operaatio äiti - Banneri

Lapset kasvaa pienenä kaikista eniten. Tai ei ne oikeasti kasva sen enempää kuin muulloinkaan, mutta kehityksellisesti kasvu tuntuu nopeimmalta. Kehityskausia jaetaan erilaisten termien alle ja yleisesti puhutaan vauvoista, taaperoista ja pienistä lapsista. Itse miellän vauva-ajan loppuvan joskus yhden vuoden aikoihin ja taaperovaihe loppuu vähän jokaisen oman kehityksen tahtiin.

Ei taida olla mitään oikeaa eikä väärää tapaa ajatella näitä asioita. Lähinnä on hauska seurailla lasten siirtymävaiheita ja kehittymistä.

Olen huomannut, että vauva-aika tuntuu tosiaan kuluvan nopeasti. Pienen olennon koko persoona, ulkonäkö ja pienimmätkin piirteet tulee esille vuoden aikana. Ensin riemuitaan hymystä ja sitten se tyyppi jo käveleekin haparoivin askelin. Vauva-aikaa enemmän olen kiinnittänyt huomiota ikään, jossa koko lapsen olemus muuttuu radikaalisti. Se on ainakin meillä tapahtunut noin kahden ja kolmen ikävuoden välillä. Vauvamainen pyöreys katoaa yhtäkkiä kasvoista, hiukset ampaisee hurjaan kasvuun ja koko lapsikin venähtää silmissä. Sen lisäksi lapsi alkaa saamaan omaa tahtoa, omaa ymmärrystä ja omaa järkeä.

Meillä keskimmäinen saavuttaa kolmen vuoden iän marraskuun alussa. Tämän vuoden aikana on tapahtunut oikeasti jotain ihan käsittämätöntä, koska siitä pienestä taapertajasta on tullut valtavan iso tyttö. Sen ulkonäön lisäksi kaikki asiat, joita hän pohtii ja kyselee on ihan uusilla tasoilla. Elämä ei ole lähes kolmevuotiaalle enää vain vanhempia, ruokaa, Pipsa Possua ja omaa napaa. Maailma on avautunut silmien edessä.

Sitä voisi ehkä kuvailla lapsen heräämiseksi tähän maailmaan. Kaverit ympärillä kiinnostaa, muut ihmiset huomataan ja joka paikassa on kamalasti pohdiskeltavaa.

En voi uskoa, että näiden kuvien välillä on vain vuosi. Hymyilyttää positiivisesti katsella tästä päivästä vuosi taaksepäin ja miettiä meidän matkaa. Naurattaa muisto siitä äidin riemusta, kun tukassa pysyi ensimmäinen letti. Helpottaa muistella henkisen kasvun taivalta ja sitä, että lapsi oppii kurottamaan sinne aikuisen aallonpituudelle. Arki ei ole vain huutamista ja sanoittamisen vaikeutta, vaan pyytämisen, kiittämisen ja huomioimisen opettelua.

Oli ihan pakko kirjoittaa tästä tänne, koska niin paljon iloa lopulta tämäkin kehitysvaihe on tuottanut, vaikka omat taistelunsakin siinä on ollut. Uhmaikäisen kesyttäminen ei ole mitään helpointa hommaa, vai mitä? Terveisiä kaikille vanhemmille, joilta löytyy kotoa se pohdiskeleva kolmevuotias, joka haluaa tehdä kaiken itse. Kaikella tarkoitan ihan kaikkea eli jopa sitä, johon taidot ei riitä…

Kommentit (8)

Vuodessa tapahtuu ihmeitä pienten lasten kanssa. Mistä nuo ihanat pompulasäärystimet ovat? Voisin myös hommata omalle tyttärelle 🙂

Löysin muuten sun blogiin odotusaikanani, odotin omaa tyttöni siis samaan aikaan kuin sä Elsaa, meidän tyttö syntyi silloin tammikuussa, eli paljon on ollut aika samaan aikaan samoja juttuja! Uhma on kyllä ihan mahdotonta täällä, mutta tuntuu että monet tilanteet hieman ovat helpottaneet puheen kehityksen myötä; että osaa sanoa mitä haluaa/mikä vaivaa, vaikka välillä niistä tuleekin tahtojen taistoa. Feel you.. Kiva tuo mustavalkoinen raitamekko, mitä merkkiä se on?

Se on Marimekon joku vanha ”aarre”. Mutta joo, kyllä puhe on puolivoittoa. Kiva kun seurailet meidän elämää, ihanaa loppukesää!

Tuntuu, että meidänkin marraskuussa 3 täyttävä poika on tässä kevään ja kesän aikan kasvanut niin mahdottoman paljon. Varsinkin puheen kehitys on ollut huimaa, ja juurikin se, että ympärillä olevat asiat tiedostetaan entistä paremmin.

Tällä hetkellä häntä kovasti hämmentää se, että asumme maapallolla. Päivittäin juttelemme asian tiimoilta.

Ihana! Lapsissa parasta on, kun saa selittää kaikkia juttuja esim maapallosta!

Ihanat kuvat! Meillä on 4-vuotias ja hyppy pienestä ison oloiseksi on ollut suuri. Pieni hän on oikeasti vieläkin, mutta tuntuu paljon isommalta ja puuhat ovat jo hieman järkevämpiä. 🙂

Näin juuri 🙂 pieniä ne tosiaan on silti vielä pitkään.

Ne on Papun! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X