Operaatio Äiti - Hero Header

Lapselle yhtäkkiä ilmestyvät mustelmat

Tiedättekö sen tunteen, kun vanhempana säikähtää aivan hirveästi, että lapsella on jokin hätänä? Tällä kertaa sen aiheutti mustelmat.

Muutaman viikon aikana ilmestyneet mustelmat

Nyt jo muutaman viikon olen seurannut, että yhdellä meidän lapsista on alkanut ilmestymään mustelmia. Ne tulee käytännössä tyhjästä eikä selity millään kolhulla tai vastaavalla. Mustelmat keskittyvät erityisesti käsivarsiin ja jalkoihin. Niitä on erittäin paljon!

Älä mene googleen

Olen niitä seuraillut aika tiiviisti, mutta eilen jotenkin hätkähdin niiden määrää. Täällä mökillä valaistus on sellainen, ettei ne korostu selkeästi. Kun pesimme eilen käsiä kaupan vessassa, mustelmien määrä erottui hyvin loisteputken valossa. Tajusin vain jossain sisällä, että en voi odottaa enää hetkeäkään, vaan haluan tietää syyn niille. Googletin lapsen mustelmat ja sain käytännössä heti ensimmäisenä diagnoosiksi leukemian. Google antaa jostain syystä aina sen pahimman mahdollisen vastauksen, mutta ehkä tavallaan se on hyvä, koska sitä pamauttaa asap lääkäriin.

Yksityiselle aika

Varattiin heti aika yksityiselle. Meillä ei ole vakuutuksia (paitsi tapaturma), koska uskon kunnalliseen sairaanhoitoon, joka toimii äärimmäisen hyvin Helsingissä. Lastensairaala on vain yksi parhaista! Varattiin aika silti tällä kertaa yksityiselle, koska en halunnut kuormittaa korona-aikana vieraan paikkakunnan julkista puolta.

Verikokeet otettiin laajasti

Lääkäri katsoi mustelmat ja ensimmäisenä tottakai tarkisti, että onko voinut tulla rymytessä tai saattaako joku pitää kovaa kiinni käsivarresta. Mustelmat eivät ole vain käsissä, vaan niitä on myös jaloissa. Lääkäri määräsi verikokeet, joilla suljettiin pois akuuteimmat asiat. Verikokeet näyttivät todella hyviltä eikä niissä ole mitään vikaa. Seuraavaksi meidät vielä siirretään lastenlääkärille kunnalliselle, joka voi sulkea pois muutakin.

Kokemuksia?

Kyselin jo eilen instan puolella kokemuksia aiheesta ja sainkin paljon hyviä vinkkejä. Seuraavaksi on hyvä tarkistaa vielä ferritiini ja esimerkiksi borrelioosi. Myös K-vitamiinin puutos tai allergia hyönteisten pistoksille voisi selittää jäljet. Joillain ihmisillä taitaa myös vain olla taipumusta saada mustelmia herkästi.

Kyllä osasi mustelmat säikäyttää, mutta onneksi saatiin huokaista. Onko kellään ollut samanlaista vaivaa itsellä tai lapsilla?

Mustelmat

 

SEURAA KUULUMISIA JA ARKEA :  INSTAGRAM  @operaatioaiti

Kommentit

29 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Joo, meillä tilanne helpottanut 🙂

Avatar

Olin 16 v. kun ihan yhtäkkiä alkoi jalkoihin ja käsiin ilmestymään mustelmia ilman että huomasin edes loukanneeni itseäni ja samoin alkoi monesti esim.hampaita pestäessä nenästä vuotaa verta.Kokeissa todettiin verihiutaleiden vähyys ja epäiltiin myös leukemiaa.Tutkimuksissa kuitenkin todettiin ettei ole leukemiaa ja kortisoni-lääkityksellä veriarvot paranivat, mutta heti kun lääkeannosta vähennettiin niin arvot huononi. Jostain syystä verihiutaleissani oli jotain vialla ja sen vuoksi perna tuhosi ne.Koska lääkitystä ei voinut isoilla annoksilla jatkaa, päädyttiin pernan poistoon.Tästä oli apua ja parani täysin.Ikinä ei kuitenkaan selvinnyt että mistä kaikki alunperin johtui ja vaikka veriarvot ovat jo vuosikymmenet olleet normaalit niin saan siltikin vielä helposti ja isoja mustelmia.

Anette - Operaatio Äiti.

Okei, kiitos kun jaoit sun kokemuksen ❤

Avatar

Meillä oli lapsella ITP eli Idiopaattinen trombosytopenia eli itsesyntyinen verihiutaleniukkuus. Se olisi kyllä näkynyt verikokeissa.
Silloin verenpurkaumia ja mustelmia tuli ihan tyhjästä, siis vaikka uimaan mennessä veteen hypätessä.

Anette - Operaatio Äiti.

Joo tuo mitattiin ja arvot oli hyvät 🙂

Avatar

Mulla on itselläni tullut jalkoihin ja myös tyttärelle. Raudanpuutteesta johtunut. Juuri tuli neuvolassakin puheeksi kun rautaa on nyt saanut eikä ole aikoihin ollut mustelmia…Syön tällä hetkellä itsekin rautaa päivittäin eikä ole mustelmia ollut. Sitä en ole kuullut että käsiinkin voisi tulla. Itsekin joskus googlasin niin tuo leukemiahan sieltä ekana pomppasi..

Anette - Operaatio Äiti.

Pyydän kyllä että mitataan se ferritiini.

Avatar

Näyttävät kyllä todella pahoilta ja huolestuttavilta.

Anette - Operaatio Äiti.

Joo ei missään nimessä normaalin näköisiä

Avatar

Mulla itsellä ferrit 32 ja tulee paljon mustelmia, tänä kesänä jopa just sääsken pistoksista. Oon ihmetelly tätä jo aiemmin ja nyt uskon että nuo ferrit on siihen syynä. Vaikka ne on tietenki lääkärin mielestä tosi hyvät arvot 😂

Anette - Operaatio Äiti.

Mietin kans tuleeks noi hyttysistä jälkioireena 🙂

Avatar

Mulla tuli pienenä (ala-asteen loppuvaiheilla ja yläasteella😅) tosi herkästi mustelmia (vieläkin kyllä näin 35-vuotiaana tulee suht herkästi). Käytiin kans kaikki lääkärit läpi, kun äiti oli sitä mieltä, että joku hakkaa muo koulussa.🤣 Mulla olikin vain jotenkin liian vähän verihiutaleita tai muuta vastaavaa veressä, mikä aiheutti herkästi tulevat mustelmat, koska sen tietyn ”aineen” vähäisyys veressä estää verta hyytymästä jotenkin normaalisti. Esim. myös jos tulee pikku haava, ni se vuotaa verta enemmän kuin ehkä normaalisti.

Jotenkin noin se lääketieteellisesti meni, eikä asiaan ole palattu sen jälkeen. Kaikki kaverit ja tutut tietää kyllä, eikä oo enää vuosikymmeniin ihmetelly mun mustelmia. Ja siis niitähän tulee, koska pelaan edelleen futista ja sählyä. Mun sääret on aina ”mustat”😁 Mut se on osa muo. 😁

Anette - Operaatio Äiti.

Okei! Joo kuullut että monella on tätä 🙂

Avatar

Mulla itsellä just mustelmien johdosta lopulta todettiin lapsena von Willebrandin veritauti!

Anette - Operaatio Äiti.

Okei!

Avatar

Hei, minulla on pienenä ollut samanlaisia oireita ja se todettiin Henoch-Schönleinin tauti (HSP). Yhtenä oireena on mustelmien lisäksi punaiset pisteet mitä ei itsellä ollut. Kova vatsakipu myös mutta sitä ei ole kaikkilla. Tauti meni ohi kyllä, mutta jäänyt munuaistulehdus kierre joka on tullut vasta aikuisiällä.

Anette - Operaatio Äiti.

Okei, meillä ei musta muita oireita ole.

Avatar

Itselleni tuli lapsena mustelmia paljon ”ei mistään” ja lopulta taisi syyksi selittyä sen hetkinen lääkitys, jossa kortisonia, että se aiheuttaisi. Edelleen tulee herkästi mustelmia.
Mutta siis minulta testattiin silloin von villebrantin tauti, koska serkullani se on. En tiedä näkeekö sitä pelkällä verikokeella, mutta joskus vuonna 98 se ainakin testattiin sairaalassa tekemällä kirurginveitsellä viilto käteen ja odoteltiin kauanko menee, että vuoto lakkaa.

Anette - Operaatio Äiti.

Okei 🙂 kiitos

Avatar

Korjaan, von Willebrand *
Ikinä muista kuinka se kirjoitetaan.. xD

Avatar

Olin jo hetken huolissani oman lapsen mustelmista mutta tää kuva auttoi näkemään miten pienestä määrästä murehdin.

Anette - Operaatio Äiti.

Kannattaa silti verikokeet mitata jos epäilyttää 🙂

Avatar

Minulla on von Willebrandin tauti, joka tuli esiin 15 vuotiaana. Puuttuu siis osa hyytymistekijöistä. Tänä kesänä mäkäräisten puremista tuli isot verenpurkaumat sääriin. Tuota sairautta on 3 eri tasoa. Pyydä lähete vuotokokeisiin.

Anette - Operaatio Äiti.

Okei!

Avatar

Meillähän oli kuukauden päivät selittämättömiä mustelmia ja lämpöilyä. Pian oli kovia raajakipuja ja silloin mentiin lääkäriin, kivut menivät toisen sairauden piikkiin. Päivystykseen lähdettiin kun hengittäminen oli vaikeaa. Yliopistollisessa sairaalassa kaikki muut labrat oli kunnossa paitsi korkea crp. Viikko sairaalassa ja lopulta leukemia diagnoosi. En halua pelotella, mutta ne pahimmatkaan ei heti labroissa näy 😱

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä