Yle5 D: Huostaanotto raakaravinnon vuoksi

"utelias"
Viittiskö joku kaivella mitä pojalle nykyään kuuluu? Hän oli syntynyt -97, joten on jo 17-vuotias. Kiinnostaisi minkä pituinen on ;) Veljensä näytti todella pitkältä! Ehtikö joku nähdä mikä ikäero veljeksillä oli? Varmaan useamman vuoden kun veljensä oli jo miehen mitoissa...
 
"vierailija"
elikkä hormoneilla (liharavinnon kautta saatavilla), lapset nopeasti kasvuun, sukukypsiksi ja mahdollisimman pian tuottaviksi. sitten joutaakin kuolla pois ennen eläkeikää.
 
yyyyuuu
[QUOTE="Vierailija";29677319]
Ihmisiä on syntynyt ja kasvanut nälkävuosina ilman mitään D-vitamiinilisiä.
Jos eivät olisi selvinneet ennen muinoin, niin vähissä olisi ihmissuku.[/QUOTE]

"D-vitamiinin puutteen seuraukset, riisitauti ja osteomalasia

Nykylääkärit eivät juuri tapaa riisitautisia lapsia. Se on taudin tehokkaan ehkäisyn ansiota. Kaikille alle kaksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinilisää ja sitä annetaan myös vanhemmille lapsille, jos he eivät käytä D-vitaminoituja maitotuotteita tai rasvoja.

Professori Arno Forsius kuvaa entisaikojen riisitautia seuraavasti: Riisitauti oli yleinen tauti alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla. Osa vaikeaa riisitautia sairastavista lapsista kuoli pienenä, sillä heillä oli suuri herkkyys sairastua tulehdustauteihin sekä taipumus kuumekouristuksiin. Eloonjääneille kehittyi usein vakavia luuston ja raajojen vammoja, tytöille myös synnytystä vaikeuttavia lantion muutoksia. Suuri osa riisitaudin tapauksista oli kuitenkin lieviä ja itsestään paranevia. Tavallisesti tauti alkoi oireilla syksyllä ja parani keväällä auringonvalon lisääntyessä.

Aikuisilla D-vitamiinin puute on ollut melko harvinaista. Se aiheuttaa luun pehmenemistä eli osteomalasiaa, jonka oireina ovat kivut etenkin selkärangan alueella ja joskus raajojen vähäinen käyristyminen. Uuden tutkimustuloksen mukaan kudosnäytteessä näkyvää luuston puutteellista mineralisaatiota esiintyy myös terveiksi itsensä tuntevilla henkilöillä, kun kalsidiolin veripitoisuus on alle 75 nmol/l."

lainattu täältä
D-vitamiini :: Terveyskirjasto
 
Olipas dokkari...

Itse asiassa veti hiljaiseksi. Mua häiritsi kovasti tämän Tomin ilottomuus, jäin kaipaamaan tuon ikäisen meneväisyyttä ja reipashenkisyyttä. Mun silmin hän oli apaattinen ja masentunut. Ja aina yksin. Missä olivat kaikki hänen kaverinsa, se poikalössi, minkä mukana touhuta ja vaikka skeitata. (no tietysti siellä koulussa,mikä äidin silmin on suuri synninpesä mutta vaikka kotikouluun olikin pakotettu, niin jännä, ettei vapaa- aikaan kuulunut ikätovereidensa seura)

Äidistä huokui käsittämätön yksinäisyys ja eksyneisyys. Pojan ja äidin suhde vaikutti mun silmin ja korvin joltisakin keinotekoiselta - äidin paljolti ohjaamalta ja sanelemalta läheisriippuvaisuudelta. Tuli mieleen myös, että mitenkähän on eroasiaansa käsitellyt vai onko tämä raakaravintoon hukkuminen ollut juuri sitä eron käsittelyprosessia?

Mielenkiintoista olisi nähdä, mikä tilanne on todellakin nyt tai muutaman vuoden kuluttua. Vieläkö äiti ohjaa ja on noinkin kiinteästi lapsessa kiinni, vai onko Tom saanut/päässyt repäisemään otettaan ja oikeasti ilmaisemaan omaa itseään. Toisaalta kun äiti on noin kauan ja voimakkaasti säädellyt ja ohjeistanut pojan elämää ja mun mielestä tuputtanut tätä omaa ajattelutapaansa, niin onkohan missään vaiheessa pojalle ehtinyt muotoutua omaa ajattelutapaa vai meneekö peesaten äitiänsä...

Mutta - liika on liikaa. Todellakin.
 
minnee
Ilmeisesti pojalla olivat lääkärit todenneet, että saamansa ravinto oli jo aiheuttanut kasvun häiriintymistä ja puutostiloja. :/ Se äiti vaikutti fanaattiselta sekä ortorektikolta. Suhde vanhempaan poikaan mennyt vaikeaksi raakaravinnon takia, nuorempi päätyy holhouksenalaiseksi samasta syystä ja joustoa ei vaan löydy. Äiti vaan miettii, että jos lapsi tullaan viemään pois hänen luotaan, minne poika voi karata jne. Kamalalta näytti myös se, että aikuiset painottivat Tomin "valintoja" ja sälyttivät vastuuta tilanteesta hänelle, mutta eihän pojalla ollut todellista valtaa suhteessa omaan tilanteeseensa.
 
[QUOTE="vierailija";29677437]elikkä hormoneilla (liharavinnon kautta saatavilla), lapset nopeasti kasvuun, sukukypsiksi ja mahdollisimman pian tuottaviksi. sitten joutaakin kuolla pois ennen eläkeikää.[/QUOTE]

Vau! Sinä se tajusit jutun pointin upeasti!
 
nostalgiasumua
[QUOTE="Vierailija";29677342]Mitenkä paljon enemmän sairauksia on nykyjään?
Isovanhempani elivät reilusti yli 90vuotiaiksi, eivätkä koskaan edes käyneet lääkärinvastaanotolla. Olivat syntyneet 1880 luvuilla.
Varmaan jokaisella tietoa omasta suvustaan ja elivätkö harvinaisen lyhyen aikaa ja sairaan elämän. Ainakaan minun suvussa ei tälläaista ole ollut nykyiseen verraten enempää. Pikemminkin päinvastoin.[/QUOTE]

Harmi, ettet ilmeisesti päässyt kyselemään isovanhemmiltasi, millaista se elämä oikeasti oli ennen sotia tai pula-aikana. tuntuu olevan sinulla aika ruusunpunainen käsitys sen ajan elämästä.

Minun lähipiirissäni on 1910-luvulla syntynyt rouva, joka on kertonut millaista se maaseudun elämä heidän kylässään oli. Miehet teki kaikki raskaat työt, naiset hoiti kodin, karjan, pihapiirin. Lapsia ei kukaan välttämättä vahtinut, koska vanhimmat sisarukset teki töitä yhtä lailla. Esimerkkinä, kun ruoasta oli pulaa, sai alle vuoden ikäinen totutella kiinteisiin niin että joka toinen päivä porkkanasosetta, joka toinen päivä riisimössöä. Siis ei_mitään_muuta ollut antaa.
Tuolloin oli myös paljon oikeasti vaarallisia lastentauteja, joita ei nykyään tavata; esim polio.

Vielä 40-luvulla eli sota-aikaan oli silloinen aikuisväestö tätä nykyistä ikäluokkaa huomattavasti pienikokoisempaa. Se johtui heikommasta ravinnosta.
Ja ihan jo pelkästään tapaturmariski oli niin paljon suurempi tavallisissa maatalon töissä, että ihmiset eli vanhoiksi ihan pelkällä tuurilla.

Ja on tämä kyseinenkin rouva edelleen hengissä, samoin lapsensa. Mutta ei taatusti vanhan ajan ruoan ja varhaislapsuuden ansiosta. Ennemminkin siitä huolimatta.
 
"vieras."
Menin ihan sanattomaksi. Äiti vaikutti hihhulilta, jolla oli turhan vahvat mielipiteet. Poika ei tainnut ihan tietää, ettei omalla mielipiteellään ollutkaan mitään painoarvoa.
 
Ken guru
Kyllä mä tavallaan ymmärrän että äiti kuvitteli toimivansa lapsensa parhaaksi. Mutta ihan hihhulitouhuahan tuo on, ja siihen pitää kyllä puuttua kun on kyse lapsista.

Eihän tuon lapsen oppivelvolisuuskaan tainnut ihan toteutua?
 
"Pin"
No ei tuo nainen kyllä aivan väärässäkään ole, sisälläni heräsi pieni ituhippi. En osaa sanoa missä vaiheessa olemme siinä evolutiivisesti, onko ruuan kypsentäminen kuinka huonoa/hyvää kehollemme. Olemmehan tehneet sitä kuitenkin jo 1-2 milj vuotta ja pitää muistaa, että evoluutiota tapahtuu ihan koko ajan, häiritsemme sitä paljon, mutta kyllä sitä tapahtuu ja aivan varmasti ihmiskeholle kypsytetty ruoka on parempaa kuin vaikka vuosimiljoonia sitten olisi ollut. Moni tuntuu vertaavan sitä, ettei "sillon ennenkään" ihmislaji kypsentänyt ruokaansa, aivan kuin evoluution tapahtuminen olisi tyystin pysähtynyt johonkin mystiseen "silloin ennen" -aikaan ja kaikki uudempi olisi pahaa.


Sinänsä en siis pidä kaikkein huonoimpana ruuan kypsentämistä, mutta tuo hormooniasia joskus mietityttää. Pyrin tarjoamaan lapsille raakaakin ravintoa ja mahdollisimman paljon puhtaampia kasviksia.
 
[QUOTE="Pin";29678461]No ei tuo nainen kyllä aivan väärässäkään ole, sisälläni heräsi pieni ituhippi. En osaa sanoa missä vaiheessa olemme siinä evolutiivisesti, onko ruuan kypsentäminen kuinka huonoa/hyvää kehollemme. Olemmehan tehneet sitä kuitenkin jo 1-2 milj vuotta ja pitää muistaa, että evoluutiota tapahtuu ihan koko ajan, häiritsemme sitä paljon, mutta kyllä sitä tapahtuu ja aivan varmasti ihmiskeholle kypsytetty ruoka on parempaa kuin vaikka vuosimiljoonia sitten olisi ollut. Moni tuntuu vertaavan sitä, ettei "sillon ennenkään" ihmislaji kypsentänyt ruokaansa, aivan kuin evoluution tapahtuminen olisi tyystin pysähtynyt johonkin mystiseen "silloin ennen" -aikaan ja kaikki uudempi olisi pahaa.


Sinänsä en siis pidä kaikkein huonoimpana ruuan kypsentämistä, mutta tuo hormooniasia joskus mietityttää. Pyrin tarjoamaan lapsille raakaakin ravintoa ja mahdollisimman paljon puhtaampia kasviksia.[/QUOTE]

Silloinkin kun ihmiset eivät vielä kypsentäneet ruokaansa niin he söivät myös proteiinia. Esim. raakoja munia, hyönteisiä... Että sinänsä tuon dokkarihipin jääräpääasenne että eläinproteiini on aina helvetistä on täysin väärä.
 
  • Tykkää
Reactions: päätön ja Tepadj
surullista
Kuten jo sanoin niin nykyään on elintasosairauksia mutta ei puutesairauksia. Kumpikaan ei ole hyvästä ja aivan varmasti elintasosairaudet vähentävät elinikäodotetta, mutta hyvää on se että puutossairauksien katoamisen myötä esim. lapsikuolleisuus on niinkin vähäistä kun nyt se on. Katson kuitenkin että terve lapsuus ja aikuisuus (vaikka vanhuus olisikin hieman lyhyempi jostain elintasosairaudesta johtuen) ovat parempi asia kuin se että lapsia kuolisi pilvin pimein ja selviävätkin eläisivät koko elämänsä pienten kremppojen kanssa.
Itseasiassa ei pidä paikkansa. Vaikeasta ylipainosta ja/tai elintasosairauksista kärsivillä on usein myös puutostiloja mm. sinkin, magnesiumin, antioksidanttien, tiettyjen vitamiinien (myös D-vitamiinin), hyvälaatuisten rasvahappojen ja hiilihydraattien sekä kuitujen suhteen. Tämä johtuu siitä, että tänä päivänä lihottavimmat eli runsaskalorisimmat ruuat ovat myös kaikista ravintoköyhimpiä sekä yksipuolisimpia. Toinen väärä luulo on, että elintasosairauksille altistava ruokavalio alkaisi oireilla vasta keski-iässä. Todellisuudessa näitä tauteja tavataan koko ajan nuoremmilla ihmisillä ja joskus jopa lapsilla. Tutkimusten mukaan tällainen ns. tyhjien kalorien ruokavalio lapsuudessa nostaa riskiä sairastua moninkertaisesti enemmän kuin kyseisen dieetin aloittaminen aikuisiällä. En siis väittäisi kummankaan ääripään olevan toista parempi kenellekään (saati sitten lapsille), vaan molemmat ovat yhtä huonoja yksipuolisuutensa ja seurauksiensa kanssa.

Sääliksi kävi tuota poikaa, äiti ei näe metsää koska keskittyy katselemaan puita. Toisaalta vegaanina ymmärrän tietyllä tasolla miksi hän asennoituu noin, vanhemmat jotka valitsevat enemmistöstä poikkeavan ruokavalion kohtaavat paljon ennakkoluuloja, perustelujen tivaamista ja jopa syytöksiä silloinkin, kun lapsilla ei ole hätää. Mutta kyllä aikuisen kuuluu myöntää tosiasiat, jos lapsen kasvu hidastuu ruokavaliomuutoksen myötä, pyrkiä oikeasti korjaamaan tilanne eikä hakea selityksiä ja tekosyitä joltain pilipaligurulta. Uskon, että jos äiti olisi päässyt yli ylpeydestään ja peloistaan, ei tilannetta olisi tarvinnut päästää siihen pisteeseen, että istutaan käräjillä lastensuojelun kanssa.
 
Itseasiassa ei pidä paikkansa. Vaikeasta ylipainosta ja/tai elintasosairauksista kärsivillä on usein myös puutostiloja mm. sinkin, magnesiumin, antioksidanttien, tiettyjen vitamiinien (myös D-vitamiinin), hyvälaatuisten rasvahappojen ja hiilihydraattien sekä kuitujen suhteen. Tämä johtuu siitä, että tänä päivänä lihottavimmat eli runsaskalorisimmat ruuat ovat myös kaikista ravintoköyhimpiä sekä yksipuolisimpia. Toinen väärä luulo on, että elintasosairauksille altistava ruokavalio alkaisi oireilla vasta keski-iässä. Todellisuudessa näitä tauteja tavataan koko ajan nuoremmilla ihmisillä ja joskus jopa lapsilla. Tutkimusten mukaan tällainen ns. tyhjien kalorien ruokavalio lapsuudessa nostaa riskiä sairastua moninkertaisesti enemmän kuin kyseisen dieetin aloittaminen aikuisiällä. En siis väittäisi kummankaan ääripään olevan toista parempi kenellekään (saati sitten lapsille), vaan molemmat ovat yhtä huonoja yksipuolisuutensa ja seurauksiensa kanssa.

Sääliksi kävi tuota poikaa, äiti ei näe metsää koska keskittyy katselemaan puita. Toisaalta vegaanina ymmärrän tietyllä tasolla miksi hän asennoituu noin, vanhemmat jotka valitsevat enemmistöstä poikkeavan ruokavalion kohtaavat paljon ennakkoluuloja, perustelujen tivaamista ja jopa syytöksiä silloinkin, kun lapsilla ei ole hätää. Mutta kyllä aikuisen kuuluu myöntää tosiasiat, jos lapsen kasvu hidastuu ruokavaliomuutoksen myötä, pyrkiä oikeasti korjaamaan tilanne eikä hakea selityksiä ja tekosyitä joltain pilipaligurulta. Uskon, että jos äiti olisi päässyt yli ylpeydestään ja peloistaan, ei tilannetta olisi tarvinnut päästää siihen pisteeseen, että istutaan käräjillä lastensuojelun kanssa.
Olet oikeassa. Ja ääripät ovat aina pahasta. Kuitenkin katson että nykyaikana asiat ovat suhteessa paremmin (ja ne puutostaudit mitä on ovat suht harvojen ongelma eikä mikään maailmanlaajuinen ongelma mikä johtuu siitä että kunnon ravintoa ei olisi saatavilla) kuin silloin puutosaikoina.
 
Sääliksi käy toi poika, ihan vaan siksi kun sitä tunnutaan painostavan. Ensinnäkin äiti ja sitten ainakin se raakaruokaguru joka laitto lapsen harteille koko Hollannin ja maailman ruokakäsityksen muutoksen. Kokonaan en vielä katsonut.

Mutta haluaisin oikeesti tietää, miksi keittäminen tai paistaminen on saatanasta. Ei oikein aukene mulle. Ei kenenkään ole pakko syödä eläinperäsiä ruokia vaikka kokkais ja kypsentäis ruuan.
 
"Liisi"
[QUOTE="Vierailija";29677342]Mitenkä paljon enemmän sairauksia on nykyjään?
Isovanhempani elivät reilusti yli 90vuotiaiksi, eivätkä koskaan edes käyneet lääkärinvastaanotolla. Olivat syntyneet 1880 luvuilla.
Varmaan jokaisella tietoa omasta suvustaan ja elivätkö harvinaisen lyhyen aikaa ja sairaan elämän. Ainakaan minun suvussa ei tälläaista ole ollut nykyiseen verraten enempää. Pikemminkin päinvastoin.[/QUOTE]

"Ennen vanhaan" lapsikuolleisuus oli tosi suurta verrattuna nykyään, lapsia tehtiin enemmän, mutta kaikki eivät päässeet aikuiseksi astikaan.
 

Yhteistyössä