kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 28.04.2015

Älä tuhoa lapsesi silmiä väärillä aurinkolaseilla!

Teksti
Karoliina Pentikäinen
11 kommenttia

Kun kirjoitin lasten suojaamisesta auringolta, esititte minulle niin monta kysymystä aurinkorasvoista ja aurinkolaseista, etten niihin itse osannut edes kaikkiin vastata. Aurinkorasva-asia on vielä selvityksessä, mutta aurinkolaseista otin jo selvää.

Kuten moni teistä varmaan on jo tarkistanut, aurinkolaseista tulee löytyy CE-merkintä. Se toki kertoo, että lasit täyttävät eurooppalaiset laatu- ja turvallisuusstandardit, mutta se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että lasit sisältäisivät 100% uv-säteilysuojan. Siksi lasissa pitäisi CE-merkinnän lisäksi lukea merkintä 100% uv-suojasta (ei siis pelkkä uv-merkintä, vaan myös prosentit).

Toinen asia, johon laseja ostaessa kannattaa kiinnittää huomio, on aurinkolasilinssien valmistustapa. Koska halpisaurinkolasien linssit ovat usein vain kokoonpuristetusta muovilevystä leikattuja hiomattomia muovipaloja, ei niiden vahvuudesta voi olla varma. Toisin sanoen muovinpalasessa saattaa olla miinus- tai plusvahvuuksia, jotka luonnollisestikin saattavat aiheuttaa huimausta, pääkipua ja huonoa näkyvyyttä. Optikkolasien linssit on optisesti hiottu nollatehoisiksi (jos siis vahvuutta ei haluta!), joten ne ovat silmälle tässäkin suhteessa turvalliset.

Lasten laseja ostaessa kannattaa vielä muistaa se, että koska lapset katselevat ylös aurinkoon päin (vaikkapa puhuessaan aikuisille tai möllötellessään rattaissa) usein enemmän kuin aikuiset, lasien tulee tästäkin syystä olla parhaat mahdolliset. Lapsen silmän mykiöhän on vielä kirkas, ja siksi se suodattaa uv-säteilyä luonnollisesti paljon huonommin kuin aikuisen silmä. Tästä syystä lasien istuvuuteen tulee kiinnittää huomiota. Optikkoliikkeestä ostetuille laseille voi istuuvuudenkin suhteen tehdä enemmän kuin markettilaseille. Optikko voi esimerkiksi vaihtaa lasien nenätyynyt sopivimpiin, katsoa sankojen tiukkuusasteen, sekä katsoa, että lasit menevät korvan taakse oikein.

Että näillä ohjeilla sitten laseja etsimään 🙂 Kuvan lasit edelleen näitä paha-paha-halpiksia, mutta tähän asiaan tulee varmasti muutos tänä kesänä!

-Karoliina-

* tekstin lähteenä haastateltu optista myyjää, sekä luettu mm. tämä Tilkan silmäsairaalan tiedote. Teksti ei ole yhteistyöpostaus minkään optikkoliikkeen kanssa.

Kommentit (11)

Ihan huippu postaus! Tää pitäis tulostaa jokaisen päiväkodin seinälle! 🙂

Julbot ja Cebet ovat hyvä vaihtoehto useasti perheen pienimmille. Pysyvät melkein kaiken mallisissa lapsosten päissä hyvin paikallaan, ja melkein kaikissa malleissa taitaa olla takahihna (ja Julbothan voi laittaa kummin päin vain kasvoille). Polaroidilta on ”aikuismaisia” laseja myös ihan pienimmillekin, mutta niiden istuvuus kasvoilla kannattaa aina kyllä kokeilla.
Hieman isommille on myös Polaroideja, mutta myös Pumalta ja Arnetelta löytyy kivoja laseja ihan sinne kouluikäisille asti.
RayBanilla on mainittujen babiatoreiden lisäksi muitakin lasten laseja, joiden mallit ovat samoja kuin aikuisten laseissa (esim. New Wayfarer ja perus Aviator). Näissä on vain valitettavasti se, että kun useilla lapsilla nenä, ja etenkin nenän varsi on sen verta matala vielä, että nämä eivät istu siinä kohtaa, missä pitäisi.
Itse en ehkä uskaltaisi lähteä tilaamaan lapselle laseja sovittamatta niitä ensin, sillä esim. liian alhaalla nenän varrella olevat lasit eivät käytännössä suojaa oikeastaan ollenkaan!

[…] Kirjoittelin teille vähän aika sitten siitä, kuinka tärkeää oikeat, optikkoliikkeestä hankitut, aurinkolasit lapsen silmille oikein onkaan. Samallahan kerroin, että F:llä ei ole vielä kunnollisia arskoja, mutta viime viikolla asiaan tuli muutos, kun kävimme ostamassa Polaroidin lasit (29e) lähiostarimme optikkoliikkeestä. Nyt on hyvä mieli, kun lapsen silmät on suojattu oikein. Vielä kun saisi itsekin hommattua kunnolliset lasit… […]

Oi, kiitos selventävästä postauksesta! Voisiko seuraava postaus olla aiheesta, kuinka saada lapset pitämään aurinkolaseja? 😉

Minäkin kaipasin vinkkejä. Tosin meillä on ollut monet julbot, mutta isommalle lapselle vois miettiä muitakin. Tosin babaiatorseista olen todella monelta kuullut, etteivät ne istu päälle hyvin.

Hyvä postaus tärkeästä aiheesta!

Näin heikkonäköisen lapsen äitinä on pakko kehua Julboja. Ne on ainoat lasit, jotka on kestäneet vauhdikkaan lapsen rientoja. Julboihin on myös mahdollista saada linssit voimakkuuksilla (vaikka osa ketjuliikkeistä saattaa väittää muuta).

Tärkeä aihe tosiaan!

Olisiko teillä vinkkejä kivoista aurinkolasimerkeistä, sillä usein optikkoliikkeissä myydään vain niitä Julboja… Me tilataan varmaan Amazonista Babiatorit, niitä on kehuttu laadukkaiksi.

Kiitos hyvästä infosta! Pitääkin tarkistaa löytyykö merkinnät meidän neidin laseista, jotka ovat silmälasiliikkeestä, mutta ostettu tosin facen kirpulta.

Nii. Hyvä postaus. Mutta. Mietin sitä, että ku ostin tollaset halppislasit Lindexiltä tms, ja niis oli kuiten toi merkintä uv 100%. Et kyl mä ehk kuiten uskallan siihen luottaa..?:)

Hei, hyvä kirjoitus!

Ateenassa optikko ei meinannut (lapsenlapselleni )myydä arskoja . Vannoi ja vakuutti etten pidä lapsen silmillä laseja pitkiä aikoja – eivät kuulemma tarvitse . En kyllä ole itse asiassa ulkomailla nähnyt paikallisilla pikkulapsilla aurinkolaseja..

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X