ihan mamina - Banneri

”Mitä kaikkia kokeita naisesta otetaan raskauden aikana?”

Tämä oli ylivoimaisesti kysytyin kysymys! Alkuun haluan kertoa, että ei ole olemassakaan ”pakollisia” kokeita. Kukaan ei vaadi edes käymään neuvolassa, jos ei halua. Jos kuitenkin haluaa Kelasta tukia, tarvitaan raskaustodistus, kun raskaus on kestänyt 154 päivää ja jälkitarkastus todistus synnytyksen jälkeen. Itse halusin käydä neuvolassa, ultrissa ja kaikissa kokeissa mitkä tarpeelliseksi koettiin. Puolisot ovat nykyään erittäin tervetulleita ja jopa toivottuja neuvolaan äidin mukaan. Ensisynnytäjälle neuvolakäyntejä kertyy n. 10 riippuen siitä kuinka aikaisin vauva syntyy (loppuraskaudesta neuvolassa juostaan useammin). Uudelleen synnyttäjä pärjää vähemmillä käynneillä, mikäli raskaus on sujunut normaalisti. 

Tavallisella neuvolakäynnillä tutkitaan

– Äidin verenpaineet

– Äidin virtsa pikatestillä (onko merkkejä tulehduksesta, raskausmyrkytyksestä tai raskausdiabeteksestä)

– Äidin pituus ja paino

– Hemoglobiini 

– Sf-mitta eli mitataan kohdun kasvua vatsan päältä arvioiden

– Lääkärin tarkastus eli laaja terveystarkastus

– Loppuraskaudesta sikiön sykettä seurataan doppler laitteella

Sikiöseulonnat eli ”ultrat”

– Ensimmäiseen sikiöseulontaan kuuluu verikokeet (rv10-12), mistä tutkitaan onko sikiöllä suurentunut riski kehityshäiriöön, onko äidillä tarttuvia tauteja (hiv, hepatiitit yms) ja äidin veriryhmä. Lisäksi raskausviikoilla 12-14 tehdään ”Niskaturvotus-ultra” mikä yhdessä verikokeiden kanssa seuloo mm. Downin-syndrooman riskiä. Tämä ultra tehdään usein alakautta, eli laittamalla anturi emättimeen paremman näkyvyyden vuoksi. 

– Toinen seulonta eli rakenneultra tehdään raskauden puolivälissä eli rv19-21, ultrassa tutkitaan sikiön sisäelimiä ja mm. sydämen rakennetta. Lisäksi siellä vanhemmat usein kuulevat vauvan sukupuolen halutessaan.

Sokerirasitus

Valtaosalle raskaana olevista tehdään nykyään sokerirasitus raskausviikoilla 25-29. Mikäli äidillä on taustalla riskitekijöitä (sukurasite, ylipaino yms) tutkimus tehdään jo aikaisemmin. Sokerirasituksella voidaan todeta äidin raskausdiabetes, mikä on hoitamattomana vahingollinen sikiölle. Mun kokemuksia sokerirasituksesta pääset lukemaan tästä

Lue myös: Raskausajan ”ihanat” lääkärikäynnit

”Miten raskaana olevaa voi väsyttää koko ajan”

Voi kuule kyllä voi! Erityisen rankkaa on alkuraskaus ja loppuraskaus. Minä nukuin esikoista odottaessa 10-12h yöunet + päikkärit. Eli ei siinä oikein muuta ehtinyt, kun käydä töissä, syödä ja nukkua. Väsymys oli usein niin painavaa, että olisin varmaan nukahtanut seisoen, jos olisin tapellut unta vastaan. 

”Lapsiveden menon jälkeen vauva tulee nyt”

Ei välttämättä. Lapsivesien meno on kyllä selkeä merkki synnytyksen alkamisesta ja ohjeita jatkotoimiin kannattaakin kysyä sairaalasta. Osaa äideistä kehotetaan jäämään kotiin odottamaan kunnon supistuksia, osa pyydetään sairaalaan ja osalla lapsivedet ”puhkaistaan” vasta sairaalassa. Minä synnytin vauvaa vielä 27h lapsivesien menon jälkeen, joten sairaalaan ei tosiaan olisi tarvinnut ajaa kaasu pohjassa.

”Jokainen pystyy imettämään”

Ei pysty, mutta suurin osa pystyy. Imetykseen kannattaa valmistautua vähintään yhtä hyvin, kun synnytykseenkin. Mitä enemmän äidillä ja puolisolla on tietoa imetyksestä ennen h-hetkeä, sitä todennäköisemmin imetys lähtee sujumaan. Ensimmäiset päivät ja viikot ovat tärkeimmät imetyksen sujumisen kannalta. Joillain naisilla on kuitenkin joko rakenteellinen vika tai synnytyksessä tapahtuu komplikaatioita minkä vuoksi maito ei nouse tahdosta huolimatta.

”Synnytys pelottaa miestä ja hän uskoo pyörtyvänsä”

Synnytys on varmasti yksi suurimpia ja jännittävimpiä hetkiä mitä pariskunta kokee yhdessä. Muistan ikuisesti oman mieheni ilmeen hänen saapuessa sairaalaan miljoonan ”SYNNYTYS ALKOI” viestin ja puhelun jälkeen. En voi puhua miesten näkökulmasta, mutta muutaman vinkin haluan antaa. 

1. PUHU! Kerro kätilölle ja puolisollesi jännityksestä. Tulevalla isällä on täysi oikeus kysellä asioita, olla perillä siitä mitä tapahtuu ja kertoa myös omista tuntemuksista vaikka synnyttäjä on pääosassa. Kätilöt pitävät vaan hyvänä asiana, että isä on heti täysillä mukana hommassa.

2. Jos pyörryttää, istu alas, kerro voivasi huonosti ja tarvittaessa mene haukkaamaan happea. Kukaan ei halua tikata tulevan isän silmäkulmaa hänen kolauttaessaan päänsä lattiaan vain siksi, ettei kehdannut sanoa voivansa huonosti. Kuten edellä sanoin, kätilö on siellä myös sinua varten.

3. Ennen synnytystä käykää läpi yhdessä suunnitelma. Mitä tehdään kun supistukset alkavat? Milloin lähdetään sairaalaan? Halutaanko perhehuone? Haluaako isä leikata napanuoran? Millaisia kivunlievityksiä äiti haluaa? 

https://kaksplus.fi/blogit/ihan-mamina/wp-content/uploads/sites/66/2020/08/img_8092.jpg” />

”Miten voi parhaiten olla raskaana olevan tukena?”

Jokainen raskaana oleva haluaa erilaisia asioita, joten asiasta kannattaa kysyä omalta puolisolta. Mun mielestä parhaat asiat mieheltä on se, ettei koskaan vähättele naisen kokemuksia raskaudesta. Kun nainen kertoo kärsivänsä kivuista tai voivansa huonosti, hän tarvitsee lohdutuksen sanat ja muistutuksen siitä, että kohta saadaan yhteinen vauva kotiin. Kerro naiselle, että hän pärjää hienosti! Älä koskaan sano, että ”eikai tuo nyt niin paha ole, onhan muutkin ollu raskaana eikä valittanut”. Raskaana oleva vaatii ymmärrystä ja kärsivällisyyttä, hän saattaa muuttua raskauden aikana erilaiseksi. Hormoonit on pinnassa, asiat kiukuttaa ja itkettää herkemmin ja seksuaaliset halut saattaa kokea suuria heittelyjä. On myös kiva jos tuleva isä näyttää kiinnostuksensa vauvaa ja raskautta kohtaan. Kyselee vointia, mitä neuvolassa sanottiin ja haluaa mukaan asioihin. Mun mielestä jokainen nainen ansaitsee myös pientä hemmottelua läpi raskauden. Levy suklaata, yhteinen vauvanvaate shoppailureissu tai mini-loma olisi varmasti ihana ylläri tulevalle äidille! 

Lue myös: ”Voiko raskaus olla rankempaa miehelle?”

”Synnytys on kun paskalla kävisi”

En edes tiedä mitä vastata tähän. Tavallaan joo, mutta jööti on normaalin muutaman sadan gramman sijaan n. 3-5kg ja tulee järkyttävien vatsakramppien saattelemana. Kyllä siinä usein myös kakka tulee mukana. Sen verran hyvin vauva raivaa sisuskalut tyhjäksi. Harvemmin myöskään kakalla käydessä sinulla on mukana useampi ihminen, joista vähintään yksi kannustaa ja ohjaa sinua ponnistamaan. Tai mistä minä tietäisin. 

Lue myös: 9X hauskaa faktaa raskaudesta

Ihan mamina – Niina

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X