Näin pikkulapsen saa syömään hyvällä ruokahalulla – lapsiperheet jakavat parhaat maustamisvinkkinsä
Lapsiperheet paljastavat, mitkä mausteet saavat pikkulapsenkin syömään hyvällä ruokahalulla – ilman lisättyä suolaa. Poimi parhaat ideat!
Lasten suosikkimauste suola ei valitettavasti ole kovin terveellinen valinta, mutta monet voimakkaammat mausteet, kuten chili tai pippuri, eivät useinkaan kelpaa pikkulasten herkille makunystyröille.
Suomalaisista aikuisista enemmistö saa suosituksiin nähden liikaa suolaa. Siispä lapsia olisi hyvä totuttaa jo pienestä pitäen makumaailmaan, jota suola ei hallitse.
Onneksi muutkin mausteet tuovat ruokaan runsaasti makua. Kysyimme Kaksplussan lukijoilta, millä tavalla maustettu arkiruoka kelpaa myös perheen pienimmille. Lue vinkeistä parhaat!
Suolattomat mausteet arkiruokiin
”Lipstikka on liha- ja nakkikeittoon todella hyvä lisä.”
”Yrtit, valko- ja mustapippuri sekä sipulit niin tuoreena kuin kuivattunakin kuuluvat meillä perusmausteisiin. Ne käyvät kaikkiin ruokiin.”
”Yrteistä makua! Erityisesti korianteri sopii lähes joka paikkaan. Suolaa ei tarvita lainkaan.”
”Kurkuma on pehmeän tulinen ja hieman makea, ja se antaa kauniin keltaisen värin. Omat lapseni pitävät kermaisesta keitosta, jossa proteiinina on joko pehmeä tofu tai broilerinjauheliha ja sen lisäksi erilaisia juureksia ja kasviksia, eritoten parsa- ja kukkakaalia. Esikoiseni nimeää ”äidin keltaliemisen keiton, jossa on parsakaalia” lempiruuakseen.”
Lue myös: Hanna Gullichsenin ruokapöydässä saa soittaa croissantilla Ranskaan, mutta välipaloja ei tarjoilla
”Ketsuppikala kelpaa kaikenikäisille. Sei pannulle paistumaan ja mausteeksi sitruunapippuria ja ketsuppia.” Huomaa kuitenkin, että ketsupin valinnassa saa olla tarkkana: toiset valmisteet sisältävät enemmän suolaa ja sokeria kuin toiset.
”Paprika ja pieni määrä chilijauhetta sopivat kaikkeen, viimeksi maustoin niillä sosekeiton. Pastakastikkeeseen voi lorauttaa balsamicoa ja lisätä hiukan sokeria, unohtamatta tuoreita tai kuivattuja yrttejä.”
”Suolaton pizzamauste sopii myös laatikkoruokiin.”
Kokeilun arvoiset reseptit
”Teen itse maustesekoituksen, jossa on basilikaa, oreganoa ja meiramia. En lisää siihen yhtään suolaa. Mauste sopii peruna- ja liharuokiin sekä keittoihin.”
”Valmistan itse yrttiöljyä, johon tarvitaan runsas desi öljyä ja yksi ruukullinen yrttejä. Me käytämme basilikaa ja mahdollisuuksien mukaan myös muita yrttejä. Mukaan valkosipulinkynsi ja rouhaisu mustapippuria myllystä. Kaikki aineet sileäksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Seos kaadetaan jääpalamuottiin ja pakastetaan. Yksi kuutio pastan, riisin tai kvinoan sekaan. Lapsi syö aina hyvällä ruokahalulla. Yrttejä vaihtelemalla saa kivasti uusia makuja tutuksi.”
”Intialainen ruoka maistuu hyvin koko perheelle – myös valikoivalle lapselle, joka suostui syömään keitettyä perunaa ensimmäisen kerran vasta viisivuotiaana.”
Edellä mainittujen vinkkien lisäksi moni lukija suositteli valitsemaan valmiista mausteseoksista sellaiset, joissa ei ole suolaa.
Anna taaperon valita mausteet
Joskus osallistuminen ruuanlaittoon lisää lapsen kiinnostusta myös valmiin ruuan syömiseen.
”Meillä taapero maustaa ruoat. Hän nostelee laatikosta mausteita ja minä ripotan pannuun. Hyvää tulee ja vaihtelevaa. Kelpaa lapsellekin.”
Lienee silti parasta, että antaa taaperon valittavaksi vain sellaisia mausteita, jotka varmasti sopivat laitettavaan ruokaan. Muut mausteet voi vaikka piilottaa näkyvistä.
On toinenkin lähes lyömätön keino saada lapsi syömään ruokaa kuin ruokaa.
”Nälkä on paras mauste. Käy kaikille ja kaikkeen!” kuuluu yhden lukijan neuvo.
Jaa oma kokemuksesi