// Kaupallinen yhteistyö: Leader Foods / Vida //
Mä olen ollut aikaisemmin huono ottamaan vitamiinit osaksi mun normaaleja arkirutiineja. Oikeastaan vasta F:n syntymän jälkeen – 10 vuotta sitten – mä vasta aloin itse miettiä vitskujen syöntiä samalla, kun lapsen D-vitamiineihin sai ohjeet neuvolasta. Ehkä munkin pitäisi, jos lapsikin? Ei se aurinko minullekaan paista talvisin yhtään sen enempää kuin muillekaan.
Immuunisairauden (löytämisen) myötä mä olen alkanut kiinnittää vitamiineihin vielä suurempaa huomioita. Mun lektiinitien puutos -sairautta ei voi millään lääkkeillä tai ravintolisillä parantaa, mutta oman vastustuskyvyn parantamiseen tulee kiinnittää erityinen huomio. Vastuskyvylle herkkua on tietysti hyvät unet (hah), tervellinen ruoka, liikunta ja totta kai vitaminiit. Mikään tabletti tai kapseli ei siis voi luvata tervettä elämää, mutta yhdistettynä hyviin elämäntapoihin niiden vaikutus on merkittävä.
Mä olen tutustunut nyt syksyn ajan Leader Foodsin kotimaiseen Vida-sarjaan, joka on vitamiini-, mineraali- ja terveystuotesarja. Vida tuotteet kehitetään ja valmistetaan Vantaalla
Ensimmäinen asia, joka mulle tuli mieleen, kun otin Vida-purkin käteen, oli se, että onpa pakkaus tosi pieni. Automaattisesti ajattelin, että purkin on pakko sisältää vain parikymmentä kapselia/tablettia. Hämmästys olikin suuri, kun minipurkki piti sisällään peräti 120 sinkki-tablettia tai 90 rautakapselia. Vidalle vastuullisuus onkin yksi merkittävimmistä asioista, ja juuri tällainen pakkauskokojen selvä pienentäminen on askel parempaan suuntaan – pienet purkit kun eivät syö niin paljon muovia!
Itse kapseleissa ja tableteissa on huomioitu itse vaikuttavan aineen lisäksi se, että tuotetta on mukava ja helppo käyttää. Öljykapseleissa, kuten esimerkiksi D-vitamiinissa, vaikuttava-aine on valmiiksi liuenneena öljyssä, jotta se imeytyisi mahdollisimman hyvin.
Näiden lisäksi Vidalla on myös pitkävaikutteisiä, ilman väriainetta valmistettuja, kasvikapseleita. Nämä on valmistettu kasviperäisestä selluloosasta, ja kapselit ohittavat mahalaukun ja liukenevat vasta suolistossa. Pitkävaikutteiset kasvikapselit ovat vatsaystävällisiä ja ne suojaavat kapselin sisältöä mahahapoilta. Tällaisia Vida-kapseleita on esimerkiksi C-vitamiini ja rauta. Mullahan on ollut koko elämäni se ongelma vitamiinien kanssa, että ne alkaa oksettaa mua todella helposti. Siksi en voi ottaa niitä aamuisin, edes aamupalan jälkeen, koska vatsa on silloin vielä melko tyhjillään. Ilta on paras aika, mutta silloin unohdan vitskut helpommin. Nyt uskaltauduin koittamaan Vidan rautaa aamuisin, ja toden totta: Mulle ei tullut heikko olo! Aika mahtavaa, koska en ole rehellisesti sanottuna ennen edes tiennyt, että vitamiineissa ja ravintolisissä voi olla noin paljon eroja. Jos kärsit samoista herkän vatsan ongelmista vitamiinien kanssa, suosittelen testaamaan. Kerro mulle sitten, miten kävi!
Mulla on tällä hetkellä käytössä perus D:n ja C:n lisäksi tosiaan rauta. Sen lisäksi aloitin taas pitkän tauon jälkeen sinkin käytön. Mä herään sinkkiin yleensä aina vasta silloin, kun olen jo kipeänä. Mutta yritän nyt ennakoida hieman tulevaa talvea ja sen pöpöjä.
Millaisella vitamiini- ja ravintolisäkombolla sä taistelet pimeyttä ja pöpöjä vastaan?
-Karoliina-
Kommentit (8)
Olen itse mynnyt noita rautatebletteja joskus kyllä toimivat ainakin itselle! Suosittelen
https://suninidea.blogspot.com/2020/11/optimoiduilla-mainoksilla-onnelliseksi.html
En pimeyttä tai pöpöjä vastaan, vaan on ympäri vuoden käytössä päivittäin C-, B12-, D-vitamiinit ja sinkki sekä hyvälaatuinen magnesium (ei mikään marketti-oksidipaska). Tällä hetkellä myös rautakuurilla. Ferritiini oli 8 ja vaikka musta siitä vouhkaaminen on aivan sairaan rasittava muoti-ilmiö, aloitin kuurin luotettavan lääkärin suosituksesta.
Kokemuksesta voin sanoa, että siinä vaiheessa kun tyhjien rautavarastojen vuoksi aivotoiminta on nollissa, joka paikkaa särkee, liikunnan harrastaminen on käytännössä mahdotonta, tukka lähtee ja elämää määrittävä tekijä on jatkuva uupumus, ainoa “sairaan rasittava” asia on se, että alhainen ferritiini on lääkäreiden mielestä joku ihmeen muoti-ilmiö ja hoitoa ei saa ilman tappelua.
Ihan naurettavaa, että raudanpuutetta (ilman anemiaa) ei hoideta, koska se tosiaan on useimmiten naisia koskettava vaiva. Vaiva, jonka seuraaminen ja hoitaminen olisi vieläpä helppoa ja yhteiskunnalle edullista, toisin kuin tyhjien rautavarastojen aiheuttamien oireiden leimaaminen masennukseksi tai joksikin muuksi vaikeammin hoidettavaksi tilaksi.
Viittaan alla olevaan hematogin lausumaan. En ole itse lääkäri. Oletko sinä?
Tässä vielä toisen hematologin Tom Wideniuksen kommentteja aiheesta:
“Olen ammatissani sisätauti- ja veritautilääkärinä (hematologi) huomannut, että raudanpuute varsinkin ilman anemiaa on hyvin yleistä ja alidiagnostisoitu ongelma naisilla. Ongelma koskee nimenomaan naisia koska heillä raudanpuute on fysiologisista syistä johtuen hyvin tavallista.”
“Valitettavasti S-ferritiinin viitealue on laboratoriosta ja menetelmästä riippuen varsin matala, 5-10 µg/l millä ei ole mitään tekemistä suositeltavan/hyvän ferritiinitason kanssa. Ferritiinitaso 10-30 µg/l ei ole normaali koska silloin rautavarastot ovat tyhjät ja potilaalla on hyvin todennäköisesti raudanpuutteen oireita. Potilaideni kertomusten mukaan tätä lääkärit eivät usein tiedä. Matala viitealueen alaraja johtuu siitä, että ferritiini on tilastollinen käsite eli 95% naisista sijoittuu viitealueelle ja kun raudanpuute on yleistä naisilla, muodostuu viitealueen alaraja liian matalaksi. ”
“Raudanpuutteen oireita ovat väsymys, kuiva iho, huonolaatuinen tukka ja hiusten irtoaminen, limakalvo-oireet (nielemisvaikeus ja suupielten halkeilu, kielen kirvely), monet lihasoireet kuten nopea leposyke, sydämen rytmihäiriöt, leposykkeen nopea nousu, lihasten kipeytyminen (menevät ”hapoille”), lihasten huono palautuminen rasituksesta, rasitushengenahdistus, kognitiivisten toimintojen (älylliset toiminnot) heikkeneminen. Raudanpuute voi aiheuttaa myös lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin oikea hoito on raudanpuutteen hoito eikä tyroksiinin aloitus. Joillakin raudanpuute voi aiheuttaa tai pahentaa aknea. Se voi vaikuttaa myös kohdun limakalvoon ja aiheuttaa epäsäännöllistä kuukautisvuotoa. En tiedä voiko se olla merkityksellinen lapsettomuusongelmissa mutta kun tiedetään raudan merkitys limakalvoille suosittelen lapsettomuustutkimusten yhteydessä ferritiinin mittausta.”
En ole lääkäri, mutta oman kokemuksen ja asiaan perehtymisen kautta tiedän aiheesta jonkin verran.
Ei kukaan väitä, että väsymys ym. AINA johtuisi varastoraudan puutteesta tai että se olisi ainoa selitys vaikeuksille. Kuitenkin, tiedän lukemattomia tapauksia, joissa taistelun jälkeen raudanpuuteoireinen ja matalan ferritiinin omaava henkilö on saanut selvityksiä ja hoitoa tilaansa (siis tutkittu mistä raudanpuute johtuu ja tämän myötä asian hoito+rautakuurille) ja väsymys sekä muut oireet ovat ferritiinitason korjaantumisen myötä hävinneet.
En oikein ymmärrä, miksi lääkärit suhtautuvat tähän asiaan näin kielteisesti, kun useimmiten siitä ferritiinin nostosta ja rautalisän kokeilusta ei mitään haittaa ole. Eikö olisi hyvä, jos edes osa henkilön oireista saataisiin sillä ratkaistua, vaikka se ei aina ja kaikkia oireita selittäisikään? Mitä hyötyä on kuormittaa turhaan esim mielenterveyspuolta henkilöllä, jolla ei ole sen lajin ongelmia?
Muoti-ilmiö, kuten kilpirauhasvaivat ja ärtynyt suoli aikanaan, vai jopa invalidisoiva vaiva, josta viimein Suomikin puhuu? Nainen on mielletty heikommaksi sukupuoleksi. Emme ole rautaa. Vuodamme sen ulos. Asiaan olisi hyvä herätä ja seurata tätä uutta trendiä aallonharjalta käsin!
” On päivänselvää, että ihmisten väsymys ja vaikeudet eivät pääsääntöisesti johdu varastoraudan vähyydestä – tässä tulkinnassa mennään useimmiten metsään”
sanoo hematologi Kari Remes.