äiti ja melukylän lapset - Banneri

Päänsärky, tai paremminkin migreeni vierailee minulla taas aika usein. Se on ei toivottu vieras, yhtä ei toivottu kuin vatsatautikin. Onneksi tämä vaiva yleensä kuitenkin iskee vain minuun, mutta vierailee se joskus meidän yhdellä tytölläkin.

Migreeni on alkanut taas raskauden jälkeen hiljalleen hipsia osaksi omaa arkeani. Raskaana ollessa harvoin kärsin migreenistä, samoin ensimmäiset 6kk vauvan syntymästä sujuu yleensä kivuttomasti. Mutta sitten se alkaa. Se iskee ihan sattumalta, eikä noudata tiettyä kaavaa. Se saattaa tulla kirkkaasta ilmasta, sateisesta säästä, hämärässä olemisesta, jostakin ruuasta, liian pitkistä unista, liian kylmästä ilmasta ja jännittämisestä. Oikeastaan ihan mistä vaan ja kun se tulee, meinaa hetkellisesti hajota pakka käsiin.

Kun migreeni iskee, ruutuajat paukkuu

Migreenin iskiessä oma olo keskittyy lähinnä päivästä selviytymiseen. Lapset tiedostavat jo hyvin, koska äidillä on pää kipeä. Isommat osaavat jo madaltaa ääntänsä. Ruutuajoilla ei kyllä tuolloin ole pahemmin väliä, varsinkin jos mies ei ole kotona. Kunhan vain melutaso saadaan pysymään tuolloin alhaisena. Sillä kova meteli on kuin päässä käännettäisiin montaa veistä samaan aikaan, tai joku hakkaisi jatkuvasti yhteen kohtaan. Välillä tekisin mitä vain, jos voisin poistaa toisen silmäni, kun särky iskee oikein kovaa silmän taakse. Kipu saattaa olla välillä toisessa silmässä ja välillä toisessa. Välillä voisi vaan repiä koko pään irti.

Paras lääke itselläni on uni, pimeä huone ja hiljaisuus, mutta no voitte kuvitella ettei näiden toteutus suju kovin hyvin. Toinen on ottaa samaan aikaan buranaa, panadolia ja cocacolaa. Migreenilääkitystä minulla ei ole ollut hetkeen, lääkärin kanssa puhuttiin, että varmaan kohta pitäisi katsella sitäkin. Varsinkin, jos nämä alkavat tästä kovinkin paljon tihenemään.

Jos lääkettä ei ota tarpeeksi ajoissa, ei siitä jälkeenpäin ole enää hyötyäkään. Koitan lisäksi ottaa lääkettä mahdollisimman vähän kerralla, ihan vauvan takia. Lääkärin ohjeen mukaan saisin ottaa enemmänkin. Olen vuosia sitten myös kärsinyt lääkepäänsärystä (hormonirengas aikoinaan aiheutti minulle järkyttäviä päänsärkyputkia. Välillä särki 14 päivää putkeen päätä) ja siitä eroon pääseminen vasta kamalaa olikin. Piti vain kestää useampi päivä särkyä ja jättää hormonirengas pois.

Migreenin jälkeiset päivät menevät yhdessä sumussa. Päässä on jännä tunne ja tuntuu, ettei ajatus oikein meinaa kulkea kunnolla. Väsyttää ja toivoo vain, ettei migreeni iske enää uudestaan.

Nyt toivon, että migreeni ei tästä pahenisi. Yleensä syksy ja talvi on minulla kamalaa aikaa tämän takia. Kylmät ilmat ja siitä johtuva palelu aiheuttaa sitä herkästi. Kärsitkö sinä migreenistä?

Kommentit (6)

Kyllä kärsin migreenistä. Alkoi 16 – vuotiaana ja jatkuu edelleen kun ikää pian 40v.Hormonaalinen ehkäisy pahentaa. Iskee milloin mistäkin syystä eikä sitä pysty oikein ennakoimaan. Samoin kun sinulla, niin minullakin migreeni pysyy pois raskausajat. Joka kerta palannut synnytyksen jälkeen riesaksi.

Kärsin, vaikkakin nykyään harvemmin. Aina kun kallonpohja menee ihan jumiin niin migreeniäkin tulee useammin. Joten kannatan oman kokemuksen myötä hierotuttamaan kallonpohjan auki (tietenki hartijat ja niska myös). Ja näiden jälkeen jumppaamaan säännöllisesti. 🙂 Tsemppiä migreenin kanssa, se vie kyllä elämän ilosta paljon pois!

Onneksi siellä harventunut. 🙂
Kallonpohjaa hieron itsekin paljon silloin kun migreeni iskee, se kipu on siellä aika jäätävää j hieronta auttaa sillon paljon.
Kiitos, samoin sinne. 🙂

Voi toi on niin kamalaa, minulla laukaisee pahiten tietyt hajut (en tiedä liittyykö jotenkin minulla todettuun ihossa reagoivaan hajusteallergiaan) ja toiseksi väsymys. Välillä pärjään päivän hommalla ja kipu on juuri silmän takana ja nenänvarressa, toisinaan päättyen oksenteluun ennen helpotusta ja onneksi harvakseltaan irti on kokonainen 3vrk hel*etti. Silloin kun iskee, lapsetkin jo tietävät miten nätisti ollaan ja ääntä madalletaan huimasti. Toivottavasti sinulla ne eivät aivan yleisty. Isoin apu itselläni on ollut minipillerit, ne pitävät jostain syystä kuukautisia pois ja hormonitoiminnan vaikutus päänsärkyyni tuntuu olevan suuri.

Ääää kuulostaa niin kamalalta noi monen päivän putket. 🙁 Mulla oli niitä joskus, nyt onneksi ollut vain päivän kestoisia ja seuraava päivä mennyt koomaillessa. Ihana kun siellä lapset tietää koska kannattaa toimia tuolla tavalla. Kyllä sen migreenin näkee selvästi kun se on päällä..on se niin raju kipu.
Uskon, että itsellänikin vaikuttaa hormonit hurjasti..katsotaan, kun menkat taas joskus alkaa räjähtääkö koko homma särkyjen kanssa käsiin. :/

Pitkään on ollut sinulla riesana. 🙁 On kyllä niin ärsyttävä juttu.
Voi kun sitä saisi elää vallan ilman tuota vaivaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X