äiti ja melukylän lapset - Banneri

Usein kysytään meidän ruoanlaittamisesta sekä ruokailusta yleensäkin. Tehdäänkö ruokaa joka päivä vai harvemmin? Mitkä ruoat on lasten lemppareita ja mitä ei tehdä oikein koskaan? Niinpä nyt asiaa näistä. Onko muuten ruoanlaitto susta kivaa?

Jos aloitetaan ruoan laittamisesta. Tehdään paljon yhdessä ruokaa perheen kanssa. Koska en itse pahemmin pidä ruoan laitosta on hyvä, että koko perhe osallistuu, ainakin aina välillä. Tehdään yleensä aina päivälliseksi ruoka ja sitä tehdään sen verran, että se riittää seuraavan päivän lounaalle. Tällöin minun ei tarvitse tehdä erikseen lounaalle ruokaa. Joskus toki pitää.

En itse tykkää syödä samaa ruokaa montaa päivää, joten kun valmistetaan ruokaa, niin ei sitä tehdä sen vertaa, jotta sitä pupellettaisiin monta kertaa. Usein se menee niin, että tehdään päivälliselle ruoka, siitä kotona oliat syö seuraavana päivänä lounaalla ja joskus riittää vielä päivälliselle, mutta ei enää sen kauemmin. Joskus kuulen siitä ihmettelyä, miten ihmeessä sitä jaksaa tehdä joka päivä ruokaa, vaikka en tykkää kokata, mutta en kyllä jaksa laatikoitakaan valmistaa montaa kerrallaan ja kuunnella sen jälkeen narinaa, joutuuko huomenna syödä taas samaa, heh.. paitsi joskus makaroonilaatikkoa, joka on meidän lasten suosikki.

Tämä ruoanlaitto tapa on tuntunut toimivalta ja siksi siinä on pysytty

Meillä on aina välillä ollut käytössä ruokalistoja, joista viimeksi julkaisin neljä vuotta sitten täällä blogissa tämän 5 viikon kiertävän ruokalistan , mutta nyt on menty jo useampi vuosi ilman. Voisi taas ottaa jonkun listan käyttöön tai muokkailla tuota vanhaa listaa. Näin on viikoksi aina selvät sävelet siihen mitä syödään ja lapset tykkää, kun saavat osallistua sen tekemiseen.

Meidän lapset on aika kaikkiruokaisia ja kokeillaan aina välillä uusia ruokia. Jos jokin ruoka ei uppoa, tulee sitä sitten harvoin tehtyä, sillä en mielelläni kyllä laita ruokaa roskiin. Ja on se kaikille kivempi, kun saa syödä kunnolla vatsansa täyteen ruokaa josta tykkää. Toki meillä ei kaikki välitä niistä ruuista mitä tehdään, mutta eivät niitä inhoakaan.

Lasten lemppareita on ehdotomasti vuodesta toiseen makaroonilaatikko, uunimakkara ja muusi, tillikala, kalakeitto, nakkikeitto, jauhelihakeitto, kanakeitto, nakkikastike, kanasalaatti,  jauhelihakastike, ite tehty pitsa ja hampparit, tacot ja tortillat, kanakastike ja riisi, lasagne, uunikala, paistetut muikut, itse marinoidut possupihvit ananaksella ja karjalanpaisti. Ja inhokkeja on mm kaalilaatikko, kasvissosekeitto, pinaattikeitto, porkkanalätyt ja nuudeliwokki.

Viikolla syödään yhdessä koko perheenä päivällinen ja iltapala (ne kaikki ketkä ovat kotona syövät yleensä samaan aikaan). Vapaapäivinä ja viikonloppuna koitetaan syödä kaikki ruoat koko perheen kesken. Ruokapöydän ääressä on hyvä vaihtaa kuulumisia ja itse pidän tärkeänä sitä, että syömme yhdessä. Tällä hetkellä ruoanlaitto eroaa normaalista hieman siitä syystä, ettten itse voi syödä kaikkia samoja ruokia imetysdietin vuoksi. Valmistan kuitenkin yleensä itselleni jotakin, jota voin syödä samalla tai teen samasta ruuasta itselleni ”riisutun version”.

Kerro kommentteihin teidän lasten lempiruoka.

Kommentit (10)

Hei, miten te valmistatte tillikalan? Haluaisin meille lisää kalaruokia ja tämä jäi kiinnostamaan 😊

Meillä kasvisruuista lapsi tykkää eniten juuri pinaattikeitosta ja pinaattilätyistä 🙂 Myös uunifetapasta, pestopasta, soijarouhebolognese, kasvissosekeitto, perunamunakas, juustomunakas, sieni- sekä kesäkurpitsarisotto on perusruokia.
Igorin kana (ohje: pieni punainen keittiö) on meidän perheen herkkuruoka itsetehdyillä lohkoperunoilla. Ruishampurilaiset kanafileellä ja halloumilla, rucola ja avokado sopii joukkoon tosi hyvin. Sit ihan makaronilaatikko sekä perus että koskenlaskijaversio johon ei tule munamaitoa. Savulohi ja perunamuusi 🙂

Hei kiitos, kun kerroit teidän lemppareista, pitääkin testailla niistä jotain. 🙂

Hei tämä oli hauska lukea!
Meillä ehdottomia suosikkeja ovat makaronilaatikko, jauhelihakeitto, tortillat ja tacot eri täytteillä, perus nakkikastike perunoilla, sekä erilaiset nuudeliwokit.
Kiireisen aamupäivän lounaan pelastaa mm erilaiset munakkaat, marjapuurot jne.
”Menekkiruokaan” kuuluu valtaosalla myös kala eri muodoissaan.
Meillä menee myös kasviksia/juureksia/vihanneksia Todella paljon, joka aterialla onkin jokin salaatti/raaste/uunijuureksia tms.
Kerran-kaksi viikossa toimin myös siten, että teen ruokaa joka uppoaa vain osalle (esimerkiksi broilerikastike+riisi on yksi niistä) ja lopuille annetaan edellisen päivän heistä”parempaa” ruokaa niin että välissä ollut jokin eri ateria. Broiskuruokiakin menisi yleisesti hyvin, mutta vähintään lisukkeita joutuu vaihtamaan toisille eriksi.

Meillä myös harvemmin tehdään ”tosi isoa” määrää samaa ruokaa, poislukien jos tarkoituksella teen pakastimeen lämmittääkseni sieltä taaperon kanssa kahdenkeskisiin lounaisiin.

Kiva kuulla. 🙂
Ja oli ihana lukea teidän ruokajutuista, kiitos kun kerroit niistä. 🙂

Meillä on aika kestosuosikki muchos nachos sekä makaronilaatikko. Varsinkin sipulikeittopussiin ja kipparikermaan tehty makaronilaatikko. 👌

Me tehdään lihapullat aina sipulikeittopussilla maustettuna. 🙂

Meillä lapsilla monta suosikkia, mutta makaronilaatikko, jauhelihakeitto, maksalaatikko ja erilaiset kalaruuat varmaan ihan ykköset.

Meilläkin osan suosikkina maksalaatikko ja kala uppoaa täälläkin hyvin. 😀

Moikka, toki kerron. 🙂
Kaksi lohifilettä pellille vierekkäin. Molempien päälle merisuolaa ja päälle kuivattua tilliä reilu kerros. Sitten vain lohifileet 175 asteiseen uuniin keskitasolle 25 minuutiksi tai uunista riippuu, kauan kalalla kestää kypsyä. Yksinkertaista ja helppoa. Ihan meidän lasten lemppari. Mun äiti valmistaa lohta näin ja sieltä napattu tämä meillekin. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X