Yle5 D: Huostaanotto raakaravinnon vuoksi

sivusta
Ruoan kypsentäminen on ollut järkevä käänne, koska tutkitusti kypsennettyjen kasvisten energia imeytyy paremmin, eli siitä saa enemmän "kaloreja irti". Erittäin hyödyllistä niukassa ruokavaliossa aikanaan ja varmaan hyödyttäis myös tuota raakaruoka-poikaa. Surullista.
 
"Vierailija"
Entä nykyjään, kun lapsia ei saada aikaan tekemälläkään. Lapsettomuus yleistä, eikä edes keinohedelmöitys välttämättä onnistu.
Tosiaan isovanhemmilla oli 12 lasta, jotka syntyneet 1900 luvun alussa. Kaikki eläneet vanhuusikään asti ja nuorimpia muutamia vielä elossa.
 
Ruoan kypsentäminen on ollut järkevä käänne, koska tutkitusti kypsennettyjen kasvisten energia imeytyy paremmin, eli siitä saa enemmän "kaloreja irti". Erittäin hyödyllistä niukassa ruokavaliossa aikanaan ja varmaan hyödyttäis myös tuota raakaruoka-poikaa. Surullista.
Tähänhän perustuu esim. se kaalisoppadieetti. Sen sulattamenen vie enemmän energiaa kuin mitä siitä saa. Siksi sitä saa syödä niin paljon kuin mieli tekee.
 
"terveys"
Oli kyllä hintelä ja aneemisen näköinen ikäsekseen. Ei kai kavereita voi olla, koska muut syövät äidin mielestä "väärää ravintoa", joten pelkää menettävänsä otteen pojastaa. Surullinen juttu.
 
srullista
Olet oikeassa. Ja ääripät ovat aina pahasta. Kuitenkin katson että nykyaikana asiat ovat suhteessa paremmin (ja ne puutostaudit mitä on ovat suht harvojen ongelma eikä mikään maailmanlaajuinen ongelma mikä johtuu siitä että kunnon ravintoa ei olisi saatavilla) kuin silloin puutosaikoina.
Itseasiassa elintasosairaudet ovat maailmanlaajuisesti ihan yleinen ongelma, ja arvioidaan että niiden nykyisellä kasvuvauhdilla ongelman laajuus yltää samalle tasolle aliravitsemuksen kanssa seuraavien vuosikymmenten aikana. Kysymys on yllättävän paljon samasta asiasta, eli puutteellisen ruokavalion aiheuttamista vakavista, pitkäaikaisia terveydellisiä ja jopa hengenvaarallisia seurauksia aiheuttavista sairauksista.

Minustakin asiat ovat -suomessa ja tällä hetkellä- paremmin kun vertaa vaikkapa suuriin katovuosiin, mutta jollain toisella tasolla se määrittely ei välttämättä niin yksioikoista olekaan. Kärsiikö riisitaudista nipin napin selvinnyt köyhä bangladeshilainen enemmän kuin ylilihava, vaikeasti hallittavaa diabetesta tai agressiivista syöpää sairastava yhdysvaltalainen? Entä tulevaisuudessa, pitääkö ihmiset elintasosairauksia enää kauaa nälänhätää pienempänä ongelmana, katsovatko tulevat sukupolvet jälkikäteen tätä epidemiaa yhtä isona ongelmana kuin nälänhätää?
 
"myöhäinen"
Minusta tuo poika näyttää vaan siltä että kehittyy myöhään. Mun veli tais olla tasan 15-vuotiaana 157cm pitkä, siitä tuli kuitenkin 180, kasvoi vasta lukiossa. Tuo poika on varmasti aika samaa kokoluokkaa.
 
"Liis"
Ruoan kypsentäminen on ollut järkevä käänne, koska tutkitusti kypsennettyjen kasvisten energia imeytyy paremmin, eli siitä saa enemmän "kaloreja irti". Erittäin hyödyllistä niukassa ruokavaliossa aikanaan ja varmaan hyödyttäis myös tuota raakaruoka-poikaa. Surullista.
Ruuan kypsentäminen myös vähentää mikrobeja ja loiseläimiä, myös kasviksista. "Ennen vanhaan" erilaisia suolistoloisia oli enemmän.
 

Yhteistyössä