Minun tarinani 12.07.2024

Satu halusi hirsimökin, mutta puolisoa ei työmaa innostanut – sisukas perheenäiti ryhtyi urakkaan itse: ”Otti koville, mutta olemme löytämässä paikan ihanuuden”

Kun Satu sai valmiiksi unelmiensa mökin suuren työn jälkeen, ei lomailusta nauttiminen ollutkaan yksinkertaista.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Satu Lappalainen

Mitä naisen tulisi tehdä, kun haluaa perheelleen itse suunnitellun ja juuri mieleisen mökin, mutta puolisoa ei rakennusprojekti kiinnosta? No tietysti vetää se läpi itse.

Niin tuumasi Satu Lappalainen, 39-vuotias kahden lapsen äiti, joka toteutti perheelleen ikioman ympärivuotisen lomapaikan.

Alun perin Sadun ja hänen puolisonsa ei pitänyt ryhtyä moiseen. Sadun oli tarkoitus vain lähteä kaveriksi ystävänsä tonttikaupoille, mutta päätyi ostamaan myös omalle perheelleen mökkitontin.

Puoliso myöntyi projektiin. Olisihan mökki hänestäkin mukava, mutta sen toteuttaminen ei kutsunut puoleensa. Niinpä Satu, jota rakentaminen on aina kiehtonut, päätti tarttua puikkoihin.

– Lapsenomainen innostus on kulkenut mukanani läpi elämän. Se on voimavara, mutta välillä luulen osaavani asioita, kunnes huomaan, että en todellakaan osaa.

Satu kuitenkin päätti, että hän tulisi pärjäämään, kunhan vain ottaisi asioista selvää.

”En enää muistanut, millainen taso kylpyhuoneeseen tuli valittua”

Työ alkoi suunnittelemalla mieluisaa pohjaratkaisua, jossa panostettaisiin erityisesti perheen oleskelutiloihin. Olohuoneen katosta tuli korkea, mikä mahdollisti suuret ikkunat. Lapset saivat kaipaamansa yläkerran.

Hirsitalosta haikailevan Sadun valinta oli lopulta CLT eli cross laminated timber, joka koostuu ristiin liimatuista lautakerroksista.

– Materiaalin vahvuus on siinä, että se on helposti räätälöitävissä juuri omiin tarpeisiin ja varsinainen rakentaminen on nopeampaa. 

Talon maa- ja pohjatyöt alkoivat lokakuussa 2023. Samoihin aikoihin inflaatio oli lähtenyt kiihtymään ja lainojen korot kääntyivät kovaan nousuun. Se sai Sadunkin stressikäyrät sojottamaan kohti taivaita.

Iltaisin konsultin työtä ja somekanavaa pyörittävä Satu asettui lasten nukkumaanmenon jälkeen tietokoneen ääreen selvittämään lukuisia rakentamiseen liittyviä asioita.

Rakentaminen päätettiin toteuttaa syksyn ja talven aikana. Satu iloitsee mökin perustuksista.

– Jossain vaiheessa päätösten tekeminen kiihtyi niin vinhaksi, että en enää edes muistanut, millainen taso kylpyhuoneeseen oli tullut valittua.

Mökin rakennuttaminen oli vaativampaa kuin Satu oli osannut odottaa.

– Huomasin, että stressiasteikollani oli vielä viimeinen porras, jossa en ollut koskaan ennen käynyt. Ihmettelen, että selvisin siitä.

Mökin näkeminen uusin silmin

Vaaleaa puuta ja tummia yksityiskohtia huokuva idyllisen näköinen, pelkistetty mökki näyttää monen unelmalta.

– Lopputuloksesta tuli hieno, vaikka muutamia pieniä asioita on vielä kesken. Tarvitsen kuitenkin henkistä etäisyyttä mökkiprojektiin, jotta en aina ajattelisi sitä työmaana, kun menemme sinne.

Rakentamisvuosi otti koville.

– Muistan elävästi, kun olin kuopuksen kanssa kolaamassa joulukuussa lunta elementtikasan päältä. Satoi räntää, tuuli ja oli pimeää. Raskaita pressuja oli vaikea saada yksin asettumaan, ja hermot olivat kireällä. Kaiken lisäksi puhelin tippui elementtien väliin ja jäi sinne. Silloin kävi mielessä, miksi ihmeessä tähän on ryhtynyt ja vielä talvea vasten.

Puoliso hoiti pitkälti kotia ja lapsia noina aikoina. Vastaavaan projektiin ryhtyvälle Satu haluaa antaa vinkin.

– Kannattaa myös parisuhteen kannalta käydä läpi se, että rakentamisprojekti vie toisen aikaa valtavasti.

Yhteistä, vanhempien kahdenkeskistä aikaa ei välttämättä tuona aikana pysty järjestämään.

On myös tärkeä hyväksyä se, että aivan kaikkea ei pysty hallitsemaan. Siihen omat kyvyt eivät välttämättä riitä, ellei ole rakennusalan ammattilainen.

Sadun onni oli samaan aikaan rakentava naapuri, jonka kanssa saattoi vertailla ja pohtia erilaisia ratkaisuja.

Satu valmiin mökin olohuoneessa, joka on sisustettu rauhan tyyssijaksi.

Palautuminen projektista on vielä kesken. Nyt Satu opettelee ottamaan mökillä rennosti. Hän silti haluaa kannustaa naisia uskaltautumaan projekteihin, jotka tyypillisesti on mielletty miesten alueeksi ja vaikka ammattilaiset työmaalla hämmästelisivätkin porakonetta käyttävää naista.

Mökin lisäksi kauniit kangasmetsäalueet ja erilaiset harrastusmahdollisuudet golfista melontaan odottavat perhettä puolen tunnin ajomatkan päässä heidän kodistaan.

– Olemme nyt löytämässä paikan ihanuuden.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X