Mä olen semi-homemade –kokki. Varsinkin lomilla ja viikonloppuisin me syödään melkein poikkeuksetta ulkona, mutta silti haluan, että F saa myös usein omatekoista arkiruokaa. Joskus ihan alusta asti itse tehtyä, joskus melkein kokonaan puolivalmiista tuunattuja. Tai ollaanpa nyt rehellisiä: Joskus kyllä ihan kokonaan valmista ruokaa. Ranuja ja nakkeja ilman salaattia. Niin tai valmispinaattilettuja. Kylmänä. Se on F:n toive.
Arkena mä PYRIN kuitenkinsiihen, että mä teen itre ruuan ja että samaa ruokaa voidaan syödä useana päivänä peräkkäin. Ja siihenkin pyrin – vaikkei se aina onnistukaan – että teen safkan aina valmiiksi jo etukäteen. Iltapäivänälässä, töiden ja päiväkodin jälkeen, kun on aika haastavaa alkaa valmistamaan ruokaa. Silloin tulee sorruttua johonkin liian helppoon, liian nopeaan ja liian epäterveelliseen.
Mä olen omasta mielestäni aika hyvä kokki, ja se onkin viime vuosina alkanut ärsyttämään, että en enää kovin usein nauti arkiruuanvalmistuksesta. Ja ennenhän se oli suorastaan mun harrastus!
Niinpä päätin, että yritän tänä syksynä elvyttää mun ruuanvalmistusintoani. Ajattelin, että kokoan meille ihan uudenlaisen ruokalistan. Olen joskus ennenkin pitänyt ruokalistaa, josta on helppo napsia kulloisenkin päivän ruuat. Tuohon listaan olen kuitenkin mahduttanut vain itselleni tutut ruuat. Nyt ajattelin, että teen meille vähän erilaisen ruokalistan. Sellaisen, jossa ainakin puolet on mulle täysin uusia reseptejä! Ehkä uudenlaisten juttujen ja makujen kanssa työskentely tuo taas intoa ruuanvalmistukseen.
Tässä on muuten toinenkin uusi juttu mulle: Mä en oikeastaan koskaan ole kokanut resepteistä, vaan keksinyt ruoat ihan itse sovellellen ja mitä-kaapista-löytyy –taktiikalla.
Olen alkanut napsia kivalle, helpolle, maukkaalle, terveelliselle ja kohtuullisen hintaiselle vaikuttavia reseptejä nyt lehdistä ja netistä, mutta paljon uusia ruokia pitäisi vielä haalia.
Auttaisitko sä mua tässä projektissa? Jaa oma lempireseptisi mulle, ja mä koostan syksyn aikana meidän kuukauden ruuat teidän muiden nähtäväksi. Ehkä sieltä löytyy puolestaan sulle jotain uutta ja innostavaa.
Sen haluaisin kuulla myös, tympäiseekö teitä muita joskus arkiruokapuuhat? Entä mikä on suhteenne puolivalmiisiin tai kokonaan valmiisin safkoihin?
-Karoliina-
P.S. Köyhän naisen Jamie Oliver valmistaa tässä kauniissa kuvasarjassa uutta pikasafkalemppariani, gluteenittomien rieskojen päälle kasattua pitsaa. Niin iisii….ja paljon parempaa kuin mikään oikea valmispohja. Vehnäinen tai ei.
Kommentit (22)
Ai että tympäseekö? Ruuanlaitto ja mitä tänään syötäisiin -mietinnät on ehdottomasti kaikkein vastenmielisin ja ärsyttävin asia tässä lapsiperheen arkielämässä. Tai no ruuanlaittohan on ihan kivaa, kun siihen on aikaa ja kun resepti on innostava, mutta arjen kiireessä se ei vaan aina mene niin. Itse kokkaan mieluiten jotain hyvää kasvismättöä, mutta koska kukaan muu ei meillä niitä syö, niitä tulee tehtyä hyvin harvoin. Puolivalmisteet on meilläkin käytössä, mutta suoraan lämmitettävät einekset ei oo ollenkaan. En mä niidenkään käyttöä mitenkään paheksu, mutta musta ne kaikki vaan maistuu pahalta. Jos mun talous sen kestäisi, me syötäis aina ulkona. Ja hyvin usein niin tehdäänkin 8)
Arkiruokapuuha ei sinänsä tympäise, mutta uusien reseptien keksiminen tökkii. Meillä syödään harvoin eineksiä ja silloin tällöin ulkona, mutta usein tuntuu, että syödään aina samoja ruokia. Uusia lemppareita olisikin kiva saada! Oma arkiruokalemppari on tällä hetkellä tämä:
http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi/2013/10/mustat-katot-tippu…
Itse opettelin äitiysloman aikana tekemään viikon ruokalistan ja kävin kerran viikossa kaupassa, toki usein piti vielä toisen kerran viikossa hakea lisää leipää ja maitoa yms. Kun meillä ei ollut autoa käytössä ja kahden pienen kanssa ei oikein huvittanut lähteä joka ilta kauppaan. Ihana kun tiesi edes mitä laittaa ruuaks niin se on jo puoliksi tehty 😀
Nyt meidän lempiruokia on mm. makaroonilaatikko, mihin onkin jauhelihan siaan pilkottu kanan rintafileitä ja maustettu curryllä ja lisämakua antaa smetana. Myös nuudeli ja kana-kasviswokki on herkkua, mihin suikaloidaan kelt.paprikaa, porkkanaa ja makeaa sipulia. Ssit paahdettuja cashew pähkinöitä joukkoon ja vähän kastiketta saa suurustamalla lihalientä perunajauholla. Molemmat ohjeet taitaa kyllä olla gluteenisia.
Tortillalasagne (löytyy Valion sivuilta) on ainaki hyvää
Pomminvarma resepti on coca cola nyhtöpossu joka saa lisämaustetta pico de gallo-salaatista. Helpompaa kuin makaronilaatikon teko!
Nyhtöpossu
Iso mötikkä possua
Kokista
Valkosipulin kynsiä 4
Järkyttävä määrä fariinisokeria
Rawit chili
Suolaa
Pippuria
Heitä kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen n. 3 tuntia kunnes possua saa revittyä haarukalla pieneksi. En koskaan mittaa aineksia, oman maun mukaan vaan lisäilen mausteita.Oon kokenut että suolaa, valkosipulia ja sokeria saa aina laittaa enemmän kuin mitä aluksi on uskaltanut!
Pico De gallo salaatti
Kirsikkatomaatteja rasiallinen (tai 2)
Tuore Korianteripuska hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
1 limen mehu
Suolaa
Pippuria
Näitä syödään yleensä tortillan täytteenä mutta menis varmaan riisinkin kanssa tai hyvän sämpylän välissä
Ollessani kotona lasten kanssa useamman vuoden, alkoivat ruokaideat todella lopua. Periaatteessahan aikaa valmistamiseen olisi kyllä ollut. Kaksi lämmintä ateriaa alkoi olla mielikuvitukselle vaan liikaa.
Otin avuksi paikallislehdessä julkaistun kouluruokalistan. Ei meillä tietysti kouluruokaa syöty, mutta sieltä poimin ideat arjen ruokiin. Kouluruokaa on kuitenkin yleensä aika perinteisesti nimettyä tavaraa, ruokalajeja, jotka oli jo itse meinannut unohtaa. Kiusauksia, laatikoita, keittoja.
Hei ihan hyvin noi voi korvata gluteenittomilla tuotteilla! Kiitos siis 🙂
Valion sivut! Tsekkasin vinkistäsi muutenkin : Hyvä ohjeita!
Esko on ihan nythopossufani. Tilaa sitä jokaisessa ravintolassa, jokaisessa muodossa, jos vain mahdollista. Kiitos siis vinkistä!
Tällä tavalla olen muuten itsekin aikaisemmin tehnyt… Ja kiertokin on tarpeeksi pitkä!
Tympäisee, eikä asiaa helpota yhtään allergiat. Maidoton, munaton, soijaton, kalaton. Ja vaikka kuinka isonnan määriä, tuntuu ettei viiden hengen perheessä ruokaa jää koskaan toiseen päivään. Tein monta vuotta kaksi eri ruokaa päivässä, nykyään otan vähän relammin tuon asian suhteen. Meidän lasten suurinta herkkua on muuten maksalaatikko… 😀
Yks helppo arki ruoka on pasta, kinkku- tai pekoni kermakastikkeella. 🙂 ja vielä helpompi versio tuosta on ku sekoittaa kinkkukuutiot tai suikaleet sekä ruokakermaa pastan sekaan. Ei tarvi erikseen kastiketta. 🙂
Pekinpasta! Meidän lemppari!
Kaupan. Rusinaton versio on maidoton ja munaton. Mutta eipä tietenkään hirveän usein syödä, lasten maksalaatikko suositushan on ihan älyttömän vähän kuussa. En muista määrää, mutta vähän.
Moikka! Jaoin pari vanhaa lempparikeittoreseptiä Elsan puolella ja nyt sain kirjoitettua reseptin meidän ”palak paneeriin”. Tosi nopea, helppo ja herkullinen! Ja tässä rieskoista voi taikoa naan leipää pizzan sijaan.
http://kummelikopplan.wordpress.com/2014/08/16/meidan-herkkua/
Kiitos näistä 😀 JUURI mietin ensi viikon ruokalistaa. F:n toive oli hernekeitto, josta riittää kahdelle päivälle. Ja huomiseksi on valmiina eilen tehty lasagne. Mutta torstaiksi voisi kokeilla jotain ihan, ihan uutta!
Toi tahna on oikeasti ihan paras! Ja pinaatticurrya riittää helposti pariksi päiväksi. Olen tehnyt herkkua aloo gobiakin ja tomaattipohjaista munakoiso-mustapapucurrya.
Vaikuttaapa juuri sille mitä haen: Nopeaa ja varmasti hyvää!
Ulkona syöminen on ihanaa 🙂
Hei oletko tutustunut Wellberries-yrityksen tarjoamiin ateriasuunnitelmiin? Ne ovat monipuolisia, gluteenittomia ja maidottomia (joskus resepteissä on vaikka fetaa, mutta mukana saa ohjeet miten korvata feta jos on maidoton ruokavalio). Tämä on ihana pelastus! Tilasin muutaman kuukauden ja nyt on reseptejä mitä vaihdella. Palvelusta saat siis joka viikko reseptit ja valmiin, järjestyksessä olevan kauppalapun. Suositus!
http://www.wellberries.com/
Omatekoinen vai kaupan? Se on ruoka, jota rakastan eineksenä, ja inhoan ”oikeana”.