kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 29.08.2014

Vinkit G-pisteen löytämiseen

Teksti
Karoliina Pentikäinen
24 kommenttia

Kuten maaliskuisessa postauksessani kerroin, alkoi mulla tämän vuoden tammikuussa uusi elämä: Elämä ilman gluteenia, elämä etsien niitä ruokakauppojen kuuluisia G-merkintöjä. (Syyt ja gluteenittoman elon alkutaipale luettavissa täällä).

Nyt kun takanani on jo lähes yhdeksän kuukautta elämää ilman vehnää, ohraa ja ruista, voin sanoa tietäväni aiheesta edes jotain. Ja koska moni on minulta kysellytkin jo gluteenittomia vinkkejä ja niksejä, ajattelin, että ehkäpä voisin jakaa joitain omia havaintojani teille.

Sen haluan kuitenkin näin aluksi kertoa, ettei tilanteeni oli aivan ehdoton. Voin siis esimerkiksi syödä ruokaa ilman hengenlähdön vaaraa, vaikka se olisikin valmistettu samoissa tiloissa normiruokien kanssa. Olen myös päättänyt, että ainakin toistaiseksi tuotteet, jotka ”saattavat sisältää gluteenia” käyvät minulle. Kuten nyt esimerkiksi Marabou-suklaalevy;) Ihan sattumalta juuri tämä tuote.

Mutta sitten asiaan:

KAROLIINAN VINKIT GLUTEENITTOMAAN RUOKAVALIOON

  1. Älä yritä korvata gluteenillisia tuotteita suoraan vastaavalla gluteenittomalla, koska yleensä joudut (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta) vain pettymään. Jos ennen siis söit korvapuusteja, voi siirtyminen gluteenittomaan, pesäpallonkovaan kanelikikkareeseen, olla raju. Siispä miettimään jokin korvaava herkku. Miten olisi esimerkiksi panna cotta kanelilla maustetulla toffeekastikkeella? Sama makumaailma, ei kompromisseja.
  2. Kierrä normileipomot kaukaa.
  3. Opettele rohkeutta ravintoloissa ja kahviloissa. Jotenkin ainakin minuun on iskostunut sellainen helpon asiakkaan syndrooma, ja joskus kysymysten ”saako tämän gluteenittomana” tai ”onko teillä gluteenittomia tuotteita” esittäminen voi tuntua liialta vaivaamiselta.
  4. Edelliseen viitaten kysymys usein kannattaa. Olen saanut nimittäin usein toiveannokseni gluteenittomana, vaikkei ruokalistassa G:n kuvaa olekaan ollut. Rohkeus kannattaa.
  5. Varaudu kuitenkin siihen, että joissain paikoissa ainoat gluteenittomat tuotteet ovat jäde ja salaatti. Plaaah!
  6. Opettele kokkaamaan ja leipomaan itse. Aika monet kaupan gluteenittomat tuotteet ovat pahoja, itse tehdyt yleensä ihan hyviä.
  7. Gluteenittomat jauhot käyttäytyvät niin, että ne jämähtävät jälkikäteen liisteriksi. Siksi älä koskaan tee gluteenittomasta taikinasta yhtä kovaa, kuin tekisit gluteenillisesta taikinassa. Esim. sämpylät ja pitsapohjan mä levitän todella löysänä lusikalla pellille. Näin valmis, kypsennetty tuote, ei muistuta kiveä.
  8. Vaikka gluteeniton leipominen on joskus haastavaa, ovat jotkut herkut jopa parempia gluteenittomista jauhoista kuin tavalliset. Näitä ovat ainakin sokerikakkupohja, vohvelit, letut ja piirakkataikinapohja.
  9. Suositeltavia gluteenittomia tuotteita ovat Semperin spagetti, makaroni ja jauhot, Sunnuntain kaura-porkkanasämpylät ja Moilasen rieskat ja juustorieskat (joita olemme käyttäneet mm. näin).
  10. Gluteenittomia leipiä kannattaa lämmittää hetki mikrossa ennen syömistä. Gluteenittomien leipomusten koostumus on vähän kuiva, ja lämmittämällä tätä ominaisuutta voi vähän häivyttää.
  11. Gluteeniton pasta tarvitsee enemmän nestettä kuin tavallinen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että gluteenittomassa lasagnessa ja makaronilaatikossa munamaitoa tai kastiketta tulee laittaa vähän normaalia enemmän. Kun gluteenitonta pastaa puolestaan keittää, kannattaa valita iso kattila ja runsaasti vettä. Niin ja jo samalla kun laittaa pastaa veteen, kannattaa pastoja vähän heilutella ja erotella toisistaan. Gluteeniton pasta tarttuu helposti isoiksi liisterikönteiksi liian tiiviissä keittovedessä.
  12. Ole tarkkana valmisruokatiskillä. Yllättävän monet valmistuotteet sisältävät gluteenia. Niille ei usein olisi edes varsinaista tarvetta, mutta kaipa vehnä on vain niin halpa täyteaine, että sitä pitää tunkea pinaattikeitosta ”maissi”lastuihinkin. Onneksi on löytyy kuitenkin merkkejä, joissa näin ei ole tehty. Esim. Kokkikartanon valmiskeitot (hyviä eväitä töihin!) ovat gluteenittomia.
  13. Opettele elämään ilman joitain herkkujasi. Vaikka koko gluteenittomaan elämään totuttelu on käynyt mun kohdalla yllättävän helposti, on vielä muutama ihana herkku, joita oikeasti kaipaan. Pandan lakut, vastapaistetut croissantit ja tuore ruisleipä. Oi kuinka kaipaankaan teitä!

Jospa näiden huomaamieni asioiden avulla ainakin osa teistä gluteenitonta elämää aloittavista välttäisi samat kompastuskivet, joihin itse alkuvuodesta törmäsin.

Sen haluan vielä näin lopuksi sanoa, että mulle gluteenittomuus on nykyisin normaali olotila. Ei kuuri tai kokeilu, vaan elämäntapa. Aika hyvä sellainen, koska en usko kenenkään todella tarvitsevansa kehoonsa käsiteltyä vehnää. Tosin, jos sitä voisin syödä, marssisin heti ostamaan itselleni sen ihanan croisun 😉 Semmoinen mä vain olen!

-Karoliina-

 

 

 

 

Kommentit (24)

Tuo otsikko oli paras! 😉
Itsekin kokeilin gluteenitonta hetken, kun masun kanssa oli ongelmia, mutta selkeästi liian vähän aikaa. Jotenkin sitä on liian helppo lipsua, varsinkin, kun vatsa reagoi vähän kaikkeen mahdolliseen.

Se on totta, että vaikutukset näkyy vasta pidemmän ajan kuluttua! Nyt on mennyt niin kauan, etten uskaltaisi palata enää vanhaan…

Pitäis kokeilla… Mulla on maha kuin jalkapallo ja ihokin tosi huonossa kunnossa. Siihenkin vois vissiin vehnän jättäminen vaikuttaa? Mietityttää vain se vaikeus… Ja raha. Olen kaupassa huomannut, että gluteenittomat on monesti aika hintavia.

Moikkis! Mahan turvotus on vähentynyt todella, naama kukkii samaan malliin kuin ennenkin. Ja olet oikeassa: Kyllä tämä kalliimpaa on! Varsinkin, kun syödään kaikki tätä samaa ruokaa, kun en viitsi tehdä kaksia eri ruokia…

Mul on miljoona sata gluteenitonta herkkuvinkkii! Ja hei keliapuoti Hakaniemessä, sielt saa korvapuustit, munkit, karjalanpiirakat ja mitä näitä nyt on, gluteenittomina ja ihan yhtä herkullisina 🙂

Tätä viljattomuutta nyt toukokuunlopusta enemmän ja vähemmän kokeilleena olen kanssasi samaa mieltä. Harvaa asiaa kaipaa yhtäpaljon kuin ruisleipää :/

Vehnäjauhoa tungetaan kyllä mitä oudoimpiin paikkoihin, kuten karkkeihin. Onneksi ei ole allergian takia viljaton, joten pienet viljamäärät eivät ole maailmanloppu.

Ulla: Oletko testannut sen Eduskuntataloa vastapäisen kahvilan?

Outoa on se, että en ennen ollut edes ruisleipäfani!

Mä olen ollut pari vuotta gluteenittomalla ja vehnättömäklä ruokavaliolla. Oireet oli samat kuin sulla plus lisäksi niveloireet:( Nyt olo on aivan erilainen. Testattua tuli vehnäkin taas lounastauolla kun vahingossa kiireessä sairaalan kahviossa en lukenut valmiskeiton tuoteselostetta. Kyynärpäät aukesi. No mutta siis tässä muutama vinkki. Huoltoasemien karkkipisteissä on reissumiehen makeistukun gluteenitonta riisijauhoista tehtyä lakua, ihanaa! Samperin Fin mix jauhoista tulee fazerin block suklaan kyljessä olevalla ohjeella paras mutakakku ikinä! Paistoaika minimaalinen, yön yli jääkaapissa ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa lisäkkeeksi, kaikki kehuvat:) suklaana toimii parhaiten Lidlin 100 g tumma suklaa (punainen levy). Niin ja Lidlissä on tosi hyvät gluteenittomat maissipastat 1’90 € 500 g. Olin jo luopunut toivosta saada hyviä fahitaksia ja qesadilloja kunnes lähimmän k-supermarketin pakastealtaalla oli uusia gluteenittomia tuotteita Moilasen torttillat. Ihania ja täysin vehnättömiä. Sehän siinä onkin että gluteenittomissa on yleensä vehnätärkkelystä, joten vehnää kokonaan välttävällä jo jauhovalikoima rajautuu lähinnä Semperiin, jotka on kyllä loistavia. Niin ja pannariin, sämpylöihin, piirakoihin ja pizzapohjiin ehdottomasti psylliumia, kuitulisää, vatsa kiittää sekä koostumus on paljon parempi.

Niin jäi vielä kommentoimatta että croisantteja kaipaan minäkin! Huoh, niitä kun saisi gluteenittomana.

Kiitos erityisesti Lidl-vinkistä! Näyttäisi olevan puolet halvempaa kuin muut g-pastat!!

Kuka alkaisi valmistaa?!?

Tuo on jo haastavaa! Yleensä kun nuo voivat korvata hyvin toisensa :/

Kiitos postauksesta! Sain paljon uusia vinkkejä!!
Itse olen ollut gluteenittomalla vasta 1,5 kk. Olin aiemminkin monenlaisia pätkiä ihan testimielessä mutta sitten aina ajauduin helppuden takia normaaliin ruokavalioon. Keväällä minulle alkoi tulla nokkosrokkoa tosi usein ja heinäkuussa olin viikon niin kipeä mahakipujen takia että lääkäri suositteli viljatonta ruokavalioo. Se on kyllä helpottanut ja tiesin kyllä aiemminkin mitkä aineet oireita aiheutti mutta kesällä olin oikeasti niin kipeä että sen jälkeen ei ole tullut mieleenkään edes testata mitään vehnätuotteita.
Oltiin pari viikkoa sitten miesystävän siskon pojan syntymäpäivillä ja siellä oli kaikki tuotteet gluteiinittomia kun syntymäpäivillä oli vieraina useampikin keliaakikko. Voi että miten ihanan suussa sulavan pehmeitä kakut ym olivat. Tosi pehmeä rakenne kaikissa. Pitäisi itsekin leipoa itselleni sämpylöitä ym mutta jotenkin tämä syksy on ollut töissä niin kauhean hektinen etten ole iltaisin jaksanut miettiä edes leipomista. Viikonloput ollaan puolestaan oltu menossa milloin missäkin. Työkaveriltani sain ihanien kaurakeksien ohjeen, niitäkin pitää itse leipoa.

Mutta asiasta kukkaruukkuun; jee, huomenna se alkaa!!!

On ihanaa tosiaan olla sellaisessa kylässä, että tarjolla on gluteenittomia ruokia. Näin herkku- ja ruokahulluna on kurja viettää juhlia ilman hyviä makuja. Vaikka todella ymmärränkin, ettei kaikki voi tietenkään huomioida yksittäisen ihmisen ruokavalioita. Monia gluteeniton leivonta myös vähän pelottaa.

Ja joo: Huomenna. Jännää!

Voi vitsi tuo lista noista havainnoista oli osuva.
Itse ollut viljaton meidän pienen neidin takia. Kohtuullisen helppoa sujahtaminen tähän ruokavalioon on ollut, mutta kun listaan tuli samalla maidoton-soijaton, on jo melko haastavaa käydä ravintoloissa, kahviloissa. Helpompi kiertää kaukaa ja kutsua ystävät kotiin kahville ja leipoa itse :D.

Voi teidän pientä. Onko hänellä millainen allergia? Voiko ”parantua” vielä iän myötä?

Epäilyssä maito-vilja-soija. Myös kala näyttäisi tuottavan vaivoja. Pikku tahtotyttö on vasta 7kk, joten varmaksi mitään on kovin vaikea sanoa. Sairaalaan matkaamme vikon päästä, josko sitten vähän taas lisää vastauksia.

Toivoen ikä tekee tehtävänsä ja vahvistaa pikkuisen mahaa kestämään paremmin. Käsitykseni mukaan lapsuusiän allergiat pääsääntöisesti ”paranevat” eli menee iän kanssa.

Niin ja siis minä imetyksen takia noilla valioilla. En valita, jos toisen mahaan sattuu vähemmän. 🙂

No jo on kombo!! Onneksi tosiaan, aina monet vauva-ajan allergiat voi parantua. Nimimerkillä: Kasvanut todella allergisissa siskokatraassa, joiden allergiat hävisi lähes tyystin kasvun myötä

Huippusivu: gluteenitonta leivontaa! Ne munkit! Croissanteja myydään kolmen paketissa mutta en muista merkkiä. Eihän ne voita vehnäversiota mutta syötäviä.

Ihanko totta: Croisuja? Jos merkin löydät, kerrothan tänne!

Kiitos tästä! 1,5 vuotta gluteenittomuutta takana, ja skulaahan tämä. Joskus harmittaa ja on vaikeaa, mutta etenkin vehnän hyvästely on jo vahvasti voiton puolella. Sitä tajuaa, mitä tyhjää höttöä se oikeastaan onkaan. Kiva blogi sinulla! Kurkkaa toki omaanikin 🙂

Jännä huomata että sun havainto on ”vehnä halpaa ja sitä tungettu joka paikkaan” kun itse olen allerginen muunmuassa soijalle, kauralle, riisille ja maissille (ja triljoonalle muulle) mutta muutama kauppareissu tuli aikoinaan itkun kanssa vedettyä kun joka tuote sisälsi soijaa tai maissia. Nyt isoin ongelma on löytää apteekista sopiva lääke tai sille sopiva korvaaja kun täyteaineena on useimmin soija/maissi (mitä lääkärit ei näe tai eivät perehdy kun ei ole vaikuttavien aineiden luettelossa).

Se on kyllä totta, että kun itse teet niin saat oikeasti hyvää ruokaa! Olen sanonut aina, että sitten se on hyvää gluteenitonta kun et huomaa sen olevan gluteenitonta. 😉 Siskoni syö nykyään viljatonta&maidotonta ruokavaliota ja se on jo vähän haastavampi. Molemmat menisi ”yksinään” suht’ helposti, mutta nyt kun ne pitäisi yhdistää… :/ Minä teen silti parhaani, kokeilen ohjeiden muuntelua ja kehittelen omia jotta saisin väkerrettyä siskollekin jotain hyvää tarjottavaa.

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X