operaatio äiti - Banneri

Maailma muuttui ja niin muuttui arkikin. Ei ollut koulua, mihin pitäisi mennä ja kaikki perheenjäsenet olivatkin yhtäkkiä kotosalla. Lopulta päädyimme lähtemään mökille normaalia aikaisemmin. Tässä teille MÖKKIPOSTAUS.

Visuaalisesti antoisa kokemus

On ollut visuaalisesti upeaa olla mökillä niin, että kylmä kevät siirtyy hiljalleen kesään. Ensin kaikki on niin karua sekä pelkistettyä ja sitten maailma muuttuukin vihreäksi. Rakastan muuttuvissa vuodenajoissa sitä, että maailma todella vaihtuu aivan toisenlaiseksi lyhyessä ajassa. Täällä luonnon keskellä se tunne vahvistuu erityisesti. Olen siis tavallaan kiitollinen, että pääsin tämän kaiken kokemaan.

Päätös lähteä

Lopulta oli aika selkeää, että lähdettiin mökille. Ajoitus oli vain valittava oikein, koska Suomi oli poikkeustilassa. Hautajaisten myötä oli luonnollista jäädä eikä enää ajaa takaisin. Mikä meitä siellä kotona pidättelisi, kun kaikki on kuitenkin suljettu? Täällä me ollaan vain ihan keskenämme ilman muita ihmisiä. Koen kaupungissa elämisen ihan siedettäväksi, mutta en jaksaisi sitä jatkuvasti. Jos kyse olisi vain omasta elämästäni, saattaisin aivan hyvin muuttaa hieman lähemmäksi maaseutua ja luontoa. Elämä on kuitenkin okei näinkin, että pääsen pätkiksi tänne luonnon ääreen.

Vanhemmuus on helpompaa täällä maalla

Voin sanoa, että vanhemmuus on sata kertaa helpompaa täällä. Lasten avuttomuus ja jokaisessa tilanteessa kitiseminen ikäänkuin rapisee pois mökkitietä ajaessa. Lapsi saa olla kyllä avuton, mutta tarkoitan sitä sellaista tapaa heittäytyä aneemiseksi makaroniksi, vaikka taidot toimia löytyisikin. Olen huomannut, että mökillä lapset virikkeellistyvät hyvin ravatessaan ulkona ötököiden perässä ja sisällä, kun ulkoleikit kyllästyttää. Saan todella usein laittaa ruokaa rauhassa tai istua alas aurinkotuolille ilman, että joku lapsista vetää hermoromahduksen.

Perusjutut mökillä

Tämä mökki on aika syrjässä, mutta autolla pääsee kätevästi kauppaan Paraisten pieneen keskustaan, josta löytyy ihan nykyaikaiset kaupat. Ollaan kuitenkin tehty meidän ostokset vähän harvemmin eräässä isossa Prismassa, joka on aika hiljainen. Mökillä toimii sähköt ja sisälle tulee myös vesi, mutta esimerkiksi keittiön hanasta vesi tulee vain kylmänä. Sisävessaa ei ole, joten kevään kylmimpinä öinä vessareissut oli oikein raikkaita. Keväällä oli myös se ongelma, että putket eivät päästäneet vettä sisään ja vesi piti kantaa merestä ja keittää, jos halusi esimerkiksi peseytyä. Pyykkihuollon hoidin sellaisessa saavissa, jonka sisällä oli toinen reiällinen saavi, jota sitten nostelin ’ylösalas’ nopeasti. Nykyään käytän 24H-pesulaa, jossa pyykki peseytyy ja kuivuu tunnissa alle 20 eurolla.

Mökki ja puitteet

Punkkivaroitus

Täällä Paraisilla on erityisen paljon punkkeja ja etenkin keväämmällä niitä VILISI koirissa jatkuvasti. Irrotimme varmaan yli 30 punkkiä koirista (suojista huolimatta) ja sitten punkit vain katosi. Nyt punkkeja ei ole näkynyt ollenkaan moneen viikkoon. Pyritään välttelemään suoraa heinikkoa ja suojataan itsemme metsässä. Olen poistanut menneinä vuosina lapsista muutaman kerran punkin, joista suurin osa on ollut hiekanjyvän kokoisia. Vasta zoomaamalla kameran kuvan on voinut erottaa pienen pienet jalat. Punkkitarkastus on hyvä tehdä kerran päivässä. Meillä on jokaiselle otettu punkkirokotukset, vaikka ihan pienille lapsille niitä ei kai pidetä välttämättöminä. Muistan kuinka pelkäsin punkkeja ensimmäisillä kerroilla niin paljon, että kävelin toppatakki päällä paikasta toiseen ja heräsin yöllä kuvittelemaan, että joku kipittää jalassa. Nyt pelko on vuosien myötä laantunut.

Lapset ja mökkeily

Joku kysyi, että mitä kannattaa ottaa huomioon lasten kanssa mökkeilleissä.  Sanoisin, että pakkaa mukaan kumisaappaat kaikkien eläinten takia, lääkekaappi kuntoon ja mielummin ruokakaapit kerralla täyteen. Meillä on mökkeily mennyt aina tosi helposti eikä olla turhia stressailtu. Vaipat vaihtuu pyllyrättien avulla, metikössä mennään saappailla ja kylpytakki on pelastus lasten kanssa saunalla ravatessa. Muuten elämä menee omalla painollaan.

”Mitä teette mökillä, jos ette voi ulkoilla?”

Hyvä kysymys, mutta mietin suuresti, miksi ei voisi ulkoilla? Meillä on tapana ulkoilla myös sadepäivinä, koska tällein mökillä se on huippua. Mennään metsiin, kävellään lätäkköistä mökkitietä, juostaan sadetauolla trampalle ja leikitään leikkejä katetulla kuistilla. Lapset saattavat katsoa elokuvan, pidetään pyykkipäivä tai laitetaan sauna, jonka ohella uidaan. Lämpimänä päivänä on sitten omat puuhansa ja elämä ei käy tylsäksi. Aina voi improvisoida lisämausteita päivään, vaikka leipomalla lasten kanssa tai sitten vain maata laiskana koko päivän.

Mökki ja lapset

Mökkielämää juuri nyt

Me ollaan oleskeltu täällä keskenämme koronan takia, mutta jossain vaiheessa kesällä tulee muitakin. Käydään kaupassa pääosin niin, että yksi menee kauppaan, mutta pyykkipäivinä käydään yleensä kaikki yhdessä. Tytöt istuvat kärryissä eivätkä häiritse muita asiakkaita tai juoksentele ympäriinsä. Aina välillä on se päivä, kun lajitellaan roskat ja viedään ne kierrätykseen sekä jätekeskukseen. Meidän päivien pohja on siinä, että heräillään ja noustaan hitaasti, puolessa välissä päivää syödään ruokaa ja iltapäivästä tehdään jotain aktiivista. Osan viikosta mies opiskelee koneen välityksellä ja me muut keksitään tekemistä. Illalla vietetään aikaa kaksin, kun lapset nukkuvat noin 19-20 mennessä. Uidaan, liikutaan, tehdään ruokaa ja katsotaan jotain hyvää sarjaa.

Onko tämä meidän mökki?

Mökki ei ole meidän, mutta saadaan täällä olla. Alamökki on paikka, jota saadaan laitella rauhassa ja sisustaa. Siellä on meidän tavaratkin. Mökillä on kivasti huomioitu lapsia esimerkiksi trampoliinilla ja hiekkalaatikolla. Voin sanoa, että tramppa on maailman paras keksintö lapsia ajatellen. Mökki on muuten todella perinteinen ja luonnonläheinen eikä täällä ole esimerkiksi paljua. Viime vuonna oli kyllä keinotekoinen hiekkaranta , mutta se pyyhkiytyi mereen talven mukana.

Meidän mökkeily tulee jatkumaan noin elokuuhun asti, koska ei meillä ole kotiinkaan kiire. Täällä on ihana olla, kun vastaan kävelee kettuja, kurkia ja pieniä metsäkauriin poikasia.

 

SEURAA MYÖS :  INSTAGRAM  @operaatioaiti

Kommentit (2)

Miten saatte tarkistettua punkit tyttöjen päänahasta? Onko vinkkejä? Meillä poika, jolla lyhyet hiukset ja punkkitarkastus päästä sata kertaa helpompaa, mutta tyttö, jolla pitkä paksu tukka, niin tuntuu, että se on lähes mahdotonta. Vaikka kuinka tekee jakauksia joka kohtaan, niin tuntuu, ettei vaan millään voi kattavasti koko päänahkaa ”nähdä” sen paksun tukan vuoksi.

Kyllä punkit on inhottavia! Minä lapsena vietin paljon aikaa mökillä meren rannassa ja siellä vilisteltiin päivät pitkät rantaheinikoissa, kallioissa ja metsissä avojaloin ja uikkarit päällä. Ei tarvinnut punkkeja pelätä!

Ihan tunnustelemalla ja sitten juuri selaamalla päätä läpi. Harmi kyllä se on hankalaa, mutta ei oikein muutakaan keinoa ole :/

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X