ihan mamina - Banneri

Meikkaaminen, hiusten värjäys, kynsilakka ja kaikenlaisen kosmetiikan käyttö on viimevuosina puhuttanut yhä enemmän ihmisiä, erityisesti kun kyseessä on raskaana oleva nainen. Vaikka en itse ole päässyt vielä luonnonkosmetiikka, saati kokonaan meikittömälle vyöhykkeelle olen kiinnostunut aiheesta. Tein itse monia valintoja kosmetiikan käytössä heti raskaustestin näyttäessä positiivista.

MIKSI MONET LUOPUU KOSMETIIKASTA RASKAANA?

Mun käsityksen mukaan yksi suuri syy on sikiön kemikaali kuormituksen minimointi. Suomessa on hyvin tarkka seula kosmetiikalle, eikä Suomessa myytävistä tuotteista saisi imeytyä haitallisia aineita verenkiertoon. Kaikkea ei kuitenkaan ole vielä pystytty tutkimaan ja on yhä enemmän tullut aavistuksia siitä, että kemikaaleilla voi olla vaikutusta esimerkiksi poika lapsien siittöiden tuotantoon tai syöpään sairastumiseen aikuisiällä. Vielä ei voida tietää kaikkia kemikaalien vaikutuksia meihin. Ei tarvitse mennä, kuin muutama vuosikymmen taaksepäin kun ei vielä tiedetty kuinka merkittävä vaikutus tupakoinnilla tai alkoholilla on sikiöön. Joistain haitoista toki tiedettiin, mutta vuosien saatossa on opittu PALJON.

SUURIN VAIKUTUS ON SILLÄ, MITÄ KÄYTTÄÄ JA KUINKA PALJON.

Itse olen luopunut jo vuosia sitten hajustetuista ihovoiteista ja rasvoista. Käytän enää apteekista ostettuja tuotteita jotka eivät sisällä väri-tai hajusteaineita eikä parabeeneja. Vaihdoin myös suihkutettavan deudorantin roll-on malliseen, koska suihkutettavassa mallissa ainetta menee väkisinkin hengitysteihin ja sitä kautta sikiöön. Samasta syystä vältän hiuslakan käyttöä ja hajuvesiä. Tatuointia en suostuisi raskaana ottamaan, siinä kuitenkin tehdään ihoon avohaava mihin upotetaan väriainetta. Sama asia, kun joisit mustetta suoraan pullosta.

Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella värjäsin hiukset kampaajalla. Juttelin kampaajan kanssa etukäteen hiusten värjäämisestä ja vaikutuksesta sikiöön. Päädyimme käyttämään Elumen merkkistä hiusväriä joka ei sisällä lainkaan haitalliseksi luokiteltua PPD:tä. Tämän vuoksi koin, että on turvallista värjätä hiukset kerran raskauden aikana. PPD aiheuttaa monille vakavia allergisia reaktioita ja yleensä siihen herkistytään vuosien saatossa. Eli vaikka et koskaan ennen olisi saanut reaktiota, voi seuraava värjäyskerta olla viimeinen niitti. Olin niin tyytyväinen Elumen värjäykseen, että taidan luopua muista hiusväreistä kokonaan. 

Luovuin kokonaan sokeroinnissa käynnistä, sillä vaikka itse sokerointi aineessa ei ole mitään haitallista en halua kokea sitä kipua. On tutkittu, että äidin stressi ja kipu tuottaa kortisolia eli ”stressihormonia” mikä läpäisee istukan.

MEIKKAAMINEN RASKAANA

Meikkaan arkisin hyvin kevyesti. Käytän hieman peitevoidetta, kulmaväriä ja ripsiväriä. Lauantaisin meikkaan raskaammin koska nautin siitä ja saan mielihyvää kun koen näyttäväni hyvältä. Uskon, että sillä on positiivista vaikutusta sikiöön kun minä olen onnellinen ja viihdyn omissa nahoissani. Valitsen meikkini kuitenkin käyttäen apuna CosmEthics -sovellusta. Sovelluksella luetaan tuotteen viivakoodi tai syötetään nimi käsin hakukenttään. Sovellus etsii tiedot tuotteesta ja näyttää neljä eri vaihtoehtoa.

Vihreä = Turvallinen tuote

Keltainen = Mahdollinen allergeeni

Punainen = Vakava riski.

Napauttamalla kyseistä kuvaketta saat lisätietoa mikä aine on aiheuttanut varoituksen. Sieltä näät myös INC listan eli tuoteselosteen mitä aineita kyseisessä tuotteessa on käytetty. Sovellukseen voit myös tallentaa omia henkiökohtaisia vältettäviä aineita mitkä sovellus jatkossa hälyyttää sinulle. Kätevä sovellus esimerkiksi meikkiostoksilla, kun saat kaiken tiedon jo ennen ostopäätöstä! 

Monet suosittelee valitsemaan luonnonkosmetiikan mielummin kun tavalliset meikit. Itse en kuitenkaan ole koskaan kokeillut luonnonkosmetiikkaa, sillä suuri osa niistä on voimakkaasti hajustettuja eteeristen öljyjen avulla. Olen tuoksuherkkä ihminen enkä halua ostaa tuotetta mitä tuskin pystyisin hajun vuoksi käyttämään.

Sain keskustelupalstalla kommenttia siitä, että ”Jos olet raskaana, en käyttäisi mitään sellaista mitä en voisi laittaa vauvan iholle”. Varmasti moni ajatteleekin näin, mutta niin kauan kun neuvoloissa ei kielletä meikkaamista minusta jokaisella itsellään on vastuu ja oikeus päättää mitä tuotteita käyttää ja kuinka paljon. Mielestäni on ihan eri asia laittaa kosmetiikkaa omalle iholle, sillä vaikka siitä imeytyisi pieniä määriä verenkiertoon on sillä vielä suodattimena istukka. On kuitenkin hyvä, että näistä asioista saadaan koko ajan uutta tietoa ja kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla aivan toinen kun olemme oppineet paljon uutta.


Luovuitko jostain kosmetiikasta raskauden takia?

Onko tämä mielestäsi vain hätävarjelun liioittelua?

Kerro mielipiteesi!

𝐼𝒽𝒶𝓃 𝓂𝒶𝓂𝒾𝓃𝒶 – 𝒩𝒾𝒾𝓃𝒶

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X