ole vakuutusta, sanoo Murtomäki.
Väärin vakuutettua ei korvata

Jos vakuutustietojen ja ajoneuvorekisterin tiedot eivät täsmää, vakuutus on mitätön.

- Jos sattuu vahinko ja todetaan, että vakuutus on tehty väärin perustein, niin sitä vakuutusta ei koskaan ole olemassakaan. Silloin vahinkoa ei korvata ja se valitettavasti jää vakuuttamattoman omaan niskaan, sanoo Murtomäki.

Jos kyseessä on tietoinen huijaus, vakuutus voidaan rauettaa kokonaan ja auton oikea haltija joutuu maksamaan takautuvasti liikennevakuutusmaksut Liikennevakuutuskeskukselle. Hyvikemaksu saattaa nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan jokainen tapaus käsitellään yksittäin.

- Tämä on nimenomaan tätä harmaata aluetta ja rajanvetoa, mistä ei ole varsinaista oikeuskäytäntöä. Jos mummo tietoisesti antaa vakuutuksen käyttöön ja poika tai pojanpoika ottaa sen bonuksen tietoisesti vastaan, niin onko tässä tietoinen toiminta. Se riippuu tapauksesta ja yhtiön soveltamista käytännöistä, sanoo Jumppanen.

Samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet ovat asia erikseen.
Kesä kirvoittaa autokaupoille

Autokaupoissa odotetaan jo sormet syyhyten kevätkaupan alkamista. Kylmät ilmat ovat hidastaneet alkukevään myyntiä.

- Ilmeisesti tämä kevät on sen verran myöhässä, että normaali kevätryysiskin on lähtenyt pikkaisen hitaasti käymään. Maaliskuun pitäisi olla hyvä kuukausi, mutta se ei ollut läheskään niin hyvä kuin odotin sen olevan, sanoo automyyjäyrittäjä Harri Salo Autokuume Oy:stä.

Salo uskoo kuitenkin auringon sytyttävän ihmisten autokuumeen.

- Kun päästään näistä lumista eroon ja ihmiset saavat vähän enemmän kesäfiilistä, niin kyllä tämä tästä piristyy, Salo sanoo.
"
 
jobbari
[QUOTE="aloittaja";29668124]No tarkoitus on neljässä kuukaudessa maksaa se pois, eikähän noita rahoituksia saa vaikka koko vuodelle halutessaan.

Auto on 3000-4000e hintainen ja 1000e on käsirahana jo. Plus tonnin arvoinen auto on antaa vaihdossa[/QUOTE]

Älä nyt hölmö anna autoa vaihdossa, teidät kustaan silmään. Myy vanhan auton itse ja osta uuden käteisalennuksella. Mutta säästäkää ensin 4 kk niin vältätte luoton.
 
mä...
[QUOTE="aloittaja";29668120]Ei aukea linkki, mutta miten liittyy asiaan?
Minä haluaisin olla sekä haltija, että omistaja, äitini vain ottaisi rahoituksen, koska minulle sitä ei myönnetä.
Minulla on kyllä luottotiedot kunnossa, mutta ilman työpaikkaa ei heru rahoitusta[/QUOTE]

Teistä ei kumpikaan ole omistaja ennen kuin koko summa on maksettu. Siihen asti rahoitusyhtiö on omistaja. Haltija on se, joka ostaa auton eli rahoituksen ottaja, samoin vakuutusten maksaja. Kuukausierää voit suurentaa mielesi mukaan.

On myös mahdollista, että äitisi käy ottamassa lainan pankista, nostaa rahat ja antaa ne sinulle. Sinä käyt niillä ostamassa sen auton pelkästään omiin nimiisi. Sovitte äitisi kanssa sitten kaksin miten maksat hänelle.
 
"jepsu"
""Tällainen autojen vakuutusrikos on yllättävän yleinen (01.10.)

Autovakuutuksen ottaminen toisen nimiin on rikos, jota ei aina mielletä rikokseksi.

Ajoneuvovakuutuksen ottaminen toisen nimiin on kiellettyä mutta silti yllättävän yleistä.

If Vahinkovakuutusyhtiön kahden vuoden tehotarkkailussa havaittujen haamuostojen määrä nelinkertaistui. Toisen nimiin ei kannata ottaa vakuutusta, sillä vastassa on monenlaisia ongelmia.

Lakisääteinen liikennevakuutus tai vapaaehtoinen autovakuutus otetaan toisen nimiin useimmiten siksi, että sitä kautta säästetään vakuutusmaksuissa tai saadaan muuta taloudellista hyötyä.

Taustalla voi olla suurempien vakuutusbonusten saaminen, paremmat vakuutusehdot tai lähtökohdiltaan edullisempi vakuutus. Myös vakavat maksuhäiriöt sekä omaisuuden salaaminen velkojilta tai ulosotolta ovat yleisiä syitä vakuutuksen ottamiseen toisen nimissä.

Tyypillisesti esimerkiksi vanhemmat ottavat aikuisten lastensa ajoneuvoja ja vakuutuksia nimiinsä asiaa enempää ajattelematta.

Vakuutusyhtiöt ovat kiinnittäneet vakuutusbulvaaneihin eli vakuutusten haamuostajiin erityistä huomiota muutaman vuoden ajan. Tuona aikana havaittujen väärinkäyttötapausten määrä on esimerkiksi Ifissä nelinkertaistunut.

- Todella monet vakuutuksia toisen nimissä ottaneet eivät tiedä, miksi vakuutuksia ei voi ottaa muiden nimiin tai miksi toisen haamuostajaksi ei kannata suostua. Haluamme levittää tietoa asiasta, jotta ihmiset tietävät toimintansa riskit ja pystyvät korjaamaan tilanteen. Vakuutustietojen ja ajoneuvorekisterin tietojen tulee täsmätä ja olla yhtä ajoneuvon todellisten omistaja- ja haltijatietojen sekä käytön kanssa, Ifin tutkijatoimen päällikkö Jarmo Murtomäki sanoo.

Liikennevakuutuksen ottaminen toiseen nimiin johtaa monenlaisiin hankaluuksiin. Vahinkotilanteessa vakuutusyhtiö tai liikennevakuutuskeskus eivät lain mukaan korvaa ajoneuvon kuljettajalle, omistajalle tai haltijalle sattuneita vahinkoja. Vapaaehtoisesta autovakuutuksesta ei makseta lainkaan korvauksia.

Kun vakuutusbulvaanin käyttö paljastuu, ajoneuvo laitetaan käyttökieltoon. Jos käyttökiellossa oleva auto tavataan liikenteessä, poliisi poistaa siitä rekisterikilvet. Haamuostaja voi saada poliisin tietoihin merkinnän rekisterimerkintärikkomuksesta tai syytteen rikoksesta.

Auton vakuutus raukeaa takautuvasti siltä ajalta, kun auto on ollut bulvaanin kautta vakuutettu. Liikennevakuutuskeskus perii vilpillisesti vakuutetusta ajasta korotetun liikennevakuutusmaksun. Vakuutusyhtiön ei tarvitse palauttaa väärien tietojen perusteella maksettuja vakuutusmaksuja.

Tehostetun bulvaaniseurannan tavoitteena on kannustaa suomalaisia ottamaan ajoneuvovakuus rehellisin keinoin ja vähentää vilpillisten vakuutusten määrää.

Haamuostajat ovat osa harmaata taloutta

Vakuutusbulvaanilla tai bulvaanilla tarkoitetaan henkilöä, joka ottaa toisen henkilön vakuutuksen vilpillisesti omiin nimiinsä.
Yleisintä bulvaanin käyttö on auton vakuutuksissa. Tällöin auton omistajaksi tai haltijaksi ilmoitetaan joku muu kuin auton todellinen omistaja/haltija.
Bulvaania käytetään useimmin siksi, että sitä kautta säästetään vakuutusmaksuissa tai saadaan muuten taloudellista hyötyä.
Vakuutuksen haamuostaja ei usein miellä tekevänsä väärin, kun ottaa esimerkiksi aikuisen lapsensa tai ystävänsä puolesta vakuutuksen.
Bulvaanirakenne lasketaan yhdeksi osaksi harmaata taloutta. Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu harmaan talouden vahva torjuminen.

Liikennevakuutuksen ottaminen toisen nimiin johtaa hankaluuksiin

Jos vakuutusten haamuostajan käyttö paljastuu, raukeaa auton vakuutus takautuvasti siltä ajalta, kun auto on ollut vilpillisesti vakuutettu.
Liikennevakuutuskeskus perii vilpilliseltä ajalta korotetun liikennevakuutusmaksun.
Ajoneuvo laitetaan käyttökieltoon, ja poliisi estää tarvittaessa ajoneuvon käytön ottamalla rekisterikilvet pois.
Vahinkotilanteessa vakuutusyhtiö ei maksa lainkaan korvauksia.
Liikennevakuutuskeskuskaan ei korvaa ajoneuvon kuljettajalle, omistajalle tai haltijalle sattuneita vahinkoja.
Vakuutusyhtiön ei tarvitse palauttaa vilpillisen toiminnan perusteella maksettuja vakuutusmaksuja.
Haamuostaja voi saada poliisin tietoihin merkinnän rekisterimerkintärikkomuksesta tai syytteen rikoksesta.


Liikennevakuutuskeskus: Sanktio vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajamisesta"
"
 
"aloittaja"
Alkuperäinen kirjoittaja mä...;29668133:
Teistä ei kumpikaan ole omistaja ennen kuin koko summa on maksettu. Siihen asti rahoitusyhtiö on omistaja. Haltija on se, joka ostaa auton eli rahoituksen ottaja, samoin vakuutusten maksaja. Kuukausierää voit suurentaa mielesi mukaan.

On myös mahdollista, että äitisi käy ottamassa lainan pankista, nostaa rahat ja antaa ne sinulle. Sinä käyt niillä ostamassa sen auton pelkästään omiin nimiisi. Sovitte äitisi kanssa sitten kaksin miten maksat hänelle.
No tämä taitaa olla parempi vaihtoehto, ellei tosiaan rahoituksen ottaja voi olla kukaan muu. Onnistuisikohan minulta työttömänä ottaa rahoitus niin, että äitini olisi hyvätuloisena yhteisvastuullinen rahoituksen ottaja? ja auto jäisi minun nimiini ja olisin haltija?
 
"jepsu"
Vaikka tämä ei maalaisjärkeen mahdukaan niin...:

"KKO:2006:79
Vakuutussopimus - Vakuutuksenottajan tiedonantovelvollisuus

Diaarinumero: S2005/261
Esittelypäivä: 28.3.2006
Taltionumero: 2257
Antopäivä: 9.10.2006

P ei luottotietojensa vuoksi voinut tehdä osamaksusopimusta. Ostettaessa P:n käyttöön osamaksulla auto ostajaksi sopimukseen kirjoittautui J. Samoin vakuutushakemukseen merkittiin auton haltijaksi ja vakuutuksenottajaksi J. Koska vakuutussopimuksen tekemiseen liittyvää vakuutussopimuslain 22 §:ssä säädettyä tiedonantovelvollisuutta täytettäessä oli menetelty vilpillisesti, vakuutussopimus ei sitonut vakuutuksenantajaa.

VakuutussopimusL 22 §
VakuutussopimusL 23 §

Asian käsittely alemmissa oikeuksissa

Kanne Helsingin käräjäoikeudessa

Auto-Haus Vantaa Oy kertoi If Vahinkovakuutusyhtiö Oy:tä vastaan ajamassaan kanteessa, että eräs autoliike oli 29.8.2001 myynyt osamaksusopimuksella Mercedes-Benz -merkkisen henkilöauton Risto J:lle. Risto J oli allekirjoittanut autoa koskevan vakuutushakemuksen ilmoittaen vakuutushakemuksessa itsensä auton haltijaksi. Vakuutusyhtiö oli myöntänyt hakemuksen perusteella liikennevakuutuksen ja vapaaehtoisen laajan autovakuutuksen, johon sisältyi osamaksu-, autokiinnitys- ja leasingvakuutus eli niin sanottu rahoitusturva. Rahoitusturvaa koskevan vakuutusehdon mukaan "suoritetaan siitä velkojalle vahinkohetkellä erääntymätön saatava".

Auto oli tuhoutunut ilkivaltaisen vahingonteon johdosta 19.8.2002.

Vakuutusyhtiön kieltäydyttyä suorittamasta korvausta Auto-Haus Vantaa Oy, jolle osamaksusopimus oli siirretty, vaati kanteessaan vakuutusyhtiöltä vakuutuskorvauksena 16 809,76 euroa korkoineen.

Vastaus

Vakuutusyhtiö kiisti kanteen. Vakuutussopimus ei vakuutussopimuslain 22 §:n ja 23 §:n nojalla sitonut vakuutusyhtiötä, koska vakuutushakemuksessa oli auton haltijasta annettu väärä tieto. Auton todellinen haltija ei ollut ollut Risto J vaan Marko P. Jos vakuutusyhtiö olisi tiennyt tämän, se ei olisi myöntänyt Marko P:lle vakuutusta, koska tällä oli julkisia maksuhäiriöitä.

Käräjäoikeuden tuomio 24.9.2003

Jutussa oli riidatonta, että Risto J:n vakuutushakemuksen seurauksena vakuutusyhtiö oli myöntänyt Risto J:n ajoneuvolle liikennevakuutuksen ja vapaaehtoisen autovakuutuksen. Vapaaehtoiseen autovakuutukseen sisältyi rahoitusturvaehto. Riidatonta oli sekin, että Risto J ei ollut vakuutushakemuksessa tai muutoinkaan ilmoittanut, että auton todellinen haltija oli Marko P.

Vakuutussopimuslain 22 §:n mukaan vakuutuksenottajan tuli antaa oikeat ja täydelliset vastaukset vakuutuksenantajan esittämiin kysymyksiin. Risto J oli antanut virheellisen tiedon auton haltijasta.

Vakuutussopimuslain 23 §:n 1 momentin mukaan vakuutussopimus ei sitonut vakuutuksenantajaa, jos vakuutuksenottaja antaessaan vakuutustietoja oli menetellyt vilpillisesti. Risto J oli vilpillisesti antanut väärän tiedon auton haltijasta.

Vakuutussopimuslain 22 §:ssä säädetyn vakuutettavan tiedonantovelvollisuuden perusteena oli vakuutuksenantajan tarve saada vakuutettavasta oman riskinsä ja vakuutettavan vakuutuskelpoisuuden arvioimiseksi tarpeelliset tiedot. Jutussa oli riidatonta, että vakuutusyhtiö ei olisi myöntänyt vakuutusta Marko P:lle tämän luottotietohäiriöiden vuoksi. Tämä osoitti, että vakuutusyhtiölle olisi ollut merkityksellistä ja tärkeää saada oikea tieto haltijasta.

Koska Risto J oli kerrotulla tavalla menetellyt vilpillisesti, vakuutussopimus ei sitonut vakuutuksenantajaa. Koska vakuutussopimus ei sitonut vakuutuksenantajaa Risto J:hin nähden, ei Auto-Haus Vantaa Oy ollut oikeutettu Risto J:n solmiman vakuutussopimuksen ehtojen perusteella vaatimaansa rahoitusturvakorvaukseen. Asian arvioinnissa ei ollut merkitystä sillä, oliko auton todellisen haltijan henkilöllä ollut vaikutusta vahinkotapahtumaan.

Näillä perusteilla käräjäoikeus hylkäsi kanteen.

Asian on ratkaissut käräjätuomari Kimmo Mikkola.

Helsingin hovioikeuden tuomio 11.1.2005

Hovioikeus, jonne Auto-Haus Vantaa Oy valitti, ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Asian ovat ratkaisseet hovioikeuden jäsenet Monika Kuhlefelt, Marja Kartano (eri mieltä) ja Jukka Kontio. Esittelijä Camilla Rauma-Sehm.

Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos Kartano lausui, että vakuutussopimuslain 23 §:n mukaan vakuutussopimus ei sitonut vakuutuksenantajaa, jos vakuutuksenottaja tai vakuutettu oli vahinkovakuutuksessa täyttäessään mainitun lain 22 §:ssä säädettyä tiedonantovelvollisuuttaan menetellyt vilpillisesti. Viimeksi mainitussa lainkohdassa edellytettiin, että vakuutuksenottaja ja vakuutettu antoivat ennen vakuutuksen myöntämistä oikeat ja täydelliset vastaukset vakuutuksenantajan kysymyksiin, joilla voi vakuutussopimusta päätettäessä olla merkitystä vakuutuksenantajan vastuun arvioimisen kannalta. Vilpillisyys oli kysymyksessä, jos mainitut edunsaajat olivat tietoisena antamiensa tietojen virheellisyydestä pyrkineet menettelyllään saamaan itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä. Taloudellisen hyödyn tavoittelemisella tarkoitettiin sitä, että vakuutuksenantaja saamiensa korvausvastuun kannalta merkityksellisten väärien tietojen perusteella tekisi vakuutuksenottajalle tai vakuutetulle edullisen ratkaisun vakuutuksen myöntämisen, vakuutusmäärän, vakuutusmaksun tai vakuutuskorvauksen suorittamisen perusteista ja sen määrästä.

Kysymyksessä oleva tiedonantovelvollisuus koski ainoastaan seikkoja, joilla voi vakuutussopimusta päätettäessä olla merkitystä vakuutuksenantajan vastuun arvioimisen kannalta. Omaisuutta koskevassa vahinkovakuutuksessa olivat yleensä merkityksellisiä tiedot omaisuuden arvonmäärittelyyn ja vahingoittumisalttiuteen vaikuttavista seikoista (HE 114/1993 vp s. 39). Tahallisesti annettu virheellinen tietokaan, jolla ei ollut merkitystä vakuutuksenantajan korvausvastuun kannalta, ei siis välttämättä vapauttanut sitä vastuusta.

Vakuutusyhtiö oli korvausvastuusta vapautuakseen vedonnut siihen, että se ei olisi myöntänyt vakuutusta Marko P:lle tämän julkisten maksuhäiriöiden johdosta. Yhtiö ei ollut väittänytkään, että vakuutetun auton vahingoittumisalttius olisi Marko P:n käytössä lisääntynyt tai että auton haltijasta annetulla väärällä tiedolla olisi ollut merkitystä vakuutuksenantajan korvausvastuuseen. Vakuutuksenottajana olikin ollut Risto J, joka oli vakuutussopimuksen perusteella vastannut vakuutusmaksuista ja myöskin käräjäoikeuden tuomiossa mainitun osamaksusopimuksen velvoitteista.

Vakuutuksenantajalla oli näyttövelvollisuus siitä, että Risto J:n antamalla väärällä tiedolla auton haltijasta oli tosiasiassa ollut merkitystä vakuutuksenottajan toiminnan ja sen korvausvastuun arvioimisen kannalta.

Kartano katsoi jääneen näyttämättä, että Risto J:n merkitseminen Marko P:n sijaan auton haltijaksi olisi vaikuttanut vakuutussopimuksen solmimiseen tai sopimuksen ehtoihin tai että Risto J:n menettelystä olisi aiheutunut yhtiön korvausvastuun kannalta merkityksellisten seikkojen suhteen vahinkoriskin lisääntymistä tai muutakaan haittaa. Risto J ei ollut antanut vakuutuksenantajalle kysymyksessä olevaa väärää tietoa hankkiakseen itselleen tai Marko P:lle taloudellista hyötyä. Virheellinen tieto auton haltijasta ei siten vaikuttanut vakuutuksenantajan vastuuseen. Vakuutusyhtiö oli velvollinen myöntämänsä autovakuutukseen sisältyneen rahoitusturvan perusteella korvaamaan Auto-Haus Vantaa Oy:lle aiheutuneen vahingon.

Näillä perusteilla Kartano hyväksyi kanteen.

Muutoksenhaku Korkeimmassa oikeudessa

Auto-Haus Vantaa Oy:lle myönnettiin valituslupa. Osakeyhtiö vaati valituksessaan, että hovioikeuden tuomio kumotaan ja sen kanne hyväksytään.

If Vahinkovakuutusyhtiö Oy vastasi valitukseen ja vaati sen hylkäämistä.

Korkeimman oikeuden ratkaisu

Perustelut

1. Asiakirjoista ilmenee, että Marko P on elokuussa 2001 ollut hankkimassa henkilöautoa. Marko P ei kuitenkaan olisi hänen luottotiedoistaan ilmenneiden maksuhäiriöiden vuoksi voinut olla osamaksukaupassa ostajana. Sen vuoksi 29.8.2001 laadittuun osamaksusopimukseen, jolla on ostettu Littoisista olevasta autoliikkeestä kysymyksessä oleva Mercedes-Benz -merkkinen henkilöauto YBA-874, on ostajaksi ja auton haltijaksi suostumuksensa mukaisesti merkitty Marko P:n tuttava, Kempeleeltä oleva Risto J. Marko P on hoitanut kaupan tekemisen eikä Risto J ole kauppaa tehtäessä ollut paikalla. Risto J on täyttänyt ja allekirjoittanut kauppa-asiakirjat Oulussa ja sen jälkeen ne on lähetetty Risto J:n ilmoituksen mukaan joko myyjäliikkeeseen tai suoraan rahoitusyhtiölle Auto-Haus Vantaa Oy:lle.

2. Kaupan yhteydessä on tehty If Vahinkovakuutusyhtiö Oy:lle vakuutushakemus, johon auton haltijaksi ja vakuutuksenottajaksi on merkitty Risto J. Vakuutushakemusta Risto J ei ole muistanut allekirjoittaneensa, vaan hänen käsityksensä mukaan se oli tehty autoliikkeessä.

3. Hakemuksen pohjalta on syntynyt nyt kysymyksessä oleva vapaaehtoista autovakuutusta koskeva vakuutussopimus. Vakuutukseen on sisältynyt niin sanottua rahoitusturvaa koskeva ehto, jonka mukaan vakuutuksesta suoritetaan osamaksuvelkojalle vahinkohetkellä erääntymätön osamaksuvelka, kuitenkin enintään vahingon määrä.

4. Auto on ollut Marko P:n hallinnassa ja hän on vastannut osamaksuerien ja vakuutusmaksujen suorittamisesta. Auton vaurioiduttua tulipalossa 19.8.2002 käyttökelvottomaksi Auto-Haus Vantaa Oy on auton omistajana ja osamaksuvelkojana vaatinut vakuutusyhtiöltä korvausta vahinkohetkellä erääntymättömästä osamaksusaatavasta. Vakuutusyhtiö on vakuutussopimuslain 22 §:n ja 23 §:n nojalla kieltäytynyt korvauksen suorittamisesta, koska Risto J oli vakuutushakemuksessa antanut auton haltijasta väärän tiedon ja siten menetellyt vilpillisesti.

5. Vakuutussopimuslain 22 §:n mukaan vakuutuksenottajan tulee antaa oikeat ja täydelliset vastaukset vakuutuksenantajan esittämiin kysymyksiin, joilla voi olla merkitystä vakuutuksenantajan vastuun arvioimisen kannalta. Lain 23 §:n mukaan, jos vakuutuksenottaja on vahinkovakuutuksessa täyttäessään 22 §:ssä säädettyä velvollisuuttaan menetellyt vilpillisesti, vakuutussopimus ei sido vakuutuksenantajaa.

6. Autovakuutus on vapaaehtoinen vakuutus. Sellaista vakuutusyhtiön ei ole pakko myöntää. Vakuutuksen myöntäminen perustuu riskin arviointiin niiden tietojen pohjalta, jotka vakuutusyhtiö saa vakuutussopimuslain 22 §:n nojalla vakuutuksenottajalta. Autovakuutusta myönnettäessä on tällöin oikean tiedon saaminen auton haltijasta välttämätöntä. Kun If Vahinkovakuutusyhtiö Oy:lle on ilmoitettu auton haltijaksi muu kuin sen todellinen haltija, on vakuutusyhtiö erehdytetty myöntämään vakuutus, johon sisältyviä riskejä se ei ole voinut arvioida oikeiden tietojen pohjalta. Koska vakuutussopimuksen tekemiseen liittyvää vakuutussopimuslain 22 §:ssä säädettyä tiedonantovelvollisuutta täytettäessä on kerrotuin tavoin menetelty vilpillisesti, vakuutussopimus ei sido vakuutusyhtiötä. Tämän johtopäätöksen kannalta ei ole merkitystä vakuutusmaksujen mahdollisella maksamisella tai sillä, että väärä tieto auton haltijasta ei ole vaikuttanut vahinkotapahtumaan, taikka sillä, että vakuutettuna on ollut muu kuin vakuutuksenottaja.

Tuomiolauselma

Hovioikeuden tuomion lopputulosta ei muuteta.

Asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Kati Hidén, Eeva Vuori, Kari Kitunen, Mikael Krogerus ja Ilkka Rautio. Esittelijä Eeva-Liisa Sarvilinna-Heimonen."

Korkein oikeus - KKO:2006:79
 
mä...
[QUOTE="aloittaja";29668140]No tämä taitaa olla parempi vaihtoehto, ellei tosiaan rahoituksen ottaja voi olla kukaan muu. Onnistuisikohan minulta työttömänä ottaa rahoitus niin, että äitini olisi hyvätuloisena yhteisvastuullinen rahoituksen ottaja? ja auto jäisi minun nimiini ja olisin haltija?[/QUOTE]

Mahdollisesti, mutta epäilen. Jos äitisi saisi pankista lainan, se olisi kyllä todella paljon edullisempi vaihtoehto. Rahoitusyhtiö on kallis.
 
"vieras."
Alkuperäinen kirjoittaja mä...;29668133:
Teistä ei kumpikaan ole omistaja ennen kuin koko summa on maksettu. Siihen asti rahoitusyhtiö on omistaja. Haltija on se, joka ostaa auton eli rahoituksen ottaja, samoin vakuutusten maksaja. Kuukausierää voit suurentaa mielesi mukaan.
Riipuu rahoitusmuodosta, pankin kulutusluotolla ostettuna (yleensä edullisin vaihtoehto) auto siirtyy heti omistajan nimiin.
 
lhä
Autorahoitustuotteissa rahoitusyhtiö on omistajana niin pitkään, kunnes auto on maksettu. Eli rekisteriotteessa lukee tyyliin
Omistaja: OP Autorahoitus Oy
Haltija: Maija Meikäläinen

Käsittääkseni haltijaksi voi merkitä kenet tahansa. Se on rahoitusyhtiön sisäisistä ohjeista kiinni, että kelpaako haltijaksi joku muu kuin velallinen. Onhan näitä työsuhdeautoja ja perheen sisäisiä kuvioita, joissa velallisella tai liisarisopimuksen toisella sopijapuolella ei ole mitään muuta tekemistä auton kanssa kuin maksajan rooli. Tuolloin haltija on ihan todellinen haltija.

Tulipa vaikeita lauseita, mutta siis joo. Pitäisi onnistua.
 
Säästöistä
Eikö nyt vain olisi järkevämpää säästää se 4kk ostaa auto sitten ihan käteisellä? Säästät siinä todennäköisesti satoja euroja lainan perustamiskustannuksia.
 
"aloittaja"
No käsittääkseni tässä olisi ostaja heti omistajana, mutta 2-osa rekkarista jäisi liikkeelle/rahoitusyhtiölle.
Näin höpötti myyjä eräälle toiselle asiakkaalle kun olin siellä, saattoi kyllä olla että jäi osa kuulematta ja tarkoiti juurikin sitä, että rahoitusyhtiö pysyy omistajana kunnes on maksettu
 
lhä
Alkuperäinen kirjoittaja mä...;29668146:
Mahdollisesti, mutta epäilen. Jos äitisi saisi pankista lainan, se olisi kyllä todella paljon edullisempi vaihtoehto. Rahoitusyhtiö on kallis.
Höpsis. Autorahoitustuotteista löytyy helposti pankin vakuudettomia luottoja edullisempia luottoja. Kun päälle voi usein ottaa rahoitukseen sidotun vakuutuksen, niin ero vaan kasvaa.
 

Yhteistyössä