Näin lastenvaatteet ovat muuttuneet vuosien varrella – katso hauskat tyylit eri aikakausilta

Omiin lapsuusmuistoihin saattaa liittyä myös vaatteita. Tällaisia pukimia lapsilla on ollut Suomessa 80 vuoden ajan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Reima

Oman aikakautensa muoti ulottuu myös lastenvaatteisiin ja jättää jälkeensä ikonisia luomuksia. Vaatetukseen liittyy monesti hauskoja ja vähemmän hauskoja muistoja.

Toiset muistavat edelleen tiettyjä lapsuutensa lempivaatteita, joihin pukeutuminen sai mielialan kohoamaan. Toisaalta monelle on jäänyt mieleen, jos vaate on ollut epämukava tai hankala päällä, mutta sellainen on silti patistettu vetämään ylle.

Kaksplus sai koosteen kuvia Reiman lastenvaatteiden kehityskulusta eri vuosikymmeniltä. Suomalainen lastenvaatejätti täyttää tänä vuonna jo 80 vuotta ja on vaatettanut suomalaisia vuosikymmenet.

Suurin osa suomalaisista on luultavasti pukeutunut omassa lapsuudessaan syntymävuosikymmenensä muotia heijasteleviin vaatteisiin. Näyttääkö jokin seuraavista tyyleistä tutulta?

1950-luku

Viisikymmentäluku oli jälleenrakennuksen aikaa. Esimerkiksi Reiman tehdas oli perustettu sodan aikana 1944 valmistamaan naisten työvaatteita armeijan vanhoista talvivarusteista, sillä materiaaleista oli pulaa. Pian sotien jälkeen siellä alettiin valmistaa myös lastenvaatteita kiihtyvällä tahdilla.

Jo tuolloin huomattiin, että lastenvaatteiden olisi hyvä kestää kovaa kulutusta. 50-luvulla monessa kodissa vaatteet ommeltiin vielä itse, sillä niin säästyi rahaa. Vaatteet olivat usein vaaleasävyisiä, jotta ne kestivät keitto- ja nyrkkipyykkiä.

1960-luku

Kuusikymmentäluvulla, sotien jälkeen, vaatteisiin alkoi hiljalleen hiipiä värien ilottelu. Yhä useampi äiti siirtyi työelämään kodinhoidollisten tehtävien ääreltä. Tämä puolestaan tarkoitti päivähoidon yleistymistä ja sitä, että lapset tarvitsivat entistä enemmän vaatteitta, jotka hylkisivät myös kosteutta.

1970-luku

Seitsemänkymmentäluvulla erityisesti keltaisen ja oranssin sävyt olivat kovassa huudossa. Lahkeet olivat leveitä myös lapsilla.

Lastenvaatteiden kuosit muuttuivat värikkäämmiksi pesukoneiden yleistyttyä. Vaatteiden ompelu ja valmistaminen oli selkeästi siirtynyt kodeista tehtaisiin ja yhä harvemmalla oli päällään kotona tehtyjä vaatteita.

Lue myös: ”Kauniisti ruskettunut vauva on kaikkien äitien unelma” – 10 poimintaa, joita et tiennyt 70-luvun perhe-elämästä

1980-luku

Globalisaation alkumetreillä Suomi alkoi saada yhä enemmän vaikutteita ulkomailta. 80-luku olikin todellista kuoseilla ilottelun kulta-aikaa! Kasarilla myös lapset puettiin neonvärisiin tuulipukuihin. Myös frotee-vaatteet olivat kasarille yleinen ilmiö.

Lue myös: 80-luvun äiti oli madonna ja rakastaja – näin lehdissä neuvottiin olemaan hyvä äiti ja puoliso: ”Jätä seksikirja esille”

1990-luku

Monet tämän päivän vanhemmat muistavat jokseenkin hyvin ysärimuodin, johon kuului muun muassa pyöräilyshortseja ja ylisuuria paitoja. Puuvillacolleget olivat ysärillä kova juttu.

Lue myös: Elitkö lapsuutta 1990-luvulla? Tee testi ja selvitä, kuinka hyvin muistat ysärilapsuuden

2000-luku

Millennium toi mukanaan uudenlaista teknologiaa ja tekniikkaa, myös lastenvaatteisiin. Tuolloin esimerkiksi Reimalla tehtiin kokeilu puettavasta elektroniikasta, joka ei kuitenkaan lähtenyt lentoon. Ehkä hinta tuli monille kynnyskysymykseksi.

Kaksituhattaluvulla pukeutuminen oli moninaista. Lastenvaatteita sai tilattua edullisesti muun muassa postimyyntikatalogeista.

2010-luku

2010-luvulla laadukkaista ja kotimaisista lasten merkkivaatteista vaikutti tulevan hetkeksi ilmiö. Lapsien ja vanhempien samisteluvaatteista tuli hitti, ja vanhemmat haikailivat lapsilleen asuja samoista kuoseista, joita äideillä itsellään saattoi olla päällään.

2010-luvun puolivälin jälkeen sosiaalisen median vaikuttajat alkoivat yhä enemmän kuvaamaan lapsiaan blogeihin ja sometileille kauniisti vaatetettuina.

Myös lastenvaatteiden kierrättämisestä tuli arkipäiväisempi ilmiö, eikä siihen suhtauduttu enää vähävaraisten perheiden asiana.

Lastenvaateteknologia alkoi monimutkaistua ja vaatteista alkoi löytyä erilaisia keinoja, joilla ihoa voidaan suojata esimerkiksi uv-säteilyltä ja hyönteisiltä.

2020 –>

Nykyään sosiaalinen media johdattelee paljolti vaatetrendejä. Se näkyy myös lasten pukeutumisessa: tällä hetkellä esimerkiksi beige- ja bohotyylistä inspiraatiota hakeva väritys on pop. Toisaalta ilmiö liittyy vahvasti someen, eikä välttämättä yllä yleisesti lapsiperheiden leikki-ikäisten vaatetukseen.

Kovin lastenvaatebuumi vaikuttaa olevan laantunut, ja useampi suomalainen valmistaja on ilmoittanut lopettavansa lastenvaatteiden valmistuksen. Talouden epävarmuus haastaa myös kuluttajia, jotka ostavat lastenvaatteita aiempaa enemmän myös käytettyinä ja marketeista.

Toisaalta esimerkiksi laadukkaiden ulkovaatteiden arvostus lienee jatkossakin korkealla, sillä Suomen olosuhteet vaativat niitä samoin kuin jo vuosikymmeniä sitten.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X