Kuinka usein lasten vaatteet pitää pestä? Näin vältyt turhalta pyykkirumbalta

Pienten lasten hiki harvemmin haisee vaatteessa, vaikka siihen pukeuduttaisiin monena päivänä peräkkäin. Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa huomioida, jotta pesukone ei pyörisi turhaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsiperheessä pienten perheenjäsenten vaatteet ovat välillä hämmästyttävän likaisia, etenkin taaperovuosina. Saattaa kuitenkin käydä niin, että esikouluikää lähestyessä lapsen maanantaina päivähoitoon pukema lempipaita on tahraton vielä torstainakin.

Aikuinen luultavasti haluaisi jo heittää oman paitansa näin monen päivän jälkeen pyykkiin, koska tahrattomuudesta huolimatta paita alkaa yleensä haista hielle. Samaa ei kuitenkaan tapahdu pienen lapsen paidalle.

Kysyimme Kaisa Virtaselta, muotialan kouluttajalta ja sisällöntuottajalta, miten usein lapsen vaatteet on heitettävä pesukoneeseen.

Turha pesu on aivan turhaa

Virtasen mukaan vaatteen pesemiselle täytyy olla jokin syy. Vaatetta, jossa ei ole likaa tai tahroja, ei tarvitse pestä.

– Turhaa pesua on ehdottomasti vältettävä. Se kuluttaa vaatetta ja luonnonvaroja aivan turhaan.

Toisaalta tahrat on kuitenkin hyvä puhdistaa pikimmiten, sillä vaatteeseen pitkäksi aikaa jätettyinä ne voivat vahingoittaa vaatetta.

– Lika alkaa syödä vaatteen kuitua, jos vaate lojuu pitkän aikaa pyykkikorissa.

Vaatteita ei kuitenkaan tarvitse heittää välttämättä pesukoneeseen yhden tai muutaman tahran vuoksi. Virtanen vinkkaakin, että jos esimerkiksi nakkikastike on levinnyt lapsen paidan rinnuksille, riittää hyvin, että vain tuon osan paidasta puhdistaa käsin.

Rasvaisten tahrojen poistoon käy hyvin käsitiskiaine, jota on yleensä helppo annostella pieni määrä suoraan paidalle. Tarvittaessa puhdistusainetta voi lorauttaa esimerkiksi pieneen lasipurkkiin tai pesupalloon, johon on helppo kastaa esimerkiksi kostutetun harsoliinan tai pienen pyyhkeen kulma.

Tällä tavoin pesuainetta ei tule annosteltua tahralle liikaa ja huuhtelu onnistuu pienellä määrällä vettä. Vaatteeseen jäävä pesuaine voi aiheuttaa allergisen reaktion, eli kangas on syytä huuhdella huolella.

Pyykinpesua helpottaa myös se, että lapsella on sopiva määrä vaatetta. Jos kaapissa on paljon vaatekappaleita, yleensä pyykkiä syntyy enemmän, sillä vaatteita vaihdetaan matalammalla kynnyksellä.

Toisaalta arkea helpottaa, jos vaatteiden määrä riittää siihen, ettei pesukonetta tarvitse pyörittää päivittäin sen vuoksi, että lapsi saa puhdasta päälle.

Vältä pikapesuohjelmaa

Puhtaan, mutta käytetyn vaatteen Virtanen kehottaa tuulettamaan esimerkiksi yön yli. Näin vaatteesta yleensä lähtee tunkkainen haju, mutta sitä ei kuitenkaan tarvitse pestä pesukoneessa.

– Jos vaate on kuitenkin yksiselitteisesti likainen, niin tottahan toki se tarvitsee laittaa pyykkikoneeseen.

Virtanen kuitenkin muistuttaa, että kun vaatteita pesee, ne kannattaa laittaa normaalilla pesuohjelmalla pyörimään, ei pikaversiolla.

– Nykypäivänä pesukoneet käyttävät pesuun mahdollisimman vähän vettä. Jos vettä käyttää vähän, niin pesuohjelmaan pitää lisätä aikaa. Muuten vaarana on, että esimerkiksi puuvillavaatteista ei tule puhtaita ja niihin jää pesuainetta.

Myös vaatteiden pesulämpötila kannattaa valita pesuohjeen mukaan. Näin vaate pysyy hyväkuntoisena pitkään. Alusvaatteet ja sukat kannattaa Virtasen mukaan kuitenkin pestä aina 60 asteessa, jotta ne eivät aiheuta hygieniariskiä.

Lastenvaatteita saattaa olla myös tarpeen pestä 60 asteessa silloin, jos kotona tai päivähoidossa esiintyy esimerkiksi vatsatautia tai syyhyä. Näin voi osaltaan yrittää ehkäistä sen, että taudit eivät tartu laajalti.

Voivatko likaiset vaatteet kieliä ongelmista lapsen kotona?

Keskustelupalstoilla ja Instagramissa herää aika ajoin keskustelua siitä, onko lasten aina oltava tahrattomissa vaatteissa: voiko lapsen esimerkiksi antaa mennä päiväkotiin paidassa, jossa on tahroja eiliseltä?

Mitään yksiselitteistä ohjetta asiaan tuskin on olemassa. On kuitenkin osa hyviin tapoihin kasvattamista, että lapselle opetetaan, että aamulla päällä on lähtökohtaisesti siistit vaatteet.

Pienen pienet tahrat, jotka eivät esimerkiksi lähde tavallisella pesukonepesulla, ovat kuitenkin käypiä arkivaatteissa, sillä lapsilla tahroja tulee päivän aikana pian lisää.

Jos vaatteissa ei ole tahroja, ne kannattaa päivän jälkeen tuulettaa, kuten Virtanen neuvoo.

Lastenvaatteiden siisteysvaatimuksia kannattaa kuitenkin laskea siitä, mikä esimerkiksi tarkoittaa aikuisella siistiä vaatetta. Töihin ei välttämättä sovi mennä valkoisessa t-paidassa, johon on pinttynyt rasvatahra. Lapselle tällaisen paidan käyttäminen on aivan suotavaa.

Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja neuvoloissa kiinnitetään vaatteiden siisteyden lisäksi huomiota myös lasten yleisvointiin sekä siihen, onko lapset vaatetettu sopivan kokoisiin ja säähän sopiviin asuihin. Pelkistä silloin tällöin esiintyvistä tahroista lapsen vaatteissa ei vielä voi tehdä johtopäätöksiä siitä, miten asiat kotona ovat.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X